Dödshjälp i USA = Mord i Sverige?


USA är en märklig nation. Ett land där olika lagar kan te sig ytterst förbryllande utifrån vårt svenska perspektiv.

I vårt lilla pluttland är begreppet ”hjärndöd” etablerat. Det betyder precis vad det låter som. När hjärnan är död. Då finns inget hopp och en hjärndöd överlever inte mer än timmar, möjligen något dygn. Men enligt våran lagstiftning så är denna Terri långt ifrån hjärndöd.

Med andra ord skulle detta kallas – Mord..


6 svar till “Dödshjälp i USA = Mord i Sverige?”

  1. Ruskig historia detta. Normalt brukar det ju handla om att stänga av hjärt-lungmaskiner och liknande, men att sluta ge någon mat, det öppnar ju för nya, hemska perspektiv. Är det OK att sluta mata sin gamla tjatiga morsa när hon inte längre kan äta själv?

    Kan bara säga att jag är glad att själv slippa ta denna typen av beslut.

  2. Jo fast i Sverige skulle du inte kunna fatta ett sådant beslut. Oavsett hur allvarliga hjärnskador en person har så är hon/han inte hjärndöd. Och det är lite märkligt att man i USA tillåter make/maka att fatta sådana beslut kan jag tycka.

  3. Hjärndöd är en medicinsk term, då hjärnan inte kan kontrollera enkla saker som att andas. Slår man av andingshjälpen så dör en hjärndöd människa. Terry är inte hjärndöd, hon är gravt hjärnskadad. Skillnad.

  4. Det är inte ett dugg märkligt att man tillåter make/makan att tala för dig när du inte kan det, du har gift dig med personen och de vet allt om dina önskemål.

  5. Jinge, tänk också på att maken 1) har bevisat i domstol två gånger att Terry inte ville vara ett kolli och har uttryckligen bett om att slippa vårdas om något sådant skulle ske henne, 2) Låtit domstolen ta beslutet – inte han själv och 3) Sjukhusvård är inte gratis i USA, vem tror du har betalat för hennes vård de senaste femton åren?

  6. Jojojo.. Men det sklijer sig rätt radikalt mellan svensk och amerikansk rättspraxis här. I vårt land vore det mord..