DN har rätt – igen


Till min fasa upptäcker jag att jag håller med DN:s ledare för andra gången inom några dagar. Visserligen har jag en liberal inställning, men folkpartist..?


Nå, antagligen
är det snabbt övergående. Minns inte riktigt vad Persson sade om DN i ”Ordförande Persson”, men han kan rimligen inte ha fel i allt han säger.

DN: ”…enligt regeringsformen är regeringsbildaren alltså helt fri att sätta samman sin regering, tanken var säkert inte att regeringsbildaren skulle förbigå riksdagsledamöter eller självsvåldigt välja ur ett kompisgäng. Tvärtom togs sannolikt för givet att tyngre statsråd skulle ha gedigen riksdagserfarenhet, så hade det varit sedan det parlamentariska genombrottet. Göran Persson tog emellertid till finansminister Erik Åsbrink, sprungen direkt ur finansdepartetmentet. Och Fredrik Reinfeldt gjorde sin ekonomiske rådgivare Anders Borg till sin finansminister.

Med all respekt för herrar Borg och Åsbrink, men det glappar betänkligt i folkstyret när tunga regeringsposter inte besätts med folkvalda.”

Och Persson har plockat många ministrar utanför riksdagen vilket också framgår av artikeln. Jag har kritiserat det förfarandet många gånger förut, och det lär jag väl få fortsätta med. Nu gjorde Reinfeldt samma misstag med Borelius och Stegö Chilò, något som rimligen borde ha vaccinerat den borgerliga högerregeringen.

Men inte krävs det väl en ändring av regeringsformen för att stävja dessa dumheter? Mona Sahlin kommer säkerligen att göra allt som står i hennes makt för att välja regerings-
medlemmar som redan sitter i riksdagen efter valet 2010.

DN:s ledare

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Statsråd, Riksdag, Regering, Regeringsform, Rekrytering, Persson, Reinfeldt, Högerregeringen, Politik[/tags]


11 svar till “DN har rätt – igen”

  1. En person som får uppdraget att bilda regering ska självfallet ha full frihet att satsa på de kandidater som han tror kommer att fullgöra sina uppdrag bäst. DN:s snack om folkstyre är en chimär. Det skulle möjligen ligga något i ordet folkstyre om det var personval till riksdagen.

  2. Fast då tycker jag att du missade poängen. Då kan vi lika gärna hålla ett presidentval utifrån dessa förutsättningar. Det parti som har regeringsmakten, eller den koalition som har den, innehåller tillräckligt med folk för att kunna ta fram vettiga statsråd.

    OM det finns något alldeles särskilt så kan väl statsministern plocka in en minister eller två utifrån, men regeringen Persson tog in betydligt fler. Och Reinfeldt försökte..

    Normen bör givetvis vara att utse folk från riksdagen annars får, som skedde med Persson, regeringsbildaren alldeles för stor makt.

  3. Vilka av de moderata ministrarna är egentligen riksdagskandidater? Borg, Lena Adelsohn Liljeroth, Bildt och Littorin är ju inte riksdagsledamöter. De sitter där för att Reinfeldt själv skall ha kontroll över dessa områden, och inte behöva förhandla något internt. En minister som inte är vald behöver inte heller ta något ansvar för sina beslut.

  4. Jinge:
    Det verkar som vi har olika definition på folkstyre.Riksdagsmän kan förvisso sägas representera folket. Men omvägen över partierna gör ju att den enskilde medborgarens möjlighet att påverka vilka som ska sitta i riksdagen är helt försumbar, eller hur?

  5. Sant. Men det var mest menat som en klackspark. Jag har en hel del ”liberala” åsikter, så.. :)

  6. Det är väl inget konstigt att DN har rätt två gånger på bara några dagar. De skriver tusentals artiklar varje vecka. Någon gång ska det väl bli rätt… ;-)

    Själv tycker jag att DN missar helthetsbilden. Jag tycker att svenska regeringschefer har för lite, och allt mindre att säga till om. Makten har samlats på hög i Bryssel och hos svenska myndigheter istället.

    ”Ordförande” låter som en betydligt mer statusfylld och viktig roll än ”Regeringschef” skriver DN. Jag tror inte ”ordföranden” för vägsamfälligheten där hemma håller med. DNs ledarredaktion försökte väl få knorr på artikeln, men det blev mest krystat.

    DN har möjligen en poäng i att både F.R. och G.P. försöker kompensera den makt de dagligen förlorade/rar till EU och myndigheter genom att ta makt från Riksdagen på det sätt som illustreras.

  7. Jag har länge ansett och drivit att vi ska ett fullständigt personval, vi själva bestämmer vem som ska vara nr1, 2, 3 osv på del valsedel vi avger.
    Även att den som kan tänka sig sitta i regering ska finnas med på valsedeln, inga ska komma ”ur det blå” (asiatisk spelterm). Han/hon behöver nödvändigtvis kommit in riksdagen, utan bara så att väljare har kännedom om vilka som kan tänkas ingå i regeringen. Det är min vänsterdemokratiska syn.

  8. Tyvärr tror jag att det var ett av skälen till att vi dvs (s) förlorade makten.

    Svaga och mesiga ministrar som inte hade folkligt stöd.

  9. TORP´arn

    Han ville Så gärna Bestämma eftermälet innan sitt frånfälle –
    Men det blev mer av ’surt sa räven om rönnbären’ iställe´-
    Och snart kommer en tid då int´ ens
    gravplundrar´n går förbi hans ställe –