Vems ärenden går Dilsa Demirbag-Sten?


Rubriken kanske kan tyckas lite märklig men efter att ha läst fler av Dilsa Demirbag-Stens artiklar så kan jag inte annat än undra.

Det hon skriver har en klar och tydlig politisk agenda och hon använder medvetna lögner för att trumma igenom sitt budskap – palestinier, araber och muslimer är dåliga människor medan israeler är goda människor. I dagens upplaga av Dagens Nyheter berättar hon om en person som hon låter yttra sig så här om palestinier i Gaza.

Dilsa/DN: ”- Det är numera fritt fram att mörda homosexuella och organisationens motståndare på löpande band, förklarade Eid. Korruptionen och avsaknaden av en fri press och demokratisk fungerande institutioner är palestiniernas värsta fiende, inte israelerna. Han hävdar bestämt att européernas engagemang försvårar för honom i arbetet att lyfta fram övergrepp på palestinier av palestinska myndigheter. Enligt honom är få européer intresserade av den mer komplexa verkligheten. – Israeler mot palestinier, det är så de vill ha det.”

Det är utan tvekan så att situationen i Gaza blir allt värre för varje dag som går. Men Dilsa Demirbag-Sten låter sin sagesman skylla detta på – Europa! Israelerna har enligt henne ingen roll i det trots att de regelbundet bombar, mördar och kidnappar folk inne i Gaza. Att de dessutom håller Gaza hermetiskt tillslutet och inte ens låter svårt sjuka lämna området för att uppsöka vård nämner hon inget om.

Det är Europas fel, är det budskap hon för fram i Dagens Nyheter, och detta utan att Dangens Nyheter reagerar.

Dessutom använder hon medvetna lögner för att trumma igenom sitt budskap. Hon skriver bland annat:

Dilsa/DN: ”Under 2005 mördades 98 palestinier av andra palestinier. Det var fler palestinier som dödades av palestinier än av israelisk militär och säkerhetspolis. Inne på palestinskt område råder en anarki som inte får en bråkdel av den uppmärksamhet Israel-Palestinakonflikten får. På frågan varför det, trots så många år av förhandlingar och med så många europeiska demokratier inblandande, fortfarande är så svårt att få till stånd en lösning på konflikten svarade han att Europa inte tycker om Israel och därför förhindrar att fredsprocessen når resultat.”

Hon påstår således i Dagens Nyheter att 98 är fler än 255. Om siffran 98 stämmer kan vi rimligen inte veta men det hindrar inte Dilsa Demirbag-Sten att föra fram den uppgiften utan andra källor än en palestinsk dissident som hotas till sitt liv för att han går Israels ärenden. Siffran på dödade av Israel är annars 255 enligt Palestine Red Crescent Society.


Dilsa D-S på ett omslag från tidningen Humanisten

Dilsa Demirbag-Sten har gjort sig känd i Sverige som en ”arabhatande kurd”. Somliga hävdar dessutom att hon är ”liberal” något som jag inte har möjlighet att kontrollera. Men det börjar det bli dags att avkräva Dagens Nyheters ledning en förklaring till att de låter medvetna lögner publiceras i tidningen.

Att Europa ”inte tycker om Israel” är en absurd Guilt by association-anklagelse av klassiskt snitt. Problemet i Europa är att politiker inte förmår sätta ner foten och sätta stopp för Israels ständiga krigsförbrytelser, brott mot de mänskliga rättigheterna, nonchalerande av de resolutioner FN uppställt samt inte minst
– Genèvekonventionen.

Att sprida desinformation på det sätt hon gör visar att hon uppenbarligen går ett annat lands ärenden, något som rimligen borde intressera Svenska myndigheter.

UPPDATERING via Guardian kl 11.14 Enligt pressrealesen från The Palestinian Human Rights Monitoring Group för år 2005:

Under perioden 01 Jan 2005 – 01 Jan 2006 dog det totalt 385 palestinier. Av dessa var 222 stycken dödade av israeler, armé & bosättare. 113 stycken dog av inhemskt våld mellan palestinier.

Så långt vad PHRM verkligen säger.

Sålunda är Dilsa Demirbag-Sten beslagen med lögn.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, dilsa demirbag-sten, desinformation, lögn, dagens nyheter, mellanösternkonflikten, propaganda, palestina, israel, sionistlobbyn[/tags]


21 svar till “Vems ärenden går Dilsa Demirbag-Sten?”

 1. Strålande Jingman!

  Var det inte Anna från Israel som skrev att hon var Mossadagent i den förra posten om Dilsa som du skrev?

 2. Läskigt att Dagens Nyheter släpper fram sådant. Du borde maila deras ansvariga utgivare och berätta. Mycket bra att du dessutom har tagit fram de rätta siffrorna så att alla kan se att hon ljuger. Hade du inte så hade bloggposten varit meningslös!

 3. Håller verkligen med om att jämförelsen mellan dödssiffrorna är graverande, och om det stämmer som du skriver måste DN föra in en rättelse.
  Men på ett rent mänskligt plan är det givetvis också alarmerande om många palestinska kvinnors och homosexuellas situation. I stället för att medvetet anonymisera Dilbas ”sagesman”, som ju låter rent suspekt, borde du väl i ärlighetens namn ha angett att det handlar om Bassem Eid, ordförande i Palestinian Human Rights Monitoring Group? BBC har gjort en hel serie uppmärksammade dokumentärer om kvinnors marginalisering i Palestina, och SVT visade nyligen en djupt gripande dokumentär om den palestinska kvinnliga världsmästaren i karate, som visade på det extrema patriarkatet och kvinnoförtrycket bland palestinier. En film som fick en att vilja gråta av hopplöshet. Hur kan en vänsterpartist blunda för detta, som borde vara grundpelare i ens ideologi? Var finns solidariteten med kvinnorna?

 4. Bassam Eid, som intervjuas av Dilsa, är en ENORMT aktad och välrenommerad människorättsaktivist som i åratal jobbade med att höra vittnesmål från palestinier och kartlägga den israeliska militärens och bosättarnas övergrepp för den israeliska människorättsorganisationen Btselem. Efter upprättandet av den palestinska myndigheten bildade han en palestinsk människorättsorganisation.

  Anders, naturligtvis är Dilsa Mossadagent. Det har jag ju redan sagt. By the way, Göran Perssons mamma är judinna, Rasmus Fleischer är CIA-agent, och Fredrik Federley…fortsättning följer. Spänningen är olidlig.

 5. Dilba är väl av Kurdisk etnicitet om jag inte minns fel och i som sådan kanske det är ett politiskt ställningstagande i preventivt syfte.

  Kurderna är det enda folk i regionen som öppet och helhjärtat samarbetar med ockupationsmakten USA och Israel, något som knappast kommer att leda till ökad sympati för deras sak åtminstone inte bland deras ockuperade och krigshärjade grannar.

  Seymour Hersh avslöjade ju i ”The New Yorker” att Israeliska agenter tränar och utbildar Kurdisk milis för en framtida destabilisering inför anfallet på Iran och att de även deltagit i rena terroraktioner:

  ”Israeli intelligence and military operatives are now quietly at work in Kurdistan, providing training for Kurdish commando units and, most important in Israel’s view, running covert operations inside Kurdish areas of Iran and Syria. … Some Israeli operatives have crossed the border into Iran, accompanied by Kurdish commandos”.

  Den pariastatus som Kurderna redan fått genom sitt minst sagt obehagliga val av sängkamrater kommer knappast att minska i takt med att oroligheterna ökar inför en förestående aggression mot Iran och Syrien. Förväntar man sig då att Israel och USA skall återgälda med att karva ut ett ”stor-kurdistan” så kanske det är bäst att börja tacka sponsorerna redan nu…

  Från bloggen Palestinian pundit:
  Här är en sevärd video helt i klass med Maj Wechelmanns om Deir Yassin en av alla de palestinska byar på vilkas ruiner den judiska staten etablerades

 6. Jinge stryker säkert det här som spam, men jag behöver ett PS: när jag jobbade som frivillig i arkivet på Btselem i Jerusalem i början av 90-talet, under pågående intifada, var Bassem Eid ett namn som uttalades med enorm respekt i palestinska kretsar. Och i israeliska vänsterkretsar. Han var ständigt ute på fältet, tog vittnesmål och skrev rapporter om tortyr, misshandel och andra övergrepp mot palestinier.

  Som Jan E så riktigt kommenterade (tror att jag stött på Jan E på andra sajter också) väljer Dilsa att visa bara ena sidan av myntet. Men det gör Aftonbladet också, i parti och minut, så hon är ju definitivt inte ensam.

 7. Här blundas inte Kjell. Dessa uppgifter framgår av Dagens Nyheters artikel och jag har bett DN införa en rättelse och ett tillrättaläggande.

  När det gäller antal offer för den israeliska militären år 2005 så är väl Palestine Red Crescent Society en hyfsat välrenommerad organisation väl?

  Du har f.ö. rätt om kvinnornas situation men man bör inte skylla det på Europa.

  Dilsa skriver att han sagt: ”fortfarande är så svårt att få till stånd en lösning på konflikten svarade han att Europa inte tycker om Israel och därför förhindrar att fredsprocessen når resultat.”

  Det låter ju bestickande. Frågan är vad Europas regeringar har för synpunkter på ett sådant resonemang. Vi kan ju gissa…

  Sedan tycker jag oxo att hon borde ha berättat att han är en ytterst kontroversiell person som av många palestinier betraktas som en klart opartisk person, och detta till palestiniernas nackdel. Det Anna skriver om det stämmer möjligen i Israel men så är det inte i Gaza eller på Västbanken. Vad man nu kan dra för slutsatser av det.

  Bara det faktum att han för fram felaktiga siffror gör att artikeln helt borde tas bort eller förses med en faktaruta.

  Sedan Anna! Retorik som: ”By the way, Göran Perssons mamma är judinna, Rasmus Fleischer är CIA-agent, och Fredrik Federley…” tycker jag att du ska undvika. Bemöt de faktiska fel jag har i min bloggpost i stället. Eller kan du inte det för att fakta talar ett annat språk? Hur är det exempelvis med antal dödade palestinier enligt de uppgifter DU har?

  Är det 98 eller är det 255 ??

  Anser du att jag ska bortse från fakta ?

 8. Anna: ”när jag jobbade som frivillig i arkivet på Btselem i Jerusalem i början av 90-talet, under pågående intifada, var Bassem Eid ett namn som uttalades med enorm respekt i palestinska kretsar.”

  Betyder det att du anser att han har rätt i att det är Europas fel att situationen ser ut som den gör i Gaza? Har han då rätt att fantisera ihop egna siffror över hur många palestinier som dödades av IDF/Mossad?

  Tycker du inte att jag bör berätta om den diskrepans som finns mellan de olika siffror som jag länkar till i bloggposten?

  Är det inte en relevant uppgift att han inte kan röra sig fritt m.a.a. att många palestinier har en annan uppfattning än de du träffade i Jerusalem?

 9. Jinge, jag bemötte Anders kommentar om mig, vilket är tillåtet enligt kommentarsreglerna.

  Jag tänker inte alls lägga mig i någon träta om siffror, jag ville bara bidra med litet information om Bassem Eid. Och det där med Gaza och Västbanken har du helt fått om bakfoten.

  Anklagelserna om att han var en israelisk medlöpare kom från Arafat och hans män, och i fortsättningen från andra säkerhetschefer etc etc, som inte gillar anklagelser om tortyr, avrättningar och godtycklig rättsskipning. Inte nerifrån. Bassem Eid är en människorättsaktivist rakt igenom och tar inga politiska hänsyn. Det är inte alla som gillar det. Det kallas integritet. För mig är och förblir han en hjälte. Love you, Bassem.

 10. Mail från DN inflöt just:

  Tack för dina kommentarer till Dilsa Demirbag-Stens artikel. Vi undersöker sakläget under dagen för att se om det är befogat med ett tillrättaläggande.

  Vänliga hälsningar
  Niklas Ekdal, DN

 11. Enligt pressrealesen från The Palestinian Human Rights Monitoring Group för år 2005:

  Under perioden 01 Jan 2005 – 01 Jan 2006 dog det totalt 385 palestinier.
  Av dessa var 222 stycken dödade av israeler, armé & bosättare.
  113 stycken dog av inhemskt våld mellan palestinier.

  Källa: http://www.phrmg.org/pressrelease/2005/January%201,%202006.htm

  Sålunda kan man mycket enkelt se att israelerna dödar ungefär dubbelt så många palestinier som palestinierna gör själva.

  Så långt vad PHRM verkligen säger.

  Den journalistik som Dilsa presterar är inte seriös. Man kunde naturligtvis åkt och hälsat på de judiska bosättarna i Hebron och utifrån detta få alla fördomar och generaliseringar bekräftade rörande judar… Detta hade säker gett material till 10 ledare i DN…

  Att situationen är katastrofal i Gaza råder ingen som helst tvivel om, men om man åtminstone ska försöka ge en rättvis och saklig bild, får man beskriva kontexten. Men med Dilsas förra artikel i minne så är detta knappast något olycksfall i arbetet.

  Varför kan inte Dilsa inte ens nämna hur den israeliska ockupationen och sabotagen mot ett fungerande Gaza fortsätter, hur palestinierna genomförde fullständigt demokratiska val, som ”Mellanösterns enda demokrati” israel försökte sabotera. Hur palestinierna därefter utsattes för kollektiva groteska bestraffningar från omvärlden, som bara gjorde situationen ännu värre.

  Hur man som liberal och demokrativän kan undgå att reagera mot detta avgrundsdjupa svek mot palestinierna, är en fullständig gåta. Men när det gäller Fru Demirbag-Sten, så är det uppenbarligen annat som gäller!

 12. Jinge,
  du har ibland en trist och vinklad debattstil. Du är sanslöst noga med fakta och korrekta uppgifter, allt ska vara rätt annars är du där med pekpinnen. Och samtidigt kan du häva ur dig saker som att ”Dilsa Demirbag-Sten har gjort sig känd i Sverige som en ”arabhatande kurd”. Vad har du fått det ifrån? Kan du belägga att hon hatar araber? Så vitt jag vet är det islamistisk fundamentalism hon kritiserar och det är något helt annat.

  Anna,
  Jo, vi har väl mötts på Sourze några ggr.

 13. Uppdatering 11.22 från DN:s ledning!

  Tack. Vi kommer att ta in ett genmäle som påpekar just detta.

  Vänliga hälsningar
  Niklas Ekdal, DN

 14. Jinge, du har ibland en trist och vinklad debattstil.

  Jag ber så mycket om ursäkt… Men jag gillar inte att massmedia sprider löngner och desinformation. DN har en såpass dominerande ställning att det finns all anledning att granska vad de skriver.

 15. Hur anmärkningsvärt är påståendet att 98 palestinier dödades av palestinier år 2005. Att människor dödar varandra inom ett land förekommer i varje land i världen. Och om man betänker den svåra socio-ekonomiska situationen i palestinska områden i allmänhet och Gaza i synnerhet så låtar siffran 98 inte alls anmärkningsvärd. Härmed inte sagt att det finns problem i palestinska områden ty det finns det utan tvivel. Men när man konstrasterar siffran 98 mot det israeliska dödandet av palestininer, så måste siffran 98 sättas in i ett sammanhang där en komponent är att dödande förekommer i varje samhälle medan det inte tillhör det normala att invånarna i ett land dödas av utomstående. Kontrasten blir därför vilseledande.

 16. Uppdatering 25/8 07.26

  Artikeln är inte borttagen från nätet men man hittar den inte längre om man går till Ledare -> Signerat. Det innebär att Dagens Nyheter till fullo inser vad Dilsas artikel håller för kvalitet.

 17. Jinge
  Tyvärr inte så…
  Om man klickar på länken ”alla artiklar” så kommer den upp…
  Men det är bara att göra en notering.

  Om saken hade gällt ett påstående om israeler eller judar, så hade säkert saken behandlats på ett annat sätt vid påpekande…

 18. Det finns en sak att säga här, och det sammanfattar mycket:

  The greatest trick the devil ever pulled on humanity was convincing it he/she didnt exist……