Som vi alla vet förändras samhället oupphörligen, och det i en takt som absolut inte kunde förutses för 100 år sedan. Folk har slutat skriva brev till varandra, nu använder man epost till respektive postverks och efterlevandes stora sorg. Kommer dessa elektroniska brev finnas kvar om 100 år? Nej, det gör de troligen inte. Och hur går det med alla digitala bilder som folk i allt högre utsträckning bevarar i sina datorer? Mycket av det där anar vi svaret på, men allt är ändå inte av ondo. För om 100 år kommer forskare på alla världens universitet ha ett helt otroligt forskningsmaterial om sena 1900-talet och framåt. Det kommer att finnas mängder av interaktiva medier sparade på olika sätt, och de kommer att kunna följa folks åsikter och kommentarer minut för minut när någonting dramatiskt hänt, eller t.ex. den politiska diskussionen i de flesta länder. Ta bara en sådan groda som Ringholms icke pålagda telefonlur. Eller varför inte Nuders famösa köttberg? För att inte tala om alla viktiga historiska händelser.. Forskarna kommer ha tusentals inlägg och kommentarer att gräva ur, både från bloggar och BBS:er. Radions Ring P1 kommer att bli ett historiskt dokument nästan i klass med de tusentals bloggar |
som behandlar vardagliga händelser sett ur vanliga människors perspektiv.
Nu kommer en mening som jag tycker är viktig: Glöm inte bort att bevara din egen blogg! Mina barnbarnsbarn kommer att förses med en rejäl arkivbeständig pappersbunt innehållande vad gammelmor- farfar tyckte och skrev i början på 2000-talet. Sparar de materialet så har i sin tur deras barnbarn något att läsa om ”förr i tiden” framme år 2105 om de är intresserade. Inte för att jag skriver så intressant utan för att jag skriver år 2005.. Vad trodde gammel- gammel- gammel- gammelmorfar om växthuseffekten t.ex..? Förhoppningsvis kommer myndigheternas kontinuerliga sparande av det som skrivs på webben att innebära att forskare kan söka bakåt i tiden för att få en uppfattning om vad vi talade om på 2000-talet. Men jag tror att det är viktigt att vi själva också inser att vi måste vårda våra bloggar så att efterkommande har något att bläddra i om 100 år. Visst är det en sak värd att hålla i minnet? |
9 svar till “Detta är viktigt för bloggosfären!”
Bra tips! Men hur sparar du din? Skriver du ut varenda inlägg, eller…..?
Nej nej.. Men det du kommenterade kommer jag säkert att skriva ut. Jag har gjort så att jag kopierat in den i en pdf men jag är inte nöjd med utskriften. Har tagit andra och lagt in dem i en html-editor, men då missar man en del kommentarer.
Men metoden är långt ifrån färdig, men kanske kommer 10-20% av alla inlägg att skrivas ut, vet inte än.
Jag har förstått att Kungliga biblioteket sparar alla svenska hemsidor för framtiden. Dit måtte väl även bloggar räknas? Åtminstone dem som ligger på svenska servrar.
Förhoppningsvis. Men det betyder inte att det kommer vara lättillgänglig information om hur farfarsfarfarsfarfarsmorfar levde och tyckte.. Och jag vet med mig själv att jag skulle tycka att det var GULD att kunna läsa en ”dagbok” som min farfarsfarfar skrivit i Arvidsjaur på 1860-talet..
Och det är det jag menar. Man ska plocka ut somligt och se till att det skrivs ut på arkivbeständigt papper. Mina barnbarn kommer knappast att vara intresserade före 2050 (typ) men deras barnbarn är det säkert om bara materialet finns.
Det kan ju vara kul att se att deras gammelgammelgammel var socialist redan nu när de lever i den förenade socialistiska folkrepubliken Europa, eller hur..? :-)
Jag har ambitionen att försöka sammanställa/-fatta min blogg regelbundet. (Har dock inte gjort det ännu.) Skriva ut den och stoppa undan någonstans – why not?
Du uttrycker en viktig tanke i alla fall. Jag gjorde en liknande utläggning angående digitalfoto för en tid sedan och jag tror nog att vi behöver påminna oss själva om sånt här på regelbunden basis…
Sammanfatta låter jobbigt.. :) Men skriva ut sådant man själv tycker känns viktigt..
Det är mycket enkelt att kolla om Kungliga biblioteket lagrar din blogg genom att kolla i loggfilerna. Jag tillhör dom lyckliga som har regelbundna besök av Kungliga biblioteket.
Kanske man skulle göre en logga som visade att man är lagrad av Kungliga biblioteket likt äkta Arboga öl.
Jag vet inte riktigt, vinnaren skriver ju historien och helt säkert kommer många av de politiska idéerna idag ses på på samma sätt som vi ser på vissa idéer från 1930-talet idag…
Förvisso Snoozer. Själv tillhör jag gänget som tycker att det är spännande att rota i gamla fotoalbum och läsa var min egen far skrev på 40-talet. Jag tror att många är precis som mig. För egen del så vet jag att jag verkligen inte är unik på något sätt, men ser man vad jag och andra skriver om idag, låt oss säga om 100 år, så blir det en hyfsad spegel av folks tankar, oro, funderingar etc..
Och ingen generation före oss har lämnat så mycket spår efter sig som vi gör, på gott och ont..