DET VAR EN GÅNG EN RYSK TOMAT


Denna text har jag fått som kommentar av min skolkamrat Brage Norin vid hal (högre allmänna läroverket) i Boden för drygt 50 år sedan. Han presenterar positiva framtidsscenarier. Kommer det att bli så?
Boden_centrumBoden en gång i tiden – (även där fanns tomater)

Artikeln.
En rysk tomat ersatte en gång en importerad turkisk tomat.
Ryssland var den största importören av tomater från Turkiet. Men CIA organiserade ett terrordåd utan like. CIA kontrollerade den turkiska militären. ”Turkiet” sköt ner ett ryskt plan som bombade ISIS i Syrien. Många tror idag att det var CIA som gav denna order till sina turkiska CIA-agenter.
Ryssarna tappade aptiten på turkiska tomater. Jättelika satsningar på tomatodling i Ryssland blev resultatet. Idag är Ryssland självförsörjande. Det gick på nolltid.

Ryssland var en gång i tiden världens största importör av brödsäd. Idag är Ryssland världens största exportör av brödsäd. Det gick på en historisk sekund att ta sig från botten till den absoluta toppen.
Ryssland utsätts nu för nya sanktioner av CIA. Landet blir friskare och friskare. År 2020 blir Ryssland självförsörjande på nästan alla jordbruksprodukter – det är målet. CIA:s sanktioner är en gåva från Gud.

EU STÅR INFÖR ETT HISTORISKT VAL.
Det som nu händer är att alla gruvor i Asien integreras. Hela Asien blir snart självförsörjande på nästan alla mineraler som tänkas kan. Ju längre EU följer CIA:s order, desto värre skadar EU sig självt. CIA:s handelskrig tvingar hela Asien att gå samman. Asien håller steg på steg att bli självförsörjande på precis allt. EU står inför ett historiskt val – öst eller USA.

Rysslands sanslösa tillgångar av fossila bränslen limmar samman hela Asien. Om EU fortsätter att följa husbondens röst i väst, kommer hela EU att få ”soppatorsk”. Men så blir det inte.

Turk Stream 1 och 2 från söder och Nord Stream 1 och 2 från norr är på väg att knyta samman EU och Ryssland vad gäller naturgas. Inom ett par år är alla dessa strategiska naturgasnät i bruk. Ukrainas CIA-regering kan bara stå och gapa. Den ryska gasen tog sig andra vägar. Detta är ett av CIA:s största utrikespolitiska katastrofer.
Tomat
DEN BITTRA SANNINGEN.
”Frackingtekniken” är bara en respirator som håller lungorna igång en kort tid. Att spränga sönder tät berggrund för att komma åt djupare liggande olje/gas-fyndigheter är en extremt farlig teknik. Miljökonsekvenserna är fruktansvärda.
Okontrollerbara läckage blir ofta följden. Enorma landarealer skadas svårt för all framtid.

USA upplever ett uppsving inom olje- och gasutvinningen, men konsekvenserna är helt sanslösa. Stora landarealer är på väg att bli obeboeliga under tusentals år.

En energiallians mellan EU och USA är en energipolitisk katastrof. Att EU skulle förlita sig på amerikanska gas och oljeleveranser är ett stort skämt. Alla experter vet detta – alla riktiga experter utan undantag. Men CIA:s agenter skriker och hojtar och imperiets politiska journalister fortsätter att skriva nonsens som ingen tror på. Det är som vanligt med andra ord.

Gud gav landet i väst både olja och gas och kol. De tillgångar av olja och gas som var lättast att exploatera har sinat. Men ny teknik har utvecklats. Oljan och gasen tas nu upp till ytan på ett sätt som fördärvar enorma arealer i landet. Alla vet att detta är konstgjord andning. Oljan och gasen kommer att börja sina inom några få år. Det spelar ingen roll om man ökar antalet borrhål i all oändlighet – produktionen kommer ändå snart att falla. USA sitter energimässigt fast i en ”Dead End”.

RYSSLAND ÄR USA:s MOTSATS.
Stora delar av ”The Sibirian Lowland” är ännu inte exploaterade. Samma sak gäller i Arktis. Rysslands tillgångar av olja, gas och kol är sanslösa – de verkar vara oändliga. Det är detta som sätter skräck i CIA.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5
Fy fan så nära det var att de ryska oligarkerna delade det STORA bytet med vampyrerna på Wall Street. Men så kom Putin. Gud sände en ängel till undsättning. Landet kom ur CIA:s strypgrepp. Den ryska björnen var inte död. Han vaknade och hans hälsa förbättrades steg för steg.

ALLIANSEN RYSSLAND – KINA.
Allianser i mänsklighetens historia har varit så avgörande för världens framtid. En strategisk samverkan mellan Ryssland och Kina inom alla områden har vuxit fram på nolltid. Kinas industriella succé är helt ofattbar. Inom rostfria stål ökade Kinas andel av världsmarknaden från futtiga 5 procent till över 50 procent på bara ett årtionde. Det är på samma sätt inom nästan allt som rör industriell produktion. När över en miljard människor i Kina marscherar i takt förändras hela världen.

När Ryssland och Kina bildar en ”strategisk allians” – då faller jordens sista krigarimperium samman. Detta är bara en tidsfråga. Alla CIA:s drömmar om att lägga beslag på de ryska energitillgångarna och CIA:s drömmar om den lovande kinesiska marknaden har kommit på skam. Kina tar hand om allt viktigt inom sin egen marknad – detta gäller även alla nischer inom den civila flygindustrin. Boeing kan sluta drömma.

CIA HAR SNART GRÄVT USA:s GRAV FÄRDIGT.
Allt förfaller, allt är i ekonomisk ruin, ingen nation vill kriga med USA längre – stackars CIA. Vi bevittnar nu imperiets dödsryck – desperationen har tagit över maktens boningar ”over there”. Förvirringen är total. Trump spelar golf och säger att det är en djävla soptipp i Washington – ”a terrible dump”.
CIA as organized crime
Trump är USA:s motsvarighet till Ryssland Gorbatjov. Båda håller/höll i spakarna när imperier kollapsar. Båda försökte lösa problemen men läget var hopplöst. En stor flyktingvåg från USA är nära förestående. De rika kommer att försöka fly först.

I det totala kaos som väntar väst – kommer en hel serie obehagliga sanningar att avslöjas. Det är många extremt obehagliga sanningar som kommer att skaka maktens boningar. Mordors rike USA berörs i första hand. Men många andra länder kommer också att drabbas svårt. Tysklands tillverkning av stridsgaser till Saddam Husseins regim kommer att skaka det tyska folket ända in i själen. Hela den sjuka västvärlden kommer att vara lamslaget i många år.

Ur askan reser sig ännu en gång Tyskland. Det märkliga tyska folket är ett ingenjörsfolk av Guds nåde. ”Västra Europas industriella lokomotiv” – det verkar vara Tysklands öde. Lustigt nog klarar sig Norge nästan oskadd. Det franska folket kommer att känna sig förrådda. De anti-amerikanska stämningarna kommer att explodera. Lössjordarna i Ryssland kommer också att skaka om världen. Ryssland är på väg att bli ”världens matbod”. Solen går ner i väst och upp i öst.

INGET LAND HAR RÄTT ATT LÄGGA SIG I NÅGOT ANNAT LANDS INRE ANGELÄGENHETER.
Det är den framtida diplomatins grundregel. Den fredliga samverkan mellan länder är raka motsatsen till den diplomati som USA tillämpade. Alla USA:s ambassader i hela världen har fungerat som spioncentraler. Överallt har CIA-agenterna infiltrerat och konspirerat, men deras tid är snart ute.

brics-2016-161025
Nästan alla länder i världen försöker nu finna sin egen nationella identitet. Tysklands frigörelse från CIA är en historisk milstolpe. Många länder är på väg i samma riktning. Krigarimperiet i väst är på väg att förgöra sig självt. Detta går så fort att alla historiker står och gapar. I min föreställningsvärld har Gud ingripit. Gud har bestämt sig för att skapa ett fredsrike på jorden. Det är Gud som bestämmer. Ett fredsrike är på väg – ingenting kan stoppa skeendet.

EN RYSK TOMAT ERSATTE EN GÅNG EN TURKISK TOMAT.
Den ryska tomaten var tidigt ute. Snart kommer lokalt producerad mat att ta över världen.
I framtiden kommer miljarder småskaliga jordbruk att spridas till jordens alla hörn och kanter. I en fredlig värld kommer marken att odlas – inte att förstöras för all framtid på grund av finansvampyrernas frackingteknik. CIA:s vallmoodlingar i Afghanistan är snart ett minne blott. Även jordbruket i detta krigshärjade land kommer att blomma upp igen. Snart exploderar jordbruket i hela världen. I en fredlig värld finns inga begränsningar. I en värld i krigstillstånd kan ingenting göras. USA:s kommande fall kommer att få alla himlens änglar att dansa. Jag kommer att dansa med.

intressant.se, , , , , , , , ,, , , , , , ,


35 svar till “DET VAR EN GÅNG EN RYSK TOMAT”

 1. Det finns väl några hinder på vägen till fredsriket, som ett nytt krig vid Persiska viken som kan få hur ruskiga följder som helst. USA:s flotta har skjutit på iranska fartyg där några gånger på senaste tiden, möjligen i syfte att få iranierna att skjuta tillbaka – och så brakar bombningarna loss. Kanske med israeliska kärnvapen som extra krydda. Det kan bli början till en okontrollerbar serie händelser som slutar i den stora skrällen. Man kan tänka sig ett motsvarande scenario i Östersjön. Ett problem med USA:s militär och utrikesförvaltning och spionorganisationer är att de verkar springa åt olika håll och innehålla element som opererar enligt egna dagordningar. Det gör att USA:s politik blir svår att förutsäga.

  Men vi bör ändå vara optimistiska och hoppas att världen kommer runt hörnet utan att spränga sig själv i bitar. Det finns stora utmaningar och möjligheter framöver!

 2. Publicerad tid: 10 Aug, 2017 14:15
  Apropå turkiska tomater.. Turkiet hotar nu Ryssland med motåtgärder över tomatförbudet. Tidigare i veckan sa Rysslands jordbruksminister Alexander Tkachev att landet inte var redo att importera tomater från Turkiet.
  Moskva lade turkiska frukter och grönsaker under embargo efter att Turkiet sköt ner en rysk jet i Syrien. Förbudet lyftes delvis efter att turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan bad om ursäkt för händelsen.
  Rysslands restriktioner har lett till förluster på minst 2 miljarder dollar för Turkiet hittills, säger Kirill Lanshin, en analytiker vid Rysslands trädgårdsförening. Experten tillade att 40 procent av den turkiska tomatgrödet exporterades till Ryssland före förbudet.
  Sedan förhållandet mellan de två länderna har normaliserats är frågan om viseringsfri resa för turkiska medborgare och tomater kvar oupplöst.

 3. Öst eller USA?
  US kommer alltid välja åt oss oavsett vad vi eller resten av världen tycker. Särskilt om alternativet hotar deras business.

  EU’s affärsteknik att slå ut vår odlingsindustri, köttindustri och annat livsavgörande är inget annat än en dålig kopia – pun intended, av den politik som gör alla USA’s vänner till lydstater & konsumenter av hjärnkokande Cola, Monsantos ohälsobringande död, banksters, terrorister osv. Ett maktmissbruk utan några som helst hämningar eller betänkligheter att trycka på farliga knappar i alla situationer.

  I några delstater i USA är det olagligt att samla regnvatten eftersom vattenförsörjningen är privatiserad.. Tokigheterna når säkert hit vad det lider, mot natt.

  Samtidigt försöker inte ICA eller någon annan få matpriserna att nå upp till matkvaliteten. De och andra tjänar alldeles för mycket på den produktion, import som nu är.. Befriade från vår egen välfärd, försörjning som vi snart till fullo är ser den lama ankan mer rörlig ut än någonsin. Där hänger vi & dinglar i de fyra friheterna & förmodligen ska choppa huvudena av oss efteråt till varnagel för aningslösa åskådare att friheten den hotar man minsann inte..

  To bomb or not to bomb is not the question, it is one hell of a prefered alternative..! Atombomberna var ingen slump det var den slutgiltiga lösningen för många liknande problem oavsett folk, slag & självständighet. Människan i sin värsta kostym lever allenast av ond bråd död eftersom den metoden är mest lönsam.

 4. Ryssland är alltså på väg att bli bankirvampyr-fritt. Hetskåren (bankirvampyr köpta politiker politiker, fejk stream media, dussin ören akademiker och presstitutes, mm.) mot Ryssland uttrycks perfekt så : ”Fy fan så nära det var att de ryska oligarkerna delade det STORA bytet med vampyrerna på Wall Street. Men så kom Putin. Gud sände en ängel till undsättning. Landet kom ur CIA:s strypgrepp. Den ryska björnen var inte död. Han vaknade och hans hälsa förbättrades steg för steg.”

 5. Men den extrema fattigdomen är stor i Ryssland. Cirka 20 miljoner av befolkningen lever i misär och kan absolut inte handla tomater i en större utsträckning. Fortfarande besitter alkoholen den manliga befolkningen i dess grepp. Missbruket ökar bland de unga.
  Jag tycker att ni kan slå ett öga på vad kommunisterna har att säga och vilken kritik de riktar mot den kapitalistiska regimen i Kreml. Båda de kommunistiska partiernas sidor är utmärkta.

  • Man bör nog inte stirra sig blind på absoluta mått utan kolla på historisk utveckling och trenderna (bl.a. fattigdomen och alkoholkonsumtionen).
   Jag läser dagligen nyheter om vad som pågår inom produktionen i Ryssland och nästan bokstavligen dagligen kan man läsa om att nya daghem, skolor, sporthallar och inomhusbassänger som invigs.
   Man på nytt satsar stort på ungdomsföreningar där man främjar sport, friluftsliv och patriotism.
   För några dagar sedan var det en nyhet om att Ryssland kommer satsa stort på att minska alla sorters beroenden i synnerhet alkohol och tobak med aggressiva mål att uppnå år 2020 och 2025. Även ändring av lagstiftningen planeras för att bl.a. begränsa/förbjuda reklam.
   Situationen i Ryssland är inte ideal men utvecklingen har under 10 år gått stadigt åt rätt håll och sanktionerna har bara hjälpt till att utvecklingen ökat farten drastiskt fast i början med några smärtsamma konsekvenser som ökad levnadskostnad och höga matpriser.

   Jag har länkar till det tidigare men det tål att upprepas … här är två ställen där man kan följa utvecklingen:
   https://sdelanounas.ru/blogs/ (uppdateras flera gånger per dag)
   https://www.youtube.com/user/ShkolaFaberlic (läggs nytt inlägg en gång per vecka, på söndagarna)
   Den senaste tiden brukar det då och då läggas en engelsk översättning på saker.

   • Jag tror inte att de fattiga i Ryssland uppfattar fattigdomen och alkoholismen som en trend – som en nyckfull modetrend! Om man inte kan betala hyran och/eller har mat på bordet är absolut ingen trend – utan förklaringen är att fördelningspolitiken är totalt fel!
    Är dessa ( för det mesta privata) skolor, daghem, sporthallar, inomhusbassänger till för alla? Har det blivit som här i Sverige där den som har pengar får tillgång till privata sporthallar och skolor? Det finns givetvis en skola till för alla (sk kommunala) men hur är den? Korruptionen är stor så det är de som har pengar som fåt tillgång till allting. Sedan kvittar det om personen (eller eleven) är intelligent eller har talanger. Är det inte så att Ryssland försöker kopiera USA:s kapitalism, levnadssätt och sociala försäkringar?
    Hur mycket patriotism behöver ett land idag? Det är kapitalismen som försöker ingjuta en sämre form av patriotism eller nationalism i befolkningen. Kan det inte vara så att patriotism är ett sätt att stämpla kritiker för att vara förrädare. Som Sveriges försvarsminister Hultqvist gjorde när han försöker tysta kritiker till NATO genom att säga att de är Putinkramare. Patriotismen skiljer inte på om det är överklassen (eller någon annan klass) som ropar efter nationalism. Skilj mellan en förtryckande nationalism och en förtryckt nation. Den ryska regeringen arresterar eller förföljer människor för att de är kritiska till den kapitalistiska regeringen i Kreml, t ex Alexander Batov från det Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet som har suttit arresterad på grund av en incident på segerdagen den 9:e maj. Mer om detta kan läsas på Riktpunkt.nu. Eller webbsidan ’In defence of Communism’ eller International Communistisk Press. Det finns en annan sida som heter Solidnet.org som tar upp alla nyheter som kommer från alla kommunistiska partier runt om i världen.

    • Kerstin verkar ha svårt att förstå att kommunismen i Ryssland är ett dödfött projekt numera! Det är bara Sovjetnostalgiker och gamla som röstar på Zjuganov! Putin vet naturligtvis om allt detta och målet är väl att skapa ett mellanting mellan kapitalism och socialism typ det som S-partiet i Sverige hade på tablån för några årtionden sedan i Ryssland. Att vara renodlad kommunist idag är som att cykla baklänges…ryssarna verkar helt enkelt utvärdera vad som fungerade under Sovjet-tiden och försöka implementera det i den nuvarande politiken.

     • Då cyklar jag baklänges, Benny. Du vet inte hur många som har sagt något liknande om kommunismen. Men fortfarande lever den socialistiska idén.
      Alexander Batov är en ung kille på ungefär 25-30 år. Javisst är en hel del av oss äldre men de flesta är unga människor i de kommunistiska partierna. Och vad spelar åldern för någon betydelse? Är det så att du ogillar äldre människor? Ska människor enligt dig enbart vara unga, vackra (vad det nu är), kvinnor ska se ut som kvinnor, män ska se ut som män, etc? Acceptera att det finns människor mellan 0 och 100 och lite över detta som är äldre, De gamla är faktiskt en tillgång för samhället. Faktum är att du börjar låta som han Svensson på Svenssons blogg i din diskriminering av äldre människor.

      Vi i SKP har blivit vana sedan vi som APK:are på 80-talet att höra vi skulle utrota oss själva eftersom vi hade så många medlemmar som var äldre. Men än lever vi! Och vi får fler medlemmar och sympatisörer än någonsin, Och hur kan det komma sig?

      Så varför arresterades Alexander Batov om de ryska myndigheterna inte ansåg att kommunisterna inte utgör något hot?
      Jag tror det var 1998 som Jeltsin och de ryska (och de västs) kapitalisterna som befarade att kommunisterna skulle vinna valet. Så de satsade enorma summor på en smutskampanj för att kommunisterna inte skulle vinna.

      • Läs vad jag skriver…I Ryssland är kommunismen död som ideologi bland de yngre! I andra delar av världen som inte drabbats av kommunism finns den kvar som ideologi…

       • Så räknar den ryska regeringen inte in ungdomarna i de ryska kommunistiska partierna i Ryssland? Konstigt. Det finns nämligen ungdomsorganisationer i varje kommunistiskt parti – oavsett om det är i Sverige, USA eller Ryssland eller någon annanstans. Dessa ungdomar är lika mycket kommunister som vad jag är, så kommunismen som ideologi bland de yngre i Ryssland är inte död oavsett hur mycket du försöker övertyga mig och andra om – och dig själv.
        Förresten så ska den 19:e världsungdomsfestivalen (kommunistiska) äga rum i oktober i staden Sotji, Ryssland. Inte dåligt för kommunistiska ungdomsorganisationer som inte har några yngre …

        • Du får tro vad du vill…ryska folket kommer knappast frivilligt att rösta fram en kommunistisk regering på mycket lång tid, man har lärt sig läxan. Möjligtvis finns det utrymme för en socialdemokrati av gammal svensk 60-tals modell i Ryssland i framtiden. Men ett renodlat kommunistiskt parti vid makten i Kreml igen? Inte en chans…

         • Så varför är dom ryska kommunistiska partierna tillsammans lika stora som SD här i Sverige är – mellan 16 och 20 procent?
          Vi får se när högkonjekturen i Ryssland viker sig – vilket den kommer att göra eftersom det är ett kapitalistiskt system – och arbetarna inte får ut sina löner, när pensionärerna inte kan betala hyran pga utebliven pension, när den fattiga arbetaren ser att de få rika blir allt rikare på deras kneg som de inte får lön för, när industrierna läggs ner och/eller flyttas till andra länder, när arbetslösheten blir enorm, när levnadsstandarden för den vanliga arbetsföra medborgaren sjunker till fattigdomsgränsen, när fastighetsägarna kastar ut de som inte kan betala hyran, när arbetarna fryser ihjäl på gatorna, när korruptionen blir allt för stor. Om några år är kanske Putin inte president – kommer hans efterträdare vara lika populär som Putin? Eller kommer Putins popularitet dala med kapitalismens lågkonjuktur? Kommer det bli en nationalistisk diktatur (eller en nationalistisk kapitalistisk militärjunta) där kommunistiska och socialistiska partier är förbjudna (som i Ukraina) – vilket jag är mest rädd för? Redan i valet i höstas var det en hel del som nämnde valfusk … Inte bara nyliberalerna i Ryssland och omvärlden utryckte dessa misstankar. Det gjorde även de ryska kommunisterna. Och det fanns TV-bilder på att fusk förekom. Kombinationen kapitalism och stark nationalism har en gång i historien utvecklats till ett världskrig, och ett förtryck av den like endast sett ett antal gånger i tiden.
          Du vill att USA ska kollapsa men jag befarar att innan det händer kommer Ryssland att först kollapsa rent kapitalistiskt. Kapitalismen måste hela tiden utveckla sig. Om den inte gör detta så kollapsar hela den kapitalistiska ideologin. Det är därför USA och imperialismen har letat under hela industriåldern efter nya naturtillgångar eller erövra dem eller länder på ett kriminellt sett. Kapitalismen måste ha vinster – tillgångar för att överleva.
          Märkligt. Jag har varit kritisk till Putin och den ryska kapitalismen tidigare på den här bloggen men aldrig fått någon svarskritik förrän jag nämnde att en person ur kommunistpartiet sitter sedan några månader tillbaka fängslad enbart för att han hade delat ut flygblad på segerdagen den 9 maj. Då helt plötsligt fick jag tre personer emot mig – Benny, Korp och Hewko (sorry, har inte ett tangentbord för att ändra tredje bokstaven). Är det så att ni inte vill höra talas om att den ryska regeringen arresterar människor ur politiska partier, eller …?

          • Inget unikt att folk ur politiska partier blir arresterade, det händer i alla länder. I många fall är det för att de begått en brottslig handling och ibland för att deras åsikter är subversiva mot staten eller makthavare…alltså inget som bara sker i Ryssland. Du klagar säkert inte när Putin tar i med hårdhandskarna mot nazisten Navalnyj och hans skränande hop av skinnskallar kan jag misstänka….Tyvärr är det så att ett land som Ryssland efter Jeltzins vanstyre inte kan styras med silkesvantar och samma utveckling kan skönjas i Sverige efter S-partiets vanstyre som kommer att leda till ökat politiskt våld.

          • En del tomater vet man inte var de kommer ifrån?

           Hur S skulle ökat våldet på något sätt kan ingen begripa. De enda som eldar massor är extremisterna SD, moderata rebeller & övriga på högerkanten affekterade, infekterade. Bildts rödgröna röra var bara början och långkoket är nu brunt övergående i svart.. Medan ångorna står som skyar av förhoppningar om ökat våld, konfrontation & kristallklara nätter..

           Det senast levande skräckexemplet är Trump & hans gelikar i Charlotteville.. Pappas arv sitter som ett brinnande kors långt upp mot ryggraden. Så man måste tacka SD för deras förmåga att verka både rotlösa och historielösa.. I vita rockar framställande sig själva som läkare och receptet för demokratins sjukdom bara kan botas genom att döda patienten..

           Det vet ju alla att etablissemanget ville ha Shitler och betalade för den tillställningen.. Aningslösheten & pöbeln hade inte bättre argument på den tiden än att andra än de skyldiga skulle se ut som måltavlor.

          • Så då anser du alltså att åsikter som är demokratiska och humana är i praktiken uppkullkastande av staten, och att den ryska regeringen har rätt att arrestera människor som har en annan åsikt än den kapitalistiska nationalismen?
           Jag antar att du sympatiserar/medlem i Sverigedemokraterna …
           Är det en sådan framtid som du nämner i kommentaren som du även vill ha i Sverige? Ska ni om ni får makten i Sverige ’styra landet’ med hårdhandskar? Och vilka grupper och människor kommer att utsättas för dessa hårdhandskar? Är det här du menar med ’leda till ökat politiskt våld’?
           (I jämförelse med kapitalism och nazism går den kommunistiska ideologin ut på jämlikhet, att arbetare ska äga produktionsmedlen, humanism, internationell solidaritet, etc, vilket gör kommunism en av de humanistiska och miljövänligaste ideologin som finns.)
           Jag kritiserar vilken regering som helst som tar i med hårdhandskar mot oppositionella (t ex den brittiska i Nordirlandkonflikten). Verkliga oppositionella. Sedan finns det de som samarbetar med fienden. I våras vid en demonstration valde Navalnyj en annan väg för en demonstration. Om han hade istället infunnit sig på den plats som han själv tillsammans med de ryska myndigheterna, och därefter hade blivit arresterad hade jag absolut protesterat mot detta tilltag av myndigheterna. Rätten till att demonstrera har alla, dvs om man har polistillstånd för detta. Som det var nu så provocerade han fram bråk enbart för att få publicitet.

          • Kerstin, du verkar ha obegränsat med tid att skriva långa inlägg, tyvärr övertygar du inte speciellt! Det räcker med verkligheten som facit och man kan bara konstatera att Putin lyckats åtskilligt bättre än sina företrädare i både det gamla Sovjet och det nutida Ryssland. Förstår att det måste vara bittert, men realpolitik är alltid bättre än mossiga ideologier när man styr, vilket ju Putin tagit fasta på. Och visst är Putin populär i Ryssland även om man bland NWO-folket och deras MSM-media i väst försöker lura i folk att det inte är så. Ryssland av idag består av en mix av kapitalism och socialism där viktiga samhällsfunktioner står under statens kontroll som energisektorn, vård, skola, försvarsindustrin m.m dvs till stor del en modell man hade i Sverige innan dårskapen tog sin boning bland politikerna i Stockholm när allt skulle privatiseras med känt nedslående resultat.

          • Du glömmer att kapitalism också är en gammal ’mossig ideologi’.
           1945 stod Sovjetunionen mestadels i ruiner. Och cirka 25 miljoner medborgare hade dött i Andra världskriget. Men ändå efter tio – tjugo år var Sovjetunionen en helt modern industriell stat. Så människor byggde gemensamt upp landet där många kvinnor deltog i det arbetet, Det såg absolut inte ut som det är idag med flashiga luxuösa affärscentrum och lika luxuösa bostäder för de rika. Vilket enbart är en kuliss – precis som i alla andra kapitalistiska länder. De med fattig inkomst visas ut i förorter där människor måste punga ut 80 procent av det de tjänar i hyra. Löner betalas ut enbart om det är gott om pengar i staten. För ett och ett halvt år sedan drogs pensionerna in.
           Energisektorn i Ryssland står inte under statlig ägo. Det är de ryska oligarkerna som äger det mesta inom oljeindustrin.
           Jag undrar varför alla ska kalla eller ge mig namn och känslor som jag absolut inte är och har. Är det så att ni inte längre har några argument? Jag har aldrig kallat er vid något eller beskrivit er med känslor som ni inte har. Jag känner ju inte er så jag vet absolut inte vad ni känner eller är och kan därför inte uttala mig om detta. Jag är inte bitter – jag är arg på de som har förutfattade meningar om kommunism och Sovjetunionen. Och är Putin populär i Ryssland? Nja, det beror helt och totalt hur man räknar. Opinionsundersökningar är av historien osäkra. Vissa säger att han är populär, andra inte. Men eftersom jag inte gillar hyllningar till en enda ledande person i ett land så är jag skeptiskt till några undersökningar om detta.
           Vården och skolan är som här i Sverige – en del är kommunalt men det mesta är privatägd och man måste ha pengar för att få ta del av vården och skolan och idrotten.

           Om all det där du stämmer

         • Hej
          Ursäkta jag frågar, men finns det verkligen någon kommunistisk regering som vunnit regeringsmakten genom demokratiska val någonsin och någonstans?

          Jag har hela tiden fått för mig att kommunistiska regimer tagit sig till makten med våld men jag kanske har fel där?

          Om K Stigssons parti försöker gripa makten med våld blir jag inte förvånad och hon har själv antytt det tidigare, men att Sverigedemokraterna skulle gripa makten med våld förefaller mig helt osannolikt och otänkbart. De är ju demokrater och det ser man ju redan i namnet.

          • Jag har aldrig uttryckt att vi ska förändra samhället med våld, vilket kan läsas på Kommunistiska bloggen med en diskussion med en som hette Lennart Rahm. Jag tror det var i höstas som denna artikel publicerade, och det var en diskussion om Nordirland.
           Ja, namnet antyder att de är demokrater men vad de verkligen är får vi kanske uppleva senare.
           Du vet mycket – vilket jag påtalade för dig för några sedan – att det aldrig har förekommit några kommunistiska regimer. Det har varit socialistiska regimer som har vunnit valen – sedan är det vad vi menar med socialistiska. Ska vi räkna med socialdemokratiska regimer så har de vunnit i rättvisa val i Sverige, Finland, Storbritannien, m fl.

          • Det var den 8 februari 2017 som jag bl a skrev så här under artikeln ’Består Clartéförbundet av våldsbejakande extremister?’ (ett namn på en artikel som jag nu enbart skrattar åt, alla vet att Claréförbundet inte är våldsbejakande): ’Vad har kommunister och vänstern för åsikt om våld? Ska våld bedrivas i ett politiskt syfte, eller enbart som ett försvar? Jag anser själv att man ska kunna försvara sig om en mobb eller nazistiska organisationer går till attack mot ett bostadsområde eller när militären sätts in för att slå ner t ex strejker, eller vid demonstrationer’. Här tänkte jag på den brittiska gruvarbetarstrejken där polis och militär sattes in för att slå ner de strejkande arbetarna.
           ’Oktoberrevolutionen och folkets resning i Vietnam eller på Kuba hade inte blivit till om arbetarklassen inte hade rest sig. Det har Lennart Rahm helt rätt i. Men i Ryssland och på Kuba rådde det diktatur och ett våldsamt feodalt samhälle som förtryckte arbetarklassen. I Vietnam reste sig folket mot en kapitalistisk ockupationsmakt och mot ett imperialistiskt Sydvietnam. På Nordirland var situationen densamma som i Sydafrika under den vita apartheidregimen.’
           ’Vi har alltid hävdat att vi – arbetarklassen [och kommunister] är för fred. Det är alltid arbetarklassen som förlorat vid en väpnad konflikt. Varje arbetare som dör av skador som orsakats av yttre våld är en stor förlust.’
           ’Vi ska slåss med fredliga metoder så långt det går såsom strejker, ohörsamhet, demonstrationer och andra metoder. Arbetarklassen ska aldrig ta första steget mot en väpnad konflikt. Aldrig förtrycka någon som har en annan åsikt. Eller anklaga denna för att vara en förrädare. Om vi gör detta lever socialismen och kommunismen farligt. Då kan vi likställa oss med fascismen’.
           Hela artikeln kan som sagt var läsas på Riktpunkt.nu.

          • Ser man det på namnet? :D

           Nationalsocialismen hade inget med socialism att göra iom att man för Tysklands räkning för andra gången i historien förbjöd det Socialistiska partiet. Önsketänkarna i näringslivet hade ju onekligen sina egna planer.

           Det är svårt att missa hur SD’s planer inte ser ljusa ut och hur osvenska, odemokratiska de redan visat sig vara och vilja framstå, som ofrivilliga stollar.. Det privata ägandet har bara välsignelser till ett fåtal och det är ju Trump expert på att bevisa om inte Alliansens brutala piruetter på välfärden som en massgrav i samhället inte duger. Hela kartan av attacker på medmänkligheten har varit SD agenda för att vinna politisk mark & makt på andras & sina egna väljares bekostnad. Krisen var önskad planerad och just SD tog ut alla vinster av den. Biverkan av de flesta antidepressiva är suicidrisk och det ser ut som om SD vill hoppa och dra med sig Moder Svea, kosta vad det kosta vill, bara demokratin dör, välfärden får ligga på Lit De parade och blommorna levereras av hycklande privata intressen. Ingen ska tvivla på att värdekonservativt inte innebär något som liknar militära konserver, soldatföda från 30-40-talet..? Det står kött, men luktar & smakar totalt främmande.

           Vet inte varför The birther movement var en flopp. Kanske för att Pappa Trump var hängiven KKK? Arbetarfientlig rasist för att inte överdriva Trumps egna excesser & förmåga att göra andra besvikna..
           https://twitter.com/Castoropollux2/status/896697033440071680

           Trots alla extrema gener denne säger sig vara en del av.. eller tacka vare.

           Men vem har inte sagt att de egna besvikelserna inte kan förblinda och föra vilse?

           SD’s fackförening blev en flopp? Skapelsen har snyggare fallbeskrivningar om vad livslögnerna för med sig & förbannelsens konsekvenser av att ljuga för sig själv och bli främling på sin egen jord. För sin egen hjord.

    • Vad gäller skolor är jag rätt så säker på att det handlar om offentliga skolor.
     Idrottshallar och bassänger är kraftigt subventionerade och i många fall byggs i glesbygden/på de ställen där de inte funnits eller förfallit. På grund av det hårda klimatet är det av avgörande vikt att ha stängda/uppvärmda lokaler.
     På Krim har man i år nästan helt renoverat ett (stort) gammalt barnläger (Артек)
     http://artek.org/en/
     https://www.youtube.com/watch?v=7_mMOve9WNA
     dit barngrupper skickas från hela Ryssland men även internationellt http://artek.org/en/ob-arteke/istoriya/ på lov för umgänge, lek och utbildning.

     Vad det gäller tillgång till utbildning är Ryssland enligt OSCD den mest utbildade nationen i världen.
     Dessutom har ett speciellt system ärvt från Soviet där man i väldigt tidig ålder fångar unga talanger och skickar dem till specialskolor. Det är därför man har trots alla kriser och ekonomiska problem samt relativt låga löner tillgång till spetskompetens i bl.a. rymdteknologi, tillverkning av raketmotorer eller någon annan spetsteknik.

     Självklart i Ryssland och exempelvis Venezuela uppfattar inte de som ligger i botten och inte har gynnats av utvecklingen (än skulle jag vilja säga) trenderna. Däremot den stora majoriteten fattiga eller som hade hamnat/fastnat i fattigdomen och som sedermera gynnats av den ekonomiska (fördelnings)politiken uppfattar trenderna mycket personligt.

     I dag snubblade jag över en artikel om hur det var med bomulltillverkningen i gamla Soviet där nästan en hel republik blev slavarbetare åt bomullbaronerna i Uzbekistan (för att Soviet skulle toppa listan över världens producenter). Barn fick inte gå i skolan ibland fram till Nyår för att all bomull skulle plockas upp. Detta skedde på 70- och 80-talet. Det utvecklades en enorm korruption där man la stenar i säckar, betalade för att hela tomma godsvagn skulle räknas som levererad bomull osv. När Jurij Andropov kom till makten efter Breznevs död 1983 uppdagades detta och enligt legenden ringde Jurij den Uzbekiska presidenten Rashidov och frågade hur mycket bomull som skulle plockas upp detta år utan fusk vilket ledde till att han fick hjärtinfarkt under samtalet och dog (andra säger att han tog självmordspiller eller så hjälptes han åt att ta dem). Hur som helst bidrog detta kraftigt till Soviets söderfall.
     Personligen är jag för en mänsklig socialfördelning och är uppvuxen i ett s.k. kommunistiskt land (Jugoslavien) men kommunismen även i Soviet och Kina har lyckats väldigt dåligt med att skapa ett varaktigt och stabilt system som skulle stå ut tidens prövningar.
     Vi människor verkar vara väldigt dåliga på självdisciplin och moral om det inte finns yttre påtryckningar som tvingar oss att hålla oss i form. Makten korrumperar och makten utan kritik och extern kontroll brukar förr eller senare urarta.
     Kapitalismen + demokrati med alla sina brister har hittills (vad det än har för ursaker) visat sig mest effektiva ekonomiska systemet.
     Kommunismen ser bra ut på papperet men har rätt så dåliga resultat i praktiken.

     Underskrift
     f.d. medlem (visserligen väldigt kort tid) i kommunistpartiet (av idealistiska skäl)

     • På tal om (nya) skolor och sportcenter (med inomhusbassängen) dagens nyheter:

      Inom Moskva-området nya skolor och barnhagar/dagis
      https://sdelanounas.ru/blogs/96720/
      … och från själva nyheten:
      – I Ljubercah (Люберцах) är de klara med att inviga en ny skola och dagis.
      * Dagis nr.6 Snövit (150 platser) som en del av det statliga programmet ”Utbildning av Moskvaområdet” 2017-2025
      * Skola nr.28 (1100 platser) fullt utrustad enligt den federala skolstandarden. Inom skolans området finns terränger för (grupp)sporter, löpbanor och lek.
      – Fram till årsslutet är det inom stor-Moskva planerat med att öppna 32 nya dagis/barnhagar samt 26 nya skolor.
      – Sammanlagt har de senaste 4 åren inom regionen öppnats 356 nya dagis och 80 skolor
      – Bygget av nya skolor och dagis fortsätter. Som en del av programmet ”Utbildning av Moskvaområdet” 2017-2025 är det planerat ytterligare mer än 40 dagis med plats för 8.000 barn. Under perioden fram till 2020 är det planerat med 230 nya skolor.

      I Komi nytt sportcenter (med inomhusbasäng)
      https://sdelanounas.ru/blogs/96719/
      I korthet: byggt och invigt nytt sportcenter i Mikun/Republiken Komi – samarbete med Gasprom (läs delsponsrat av det statliga gasbolaget Gasprom).

     • Någon källa till den artikeln om bomullsplockarna? Och hur trovärdig är den? Precis som det finns fake news idag så fanns det feke news på 70-80-talet. Och den stod CIA för och en organisation som heter/hette Contra för. Under hela kalla kriget deltog den organisationen i ett arbete för att störta kommunismen. Och den är fortfarande aktiv. Sedan revolutionen 1917 har kapitalismen försökt ’strypa den [kommunismen] vid dess födelse’ som Churchill sa.
      Precis som nyliberalerna och republikanerna med Trump i spetsen har Putin – och de ryska kapitalister bakom honom – orsaker att lyfta fram den kapitalistiska nationalismen och försöker få all kommunism i dålig dager. I Venezuela är detta uppenbart.

     • Så då anser du alltså att få ska äga produktionsmedlen medan arbetarna ska vara självdisciplinerade och stå med mössan i hand och offra sin hälsa och liv och helst utan lön för dessa kapitalägare?
      Kapitalism plus demokrati fungerar inte. Kapitalismens ideologi är att tjäna så mycket som möjligt och utgifterna ska vara så lite som möjligt oavsett hur detta än sker. Demokrati är inte enbart att rösta på ett parti mellan ett antal år. Demokrati är att man har medinflytande på arbetet och i samhället i övrigt. Och den demokratin är minskande för varje år som går – oavsett vad vissa nyliberaler påstår. Ta en titt i din lokala liberala tidning – och du kan inte finna någon kritik till företagen som finns i kommunen. Faktum är att inte någon riksmedia tog upp hamnstrejken förrän den var ett par månader gammal. Och har du inte funderat på varför det har blivit så tyst om sopstrejken de senaste veckorna i riksmedierna?
      Det finns de som säger att kapitalism är demokrati, och demokrati är kapitalism. Instämmer du med detta påstående?

 6. De heter (jag tar det på engelska – det är lättast) Communist Party of the Russian Federation. Hemsida: cprf.ru
  Det andra partiet är Russian Communist Workers’ party of the communist party of Soviet Union. Hemsida (jag rekommenderar att du googla på adressen, eller googla på partiets namnet och går den vägen istället, jag tycks ibland inte få med hela adressen, dessutom kan du översätta texten. Hemsidan är på ryska): http://www.rkrp-rkp.ru

 7. Kerstin Stigsson .. Hur många medlemmar/sympatisörer har Sveriges Kommunistiska Parti?
  Hur många medlemmar/sympatisörer har rkrp-rkp.ru ?
  Hur många medlemmar/sympatisörer har cprf.ru

  • Jag vet faktiskt inte hur många medlemmar SKP har. Vi är sådant parti där medlemmarna väljs in vid ett möte och av rekommendationer från kamrater. Dessutom så ska vi vara aktiva i partiarbetet.
   Cprf fick ungefär mellan 13 och 15 procent av Rysslands röster. Medlemsantalet har jag ingen aning om, så även när det gäller Rysslands kommunistiska arbetarparti men de fick cirka 2 till 3 procent föregående val.

   Jag kan inte heller nämna hur många medlemmar Irlands Kommunistiska Parti har. Inte heller antalet medlemmar i annat parti t ex Centerpartiet.

 8. Upplysning till Kerstin Stigsson..
  CPRF har cirka 160 000 medlemmar.

  Röstfördelning valet i Sverige år 2014.
  SKP Sveriges Kommunistiska Parti antal 558 .. 0,1%
  En ökning från antal 375 valet år 2010 .. Det tar sig!

  • Menar du att när vi har så få medlemmar och sympatisörer att vi ska vara tysta och inte uttala oss i viktiga frågor? För min del kvittar det om vi har 12 medlemmar eller 12000 eller 120 000 – jag skulle rösta på SKP i alla fall! Det är inte storleken som räknas. Det är innehållet!

 9. Är K Stigsson totalt vänsterindoktrinerad.
  Människor uppvisar sådan form av bias när de samlat in eller minns information selektivt, eller när de tolkar det på ett förutseende sätt.

  • Jag har blivit kallad för vänsterindoktrinerad sedan jag utåt visade att jag hade kommunistiska åsikter. Några andra ord och fraser är anarkist, sorosmedarbetare, en som arbetar mot betalning för nyliberaler, förvirrad, hjärntvättad, etc. Som Sven Melander sa i sitt sommarprogram i SR: ”Men det är väl ändå ett bra exempel på dagens debattnivå. Det blir allt vanligare att angripa personen i stället för att bemöta honom [henne] i väl avvägda genomtänkta ord. Man kan faktiskt tänka själv.”

 10. Mycket läsvärt inlägg och kommentarer som många borde läsa som fått vanföreställningar om Ryssland genom vår media. Det pratas och jämförs här om social omsorg i Ryssland men jag har uppfattat att den inte fungerar riktigt på samma sätt som hos oss men att sådan ändå finns och ger en grundtrygghet så att ingen ska hamna på gatan i onödan. Ett klart arv från kommunisttiden och som ligger fast annars skulle gemene ryssen sparka bakut och det vill inte Kreml. Hjälp kan missbrukas men det händer hos oss också. Jag tror faktiskt Ryssland är på väg åt helt rätt håll och mycket av framgångarna kan tillräknas kommunisttiden som nu kan förfinas på ett bättre sätt. Det är den ryska kontinenten, det ryska folket samt Kreml som är Ryssland och ett hot mot någon av dem är detsamma som ett hot mot hela Ryssland. Sammanhållningen och solidariteten är nyckeln till Rysslands styrka. Trots mindre ekonomi som förvisso är växande kan den styrkan stå sig mot ett allt mer splittrat Västeuropa. Den som står i skuld är inte fri sa Göran Persson på sin tid och det är något att tänka på när man jämför Ryssland med västvärlden och USA. Ryssland har inte skulder över öronen, de har en ganska så rejäl kassa istället men den största materiella tillgången ligger förstås i den stora landmassans fyndigheter och jag tror Kreml fixar det bättre än Venezuela tack vare det ryska folkets solidaritet.