Det stora pågående matvarubedrägeriet!


Dagligen skriver tidningarna om våra höga matpriser och om handlarnas stora förtjänster.

Det har nämligen visat sig att livsmedelshandlare har en vinst på minst tre gånger så mycket som andra affärer. Detta trots svinn och förstörda matvaror etc..

Egentligen är det knappast någon som missunnar dem lönsamhet i sina företag, men när de ljuger för kunderna är det irriterande..

Nu är branschen, ICA, Coop och Axfood i full färd med att säga upp sina avtal med producenterna. Man gör det regelbundet för att förhandla fram bättre priser.

Men branschens reklamfolk säger att det är ”för kundernas skull” vilket knappast är med sanningen överensstämmande.

Vore det så kunde ju branschen sänka sina vinster till samma nivå som handelns genomsnittsvinster i stället för att ligga på en nivå med minst tre gånger så höga vinster.

Nej man säger upp avtalen för att kunna placera in sina egna varumärken bland de som säljer bäst. För varför sälja Kalles Kaviar som är populär när man kan sälja ”Coop Kaviar” som visserligen vare sig är god eller populär men man tjänar 4.- extra per tub man säljer..


6 svar till “Det stora pågående matvarubedrägeriet!”

  1. Kom ihåg att ett av löftena inför EU-omrästningen var att vi skulle kunna lita på ursprungsmärkningen. Så mycket var det löftet värt!

  2. Ruffel och båg är vad det handlar om. Dessutom så är matpriserna in till grossisterna bland de lägre i Europa. Det är grossisternas och handlarnas marginaler som är de högsta i EU.. :-(

  3. De säger också upp avtalen för att kunna pressa priserna från leverantörerna. Som jag skrev någon annanstans, lågvattenmärket för min del var när jag frågade efter den storförpackning av pasta som jag gillade och expediten förklarade att den säljer vi inte längre. Varför det då, undrade jag. Jo se, man fick inte ner priset från leverantören så långt man ville. Så pekade han på en annan, mindre förpackning och sa: ”Men du kan ju köpa den där istället, det blir inte så mycket dyrare för dig”.
    Tala om att avslöja sig.

  4. ”Varför det då, undrade jag. Jo se, man fick inte ner priset från leverantören så långt man ville. Så pekade han på en annan, mindre förpackning och sa: “Men du kan ju köpa den där istället, det blir inte så mycket dyrare för dig”.
    Tala om att avslöja sig.”

    Ja fyy faan. Det är vidrigt. Egentligen borde man starta ngn typ av gerillarörelse som agerar som attan mot sådant..