Det här är ingen RIKTIG Post!?


Är det någon av er som minns posten? Ni vet, den där firman med ett förgyllt posthorn som symbol..


Så här såg symbolen ut förr i tiden..

Numera kan man se den ibland på några brevbärares cyklar, men nu ska det bli ändring på det.

Posten vill inte längre dela ut brev fem gånger i veckan. Och som synes i mitt lilla urklipp ur SvD idag så vill de att Sverige ska verka för detta inom EU.

Till Sveriges fördel, säger man..

Att det skulle vara en fördel för landet att få sämre postutdelning har jag lite svårt att förstå, men som vanligt förstår jag ju inte allt.

Kommer ni ihåg den där koleriska gubben som skrek i TV-reklamen:

”- Det här är ingen RIKTIG post!”

…när han skulle lämna paket på ICA. Och det hade han rätt i..

Det är ju bara att inse att utvecklingen går dithän att brevbärarna försvinner helt och att vi i framtiden får uppsöka närmaste stad för att själva hämta ut våra räkningar.

Så går det när marknaden får råda..


18 svar till “Det här är ingen RIKTIG Post!?”

  1. Skall personalen på Posten bara arbeta varannan dag?
    Det där låter ju väldigt bekvämt för personalen faktiskt.
    Vi kanske bara får postutdelning på fredagar framöver?
    Man samlar breven hela veckan och sedan delar ut dem på fredag?
    Vi har ju sedan länge sett tendensen att Posten vill lägga ner sin verksamhet helt.
    Postcheferna kanske skall börja samla på aktier istället?
    Aktier tycks vara det enda som intresserar höga chefer numera.
    Postutbärningen kan man flytta till Kina istället :-)

  2. I Kina behövs nog brevbärare. Annars blev jag vittne till en kul grej för några veckor sedan. En äldre dam frågade folk i Haninge Centrum efter närmaste postkontor. INTE NÅGON visste var det fanns. Inte jag heller..

  3. Det finns nog inte något postkontor där. Om det finns är det nog stängt.
    Jag har fått inrätta mitt eget postkontor här i vardagsrummet eftersom Posten stängde sitt för många år sedan.

  4. Öh, vad har försämrad utdelning av post från ett statligt ägt monopol att göra med ”så blir det när marknaden får råda”?

    Det är väl snarast pga _brist_ på marknad och riktig konkurrens som det kan gå till så här.. Skulle posten vara konkurrensutsatt _på riktigt_ och inte bara vara ett gammalt statligt monopol klätt i ”privata kläder” så skulle de mycket snart göra konkurs eftersom konkurrenterna skulle äta upp dem om de försämrade servicen.

  5. Här har vi postutdelning två gånger samtidigt varje dag!
    Detta från två konkurrerande företag. Posten & Citymail.
    Eller har de samma ägare?
    De springer på varandra i trappuppgången.
    Är det rationellt och ekonomiskt?

  6. Det är klart att det inte är rationellt att ha två företag som gör samma jobb. Fast det där med stordriftsfördelar tycks vara något som är glömt numera…

  7. Det är visst rationellt att ha två eller fler företag som gör samma jobb:
    Annars kan den ensamme aktören ta betalt hur mycket som helst för hur liten tjänst som helst.

  8. Du har nog missuppfattat något här Lars.
    Posten är visserligen statligt ägt, men har numer uppdraget att fungera som vilket marknadsanapassat privatägt företag som helst, dvs att i första hand gå med inskränkt företagsekonomisk vinst och då går det åt pipan med infrastrukturen. Förr skulle posten gå med nationalekonomisk vinst, vilket är något annat och en nog så viktig funktion – inte minst för de privatägda företagen. Den som inte förstår vad detta innebär saknar viktiga insikter i nationalekonomi.

  9. Kerstin, att omvandla ett offentligt monopol till ett privat monopol innebär fortfarande att det är ett monopol, eller hur? Du skapar inte en konkurrenskraftig marknadsekonomi genom att bara byta namn på saker, vinstintresse eller inte.

    Det är där de svenska privatiseringarna gått fullständigt åt pipan: man har bara gjort offentliga monopol till privata monopol, utan att skapa några förutsättningar för större konkurrensutsättning mer än ytligt.
    Att omvandla offentliga monopol till privata gör bara saken värre: antingen så ser man till att det finns förutsättningar för konkurrens eller så låter man helt sonika bli!

    Men jag antar att det är ett fall av att ”ha kakan och äta den” från statligt håll: slipp ansvaret av ”allmänintresse” i de statligt ägda företagen med hänvisning till ”marknadsmässiga principer”, men behåll kassakon av ett icke-konkurrensutsatt monopol..

  10. Lasse skrev: “Kerstin, att omvandla ett offentligt monopol till ett privat monopol innebär fortfarande att det är ett monopol, eller hur? Du skapar inte en konkurrenskraftig marknadsekonomi genom att bara byta namn på saker, vinstintresse eller inte.”

    Det låter ju bestickande. Men i praktiken så har staten inte längre monopol på brevutbärning utan det är en konkurrensutsatt verksamhet. Vilket verkligen Citymail har visat på. Man har inte heller monopol på pakettransport/utbärning.

    Och när jag ska hämta paket så har jag tre olika företag som jag ska vända mig till. ICA-handlaren, Pressbyrån och Scottes Tobak. Så det gäller att vara noga när man kollar avin..

    Tycker du att det är bättre Lasse?

  11. Självklart har det blivit sämre som det är idag vad gäller posten och utdelningen av post.

    Marknaden som posten förut hade monopol på är idag konkurensutsatt och regleras helt av marknaden så jag förstår inte vad Lars klagar på om att det är ett privat monopol idag?

    En stor nakdel med privata bolag som delar ut post är att de bara etablerar sig i tätorter där det är kostnadseffektivt att dela ut breven, ute på landsbygden ser man inte till citymail. Landsbygden får det statliga bolaget fortsätta att leverera till vilket gör att de får dras med en konkurensnackdel och det är därför de vill sluta helt med postuddelningen.

  12. Jag bor på landsbygden och här kör Citymail minsann, det förvånar mig.

  13. Jag har ett förslag som ytterligare kan öka lönsamheten åt Posten: Töm bara brevlådorna när de är fulla.

    Det är givetvis fullständigt vansinne att åka omkring och tömma halvfulla brevlådor. Bättre att tömma när de är fulla.

    Det borde gå att kunna ordna någon slags elektronisk signal som skickas till posten när en brevlåda fått en viss nivå med brev. Först då skickar man ut en bil som tömmer den.

  14. Å andra sidan är det sant att det inte är så mycket post längre. I min brevlåda (som är nere i porten så brevbäraren slipper gå i trappor) kommer det mest reklam och någon enstaka räkning. Det skulle räcka med utdelning ett par gånger i veckan.

    Vad gäller posttjänster i livsmedelsaffärer tycker jag numera att det är rätt praktiskt. Mitt ”postkontor” är en liten matbutik som har öppet till 22 på vardagar och 21 på helger. Det är faktiskt en förbättring jämfört med postkontorens öppettider. Men när det gäller posthemlighet vetefasen om jag litar på dem…

  15. Jag vet ej vart du bor Ken men att kalla Haninge för landsbyggd som Jinge gör anser jag vara lite magstarkt, även om det är så att man bor så mycket på landet man kan i Haninge så är det ändå rätt tätbefolkat. Med landsbyggd på det sättet att det är väldigt glest befolkat så menade jag typ norra norrlands inland.

  16. Apropå detta med att privata marknaden fixar allt bättre. Jag skulle vilja se det privata bolag som fixar utdelning av brev över hela Sverige. Jag kan sätta en hundring på att Svegborna får åka och hämta sin post själva på ngn postterminalen i Stockholm.

    Det är lite som när man åker bil efter Norrlandskusten och har med sig en mobiltelefon med Vodaphone-abonnemang. När man kommer till de större städerna (Umeå, Söderhamn, Sundsvall m.fl) så funkar det, då finns det täckning. Åk några kilometer utanför soch tefefonen är oanvändbar.

    Det borde inte vara så kontroversiellt att komma överens om att den privata marknaden inte alltid är bäst på allt. Ibland behöver ett land saker som inte går att fixa om det bara är vinstintreset som styr.