Det blir en svinkall vinter i år


I morse när jag tittade på termometern stod den på minus 7,1 grader. Förhoppningsvis var det något varmare i markhöjd.

Men det finns starka tecken på att det blir en riktig vargavinter i år.


Sidensvans, ett säkert tecken på kyla..

Sidensvansen är en s.k. invasionsfågel. Den kommer med jämna mellanrum i enorma flockar, kanske uppåt tusen fåglar, och då vanligen från Ryssland. De kommer pga. att födotillgången är begränsad i norr och här nere i ”södern” kalasar de upp alla rönnbär de kan hitta. Vilket kan innebära att dessa små fåglar blir lätt på snusen eftersom bären ofta börjat jäsa.

Det brukar vara tio år mellan dessa invasioner men i år har jag redan stött på en stor flock med över 100 individer.

Å andra sidan träffade jag på Sidensvans på Långholmen förra vintern, så det där med vart tionde år kan man kanske ifrågasätta.

Om det verkligen är så att besök av Sidensvans är kopplat till klimatet kan jag inte bedöma. Men så sägs det i alla fall, och det stämmer överens med mina egna iakttagelser. Så jag håller tipset för kvalitativt något bättre än att spå i kaffesump i alla fall.

En positiv sak med pippin är att den är tämligen oskygg så man behöver inte tubkikare eller teleobjektiv för att se den på nära håll..


3 svar till “Det blir en svinkall vinter i år”

  1. Den globala uppvärmingen orsakar häftigare väder med kraftigare stormar och mer regn och snö för oss. Det som tror att det skulle ge oss lugnt härligt sommarväder har nog missuppfattat det hela. Den globala uppvärmningen skulle även kunna ge oss kallare klimat här i norden.