Det är upp till dig – Är Bröderna Lundin & Carl Bildt gangstrar i Sudan?


Maj Wechselmann är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset. För ett par år sedan kom boken ”Kärnkraft-farlig och förlegat”. Nu gäller det en bok och film om Lundin Oils framfart i Sudan.
Intervju med Maj Wechselmann

DN skrev 28/11 Lundin Petroleum misstänks för grovt folkrättsbrott
Sveriges Radio 28/11 Lundin Petroleums chefer misstänks för folkrättsbrott
SvD denna eftermiddag ”Lundin rusar på Stockholmsbörsen” SvD. Apropå frågan om moral och kapitalism.
Anders Svensson skrev på sin blogg 28/11 Lundin
”Ian Lundin och Alex Schneiter, styrelseordförande respektive VD i Lundin Petroleum har förhörts om folkrättsbrott begångna i Sudan under åren 1997–2003. De två Lundintopparna har delgivits misstankar om brott.
ian-lundin-och-alex-scniter
Det handlar om en utredning som startades 2010 vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm efter att European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) anklagat bland andra Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, för att ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering i det oljeblocket 5A i södra Sudan. enligt Det som utlöste utredningen av en FN-rapport från 2010 som visade på att omkring 12 000 människor ska ha dödats och 160 000 personer tvingats på flykt i det aktuella området. Företrädare för Lundins har konsekvent förnekat brott och tillbakavisat alla anklagelser. Den tidigare utrikesministern Carl Bildt var med i styrelsen för Lundin Oil under åren 2000–2003 och är alltså också berörd av utredningen men vad det verkar så har han inte hörts och är inte misstänkt för nåt brott.”

Det finns all anledning att åter aktualisera denna fråga.
Outtröttliga Maj Wechselmann har givit ut boken och filmen ”Det är upp till dig” tidigare. Det är dags att åter uppmärksamma den.
Carl Bildt imagesCAFRCMUO
Den har recenserats av Lars Linder DN Kultur

”År 2000 blev oljebolagens framfart i Sudan för mycket för den amerikanska opinionen. Rapport efter rapport hade slagit fast att de aktivt bidrog till fasansfulla övergrepp och fördrivning av civilbefolkningen. Sedan miljontals människor bojkottat aktierna i det kanadensiska Talisman och kurserna sjunkit med 15 procent drog sig företaget ur landet.
Svenskägda Lundin Oil var ett av bolagen, men i Sverige uppstod ingen stark opinion.
Lundin hade nämligen en skicklig spinndoktor i styrelseledamoten Carl Bildt, som förnekade alla anklagelser. En sky av vittnen åberopades av både FN och flera människorättsorganisationer, men här i landet vägde Bildts ord tyngre.
I dag hade saken kanske ansetts vara historia om det inte vore för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Om deras reportage i Etiopien misslyckades så har de i gengäld uppmärksammat världen på att oljeprojekteringen fortsatt där på ungefär samma hänsynslösa sätt som nyss i Sudan. Vinster hägrar, byar bränns – och Lundinkoncernen borrar vidare, men nu under en skylt där familjnamnet tvättats bort: Africa Oil.
Nya frågor ställs, och Carl Bildt har rodnande tvingats slingra sig på bästa sändningstid i tv. ”Det är upp till dig!”
Boken är stram i faktapresentationen och väl så vederhäftig av det enkla skälet att Maj Wechselmann själv påstår rätt lite – hon lutar sig tungt mot FN, Human rights watch och liknande källor.
på Wechselmanns uppmaning att se över eventuella innehav i de många svenska fonder som investerat i Lundin petroleum. Här finns de förtecknade allihop, från Swedbank Robur över Handelsbanken till Skandia.
Genom AP-fonderna är faktiskt svenska staten största delägare vid sidan av Lundins egna holdingbolag.
Kunde amerikanerna så kan väl vi.

Trailer av filmen

Det är upp till dig from Maj Wechselmann on Vimeo.

i Andra om: , ,, , , , , ,,


6 svar till “Det är upp till dig – Är Bröderna Lundin & Carl Bildt gangstrar i Sudan?”

 1. Fantastiskt bra, Anders, att du tar upp denna vidriga skandal. Jag visste att Kina var djupt inne i denna fasansfulla exploatering (och givetvis ett stort amerikanskt oljebolag (Chevron?) av det oljerika Södra Sudan (en dokumentärfilm som vi såg med våra ATTAC vänner för något år sedan. Men att Lundin OIl var en av de största bovarna visste jag inte förrän nu. Jag trodde dessutom att Lundin Oil hade sitt huvudsäte i Toronto CA, men det verkar här som om det fortfarande är en svensk koncern. Det är alldeles ohyggligt vad som försiggår i Darfur och det förvånar mej inte alls att den samvetslöse Carl Bildt är inblandad i denna kriminella härva. Med den kriminella regim som regerar världen idag så undrar man hur dessa massmord ska kunna stoppas. Mera information om bakgrunden finns på
  http://worldwithoutgenocide.org/genocides-and-conflicts/darfur-genocide

  Jag ska definitivt se hela filmen senare. Maj Wechselmann verkar vara en fantastisk kvinna.

 2. Stalin och Fascismens spöke.

  Jag har haft anledning att titta på Afrika och exempelvis Sudan, detta med anledning av Lundin Petroleum.

  Afrika är FUBAR. Det är platsen där alla våra ”civiliserade” ideal havererar.

  Afrika visar att alla våra ideal är baserade på att det som en grund för samhället finns en benhård fascistmaskin, eller kommunistmaskin för den delen. En halvautonom byråkratisk tjänstemannaapparat som bara till nöds kan styras politiskt.

  Lundin Petroleum kommer försöka hävda god tro för deras inblandning i folkfördrivning och folkmord i Sudan. De köpte rättigheterna till oljeutvinning i block 5, de hade kontakter med myndigheterna och i Sverige kan vi ju flytta en hel stad för utvinning av resurser, det går ju finfint, det är inte så farligt, det är tvångsinlösen och nån sorts ersättning. Det finns en fascistapparat (tjänstemannaapparat/kommunistapparat) som sköter det där åt företag och individer. Men när du går och ber om samma sak hos myndigheterna i ett land där denna apparat saknas. Då flyttar man och tvångsinlöser folk genom att skicka bestyckade helikoptrar och spränga hus, man skickar paramilitära att skjuta vilt omkring sig tills folk lämnar området. Frågan är ju om man som korkad ”civiliserad” kan förstå vad som händer när man försöker göra samma saker som vi gör här utan en kommunist/fascistapparat som grund för samhället. Jag anser väl att man inte kan hävda god tro, trots att vi så ofta är godtrogna i förhållande till länder som inte institutionaliserats.

  Jag tyckte att den enda vettiga form av militär är värnplikt. Sen kollade jag hur värnplikt fungerar i Afrika, en lastbil anländer till byn och man hivar upp alla ungdomar över 15 år som man kan hitta på lastbilsflaket och kör iväg.

  Jag tyckte att modernisering och rationalisering av jordbruk är vitalt för att Afrika skall utvecklas. Hur skapar man landytor och de större jordbruk som krävs för att ett jordbruk skall kunna rulla omkring med en skördetröska för dryga 2 miljoner. Jo, man skickar dit bestyckade helikoptrar och soldater och driver folk in i staden, med bomber och beskjutning.

  Vissa tycker att det viktigaste för Afrika skall kunna utvecklas är frihet och demokrati. Hur fungerar flerpartisystemet i afrikanska länder, jo, utanför vallokalen står beväpnade miliser och skjuter sitt partis motståndare, förlorar någon ett val så blir det ofelbart inbördeskrig.

  Faktum är att varenda ideal som vi har är baserat på att det finns en benhård apparat som håller oss alla i schack. Bakom vår liberalism, bakom våra vänsterideal, bakom våra ideal om fri marknad, så gömmer sig mustaschprydda herrar vars apparater jobbar på helt utan att vi tänker på dem. Ibland tänker vi på dem, vi tänker jäkla kommunistförmynderi med bilprovning och trafikpoliser, vi vill ta bort dem, för allt skulle ju lösa sig bara alla kör bil som jag. Men glömmer att anledningen till att vi sköter oss i trafiken och sköter vår bil är rädslan för apparatens våld.

  Vi är ju redan klara med folkfördrivningen. Vi kan sitta och tycka att äganderätt ”is the shit”, det funkar. Detta för att vi inte låter en massa samer komma och återta land som stulits från dem. Det fungerar så länge vi inte låter massa norrlänningar ta tillbaka det träpatronerna en gång lurade av dem. Vi är klara med folkfördrivningar, vi kan urbanisera utan att man spränger hus, för vi har byggt en totalitär apparat som sköter sådant utan att det blir jobbiga mängder blodspillan och svältkatastrofer.

  Har vi egentligen ett enda ideal som fungerar utanför den institutionaliserade apparaten?

  • Mycket sant. Bara en punkt där jag frågar mej om du är ironisk eller vad. Jag hoppas set är det du är.

   ”våra ideal om fri marknad” Du har väl inte sådana ideal? TTP och TTIP är ju de största hindren, om de någonsin blir ratifierade, hinder till något liknande demokrati. De är de största våldshot mot nationella rättigheter till suveränitet som kommit över vår radar under de sista horribla 60 åren eller så. Nej 70 — efter andra världskrigets slut då USA satte igång med stort pådrag att visa hela jordens folk att de var herrar på täppan och gjorde precis vad de tyckte skulle öka deras egna globala maktutövning. Som det redan har sagts miljontals gånger, men jag upprepar i alla fall: Det blev bara mera kallblodigt och öppet och våldet mera utbrett efter 9//11, när Washington helt naivt trodde att de förblindat världen med sin terrorism propaganda.
   Om det kan intressera någon så skrev jag en essai om PNAC, the grand area och Brzezinsky et al.
   ”The Insane Prelude to the Corporate Takeover of the Planet ”
   http://axisoflogic.com/artman/publish/Article_61533.shtml

   • Jag menar att allas idéer här är färgade av de apparater vi byggt på olika sätt, även idén om en fri marknad är beroende av en byråkratisk apparat. Allra särskilt de liberala kapitalistiska idéerna, allra helst i vår tid, där den byråkratiska apparaten för att forma den ”fria marknaden” har växt bortom alla proportioner. Det som en gång var en sak (metallbit) för en annan sak och det som skyddade bådas intressen var en våldapparat av enkla lagar. Det har expanderat till en byråkratisk struktur som är enorm. Alla är så fostrade att acceptera denna apparat som raffinerats under lång tid som vore den ett naturtillstånd, så mycket att folk glömmer bort att papper kan döda.

    Särskilt liberalerna glömmer bort att det aldrig varit med fri marknad då vi byggt vägar, som vi byggt gruvor, inslag av tvång finns här, men det har gjorts så kliniskt i vår värld att vi tar det för givet. Man har glömt allt vi gjort mot oss själva för framsteg emot moderniteten.

    Man desillusioneras från de liberala idéerna, man inser att för att ett land skall kunna nå modernitet så måste man bygga strukturen först. Vi har två apparater att välja på, men vi har lämnat walk over för att kulturnationalisterna skall bygga sin apparat i land efter land, med alla fasanfullheter vi vet att den medför. Den lär inte heller gå särskilt bra att bygga i multikulturella länder så som Sudan. Det finns en struktur som kan byggas för multikulturella areor.