Det är inte bara ICA som fuskar


Det är intressant att se drevet gå mot ICA, och det gör det säkerligen med all rätt. Men tro inte att det bara är ICA som fuskar.


Tyvärr är det många
som fuskar med att märka om bäst föredatum, det är bara att ta av plasten på förpackningen, plasta den på nytt och på med en ny lapp. I min lokala butik här i Handen har jag hittat kött med två lappar, och givetvis två olika datum, den sista lappen klumpigt klistrad över den första. Och det har inte bara hänt en gång. Sist jag skulle handla Kassler för någon vecka sedan så visade det sig att bäst före hade gått ut ett par dagar innan.

Jag orkade inte säga till eftersom jag då skulle ha fått lyssna till alla meningslösa bortförklaringar, jag väljer istället att vara jättenoga när jag kollar in datummärkningen, men som sagt, det hjälper inte om man bytt ut förpackningen och märkningen.

Att livsmedelshandlarna gör såhär beror på att de missbedömt åtgången av en viss vara. De har helt enkelt inte sålt så mycket som de räknat med. Har man då kött för flera tusen så chansar man att datummärkningen har lite marginal så att man inte får problem med kunderna. Av reaktionerna att döma så är det många som känner till fusket och nästa gång min lokala butik gör om detta trick så ska jag fotografera och samtidigt visa en bild på butikens exteriör så att i vart fall Haningeborna kan akta sig.

AB 1 2 3 SvD 1 2 3 Lasses blogg

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]ICA, Livsmedel, Fusk, Brott, Datummärkning, Drevet, Politik[/tags]


69 svar till “Det är inte bara ICA som fuskar”

 1. kött ska vara lite mört, lukta kompost och gärna hoppa upp ur förpackningen och servera sig själv efter en het skridskodans i stekpannan.

 2. Det kanske är dags att börja sälja fryst nötfärs. Jinge tror du förresten att någon av grannkanalerna som lever på reklamintäkter skulle kunna granska ett företag så som de gjorde med ICA. Jag tror inte det.

 3. Visst brukar de marknadsliberala cyberriddarna vara förutsägbara men att de skulle närmast slå knut på sig själva för att försvara den gamla handlarkooperationen ICA när de avslöjas med att bryta mot lagen och ljuga sina kunder rätt upp i ansiktet hade man inte räknat med. De ideologiska skygglapparna verkar sitta fastsvetsade.

  Troligen är dessa fyra bara toppen av köttberget.

  Troligen har väl de ICA handlare som haft större andel svinn fått höra från ICA centralt att det finns ”framgångsrika” butiker som klarar att ha betydligt lägre svinn på färskvaror. De som fuskar inte bara lurar sina kunder de blir omöjligt för den hederlige ICA handlaren att konkurrera med de kriminella fuskarna.

  Om man nu vill ha hederliga handlare så får kunderna kanske också räkna med att färskvaror i högre utsträckning inte finns i butiken ända fram till stängning alla dagar. När man tänker efter ser man nog heller denna ”dåliga service” än att det fuskas med färskvarorna. Men handlarna skulle mycket väl kunna blanda sitt utbud av köttfärs med sånt som är centralt packat i skyddande atmosfär och plasten svetsad på tråget, dessa har betydligt längre hållbarhet. Denna förpackningsmetod har varit vanlig länge i övriga EU.

  För ett halvår sen hade BBC-Whistleblower ett liknade program, man hade låtit två reportrar ta anställning på Tesco och Sainsbury under drygt 4 månader. Det var precis lika illa där som här, hanteringen av kött fisk mm var tidvis bedrövlig, ommärkning av färskvaror, fejkade loggar på kyl- o frys- diskar (de måste föra sådana enligt lag i England) etc, etc. föreståndare och chefer var under hårt tryck från huvudkontoret att uppvisa lågt svinn och goda vinster. Sen när det presenteras för huvudkontoret blir dessa bara så ”upprörda” över de dåliga ”rutinerna” och lovar att hör skall sparkas neråt.

 4. Att plasta in kött är väl en grogrund för att det väldigt snabbt skall börja surna. Speciellt om köttdiskarna inte har rätt temp. Jag har för mig att dom sprutar in kväve i dessa helsvettsade förpackningar för att öka hållbarheten och tror inte att det fins sådana maskiner i den vanliga butiken. Går en sådan förpackning sönder (minsta lilla hål) blir köttet surt med blixtens hastighet. Det är fullkomligt vidrigt att känna lukten av sådant kött.
  En livsaffär här där jag bor hade ofta färdigpaketerat kött som luktade surt. Jag gick tillbaks med köttet (ett flertal gånger) och det var inget problem med att byta. Till sist blir man ganska less på det (jobbigt att fara tillbaks med kött till affären och byta, det tar faktiskt tid) så jag klagade och det verkar ha blivit bättre vad jag har märkt.
  Ett råd från en konsument till en annan är, lukta alltid oavsett datumstämpel är köttet surt märker man det direkt och det är bara tillbaks med det och klaga.

 5. Nicklas eriksson nu när du är så bra på att stava skulle du kanske läsa lite längre upp var jag skrev att jag var dansk om du nu tycker det är så viktigt att man måste stava 100% rätt.

 6. Nicklas.. det du skrev tycker jag är en helt rätt instilning det viktigste är väl att det är gott och man inte blir sjuk (#44# ) förlåt om det är felstavat …..

 7. Marcus #47 # Tro det eller ej men jobber du med detta var dag så har du jo faktisk fuld koll på när det är dags att kasera det ser du och dom här stora affärena har så stor omsätning at det ruller på så det hinner inte bli dårligt. och jag skulle nästan kunne säga med 100% säkkerhed att denna färsen som dom hittade i köttdisken som dom hade märkt har sikkert sista personalen i kött avd malt vid kanske kl. 18 innan han eller hon har gått hem.det har jo et dygns hålbarhed på den Så det är jo reglerne som är jävligt dumma .TA ett exembel dom maler färsen kl 20 4 timer efter är den utgången i dato och ska slängas det är jo styrt löjligt. Ta upp saker som har liggat på golvet det är inte OK

 8. #54# gruv. arb jag blir inte förvånat över din ukunighet det är hur vanligt som hälst .Har köttet liggat i vacumförpakning i 14 dagar är det väl inte konstigt att det lugter hur tror du inte du hade lugtat om du hade liggat i en plastpose utan luft i 14 dagar?????? Lugten försvinner efter ca en kvart om det är OK så klart. Det samma gäller det ica packade kötet från Västerås det lukter inte hellr gott precis när man öpner det

 9. Sven-Olof says:
  vet jag att de har regelbundna kontroller från kommunerna. Vid dessa tillfällen tas ofta bakteriella prover.Dessa visar alltid!! utan undantag, att inga gränsvärden överskridits. Vi har helt enkelt ett regelverk i Sverige som inte är verklighetsanpassat.

  Det som inte är verklighetsanpassat är att inspektionerna alltid är föranmälda. Bra initiativ av V riksdagsmannen att föreslå att inspektionerna inte skall föranmälas.

  Danske Pär borde ta kontakt med http://www.meatinfo.com (Swedish Meats och Köttbranschens Riksförbund) och ta dem ur deras villfarelser som de sprider till allmänheten om hur kött skall hanteras och vad de säger om bäst före märkningen.

  Förvisso säger de om helt kött att det går att använda om det är luktar fräscht och inte blivit kladdigt på ytan. Men Den som är gravid eller har nedsatt immunförsvar bör inte ta några risker utan hellre kasta bort köttet.

  Man undrar då hur de som är i riskgruppen skall veta om affären har hållit på och märkt om köttbiten så de själva inte har ena aning om när det första gången packades. Eller för den delen de som är handikappade med nedsatt eller obefintligt luktsinne kan lita på märkningen.

  Nu är det ju inte bara de elaka reportrarna på Uppdrag Granskning som kritiserat ICA, idag kom det också uppgifter från en fd kvalitetsansvarig på ICA att man redan 2003 påpekade för ledningen om grova brister i kötthanteringen. Det är möjligt att denne kock och fd restauratör som utbildat sig till livsmedelsinspektör inte har samma synska förmåga som danske Pär som via TV bilder kan avgöra köttkvalitéer och tidpunkt för ursprunglig malning, men han var med sin kompetens starkt kritisk till kötthanteringen i en del ICA butiker.

  … det inom Ica inte bara handlade om att märka om köttfärs från gårdagens till dagens datum.
  – Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna. Gammal köttfärs maldes på nytt, paketerades om och lades åter ut i diskarna, säger Hans Hallén.

  – Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler – in under kranen och in i ett nytt paket och ut i disken. …

  – Jag har sett mycket skit bakom diskarna. Visst blev jag lite skakig när jag såg programmet men absolut inte förvånad.

 10. Du, jag vet att lukten försvinner efter en stund när man öppnar en förpackning, men jag vet också hur surt kött luktar. Jag kan skillnaden och man måste låta lufta köttet en stund så försvinner förpackningslukten. Är köttet surt kan alla känna det (kanske inte alla butiksägare dock). Men blir det hål i förpackningen luktar det förjävligt, minst sagt.
  Om det luktar lite kan man äta det, men det är oaptitligt.

 11. Ofta är jag glad för det omoderna, då vi fortfarande kan handla färskt opacketerad kött hos slaktarna på Farmers Market eller Atwater Market här i världens bästa stad, Montreal. Biffar (Alberta Grade AAA) och kotletter och köttfärs ligger öppna i rostfria kärl bakom disken och det är bara att välja det man vill köpa och slaktaren slår in det i wax paper…Andra varor kan också köpas i lösvikt…Hos fiskhandlaren ligger färsk fisk på is…

  Jag har själv fått uppleva hur en kyckling luktar när den har blivit otjänlig som föda, efter plastpacketeringen är bruten. En kyckling inhandlad hos dessa moderna livsmedels affärer som åkte i soptunnan direkt…

 12. Du är alltför snäll. Gå till din livsmedelshandlare med kycklingen och klaga. Begär ny vara eller pengarna tillbaks. Gissar att dom ger ny vara. Inte kul för dom att hamna i tidningarna för otjänliga livsmedel, liksom.

 13. 62 pär says:
  Tja, inte vet jag men om det förekommer ett omfattande ompaketering av otjänlig köttfärs som har en kort hållbarhet så måste det bero på luktsinnet. Annars är det enbart profit till vilket pris som helst som gäller. Du får välja vilket allternativ du vill.

 14. Lasse, precis vad jag undrat över, varför är inspektionerna föranmälda? Märkligt. Så går väl inte en kontroll till om man vill uppdaga oegentligheter. Nej, det hela är en fars som vi skattebetalare finansierar samtidigt som vi som konsumenter luras att betala för surt kött.
  (Detsamma gäller förresten kroginspektioner. Och varför får inte allmänheten veta vilka krogar som prickats? Man månar mer om en slarvig krogägare än om gästerna, det är den enda rimliga tolkningen.)

 15. Såg det omdebatterade inslaget av Uppdrag granskning över webben och det som slår mig är att inte en enda kvinna i ledande ställning – ICA verkar vara enkönad arbetsplats när det kommer till inflytande på högre nivåer, i vart fall?
  Men Gud så patetiskt när de ansvariga affärsägarna in i det sista försöker förneka att det som spelas upp för dem inte har hänt! Och när de inte kan förneka så beklagar de att misstag har begåtts. Misstag? En aktiv handling är väl ändå inte ett misstag? Tappar man kött på golvet och lägger tillbaka det upp det i förpaktningen igen, så är det väl ändå inte ett misstag?

 16. #64# gruv.arb Jag tror inte riktigt du har fattat nånting du tror väl inte att en butiksägare som tjäner flera millioner om året står och lukter på färsen det har han väl folk till. och så snakker du om otjänligt köttfärs är det nogen i detta program som har snakkat om att kötet dom hittade var otjänligt ????? håld dig til fakta annas kan du åka ner och gnälla i gruvan och prata med dina kolegor om sten och sånt det är nog det enda du begriber dig på ,inte på detta iallefal

 17. Nä, kanske jag inte begriper mig på det jag stoppar i mig men luktsinnet har jag trotts allt i behåll. Nåvälan, jag tror inte butiksägaren luktar på färsen, men han ger direktiv till sina anställda. Har inte sett programmet själv, men det räcker att läsa tidigare kommentarer här om mycket dålig köttfärs för att begripa att något luktar surt.

 18. Socialistjornalistens köttavslöjande är bra för det visar att Sverige kan avskaffa de flesta av sina verk.
  Mat är inte sämre där livsmedelsverk saknas och gårdsslakt tillåts utan närvarande veterinär..
  Det är inte färre konsumenter som blir lurade sedan konsumentverket startade.. hur många tror att elsäkerhetsverket sparar liv?
  alla verk som blivit till efter 1970 borde avskaffas och sedan borde varje nytt verk folkomröstas om..
  Hörde en interessant människa som sade att vi efter 70:talet blivit överutveklade.. d.v.s. att livskvaliteten sjönk för de flesta p.g.a. reglering och byrokrati…
  Hur är det nu då när 90% av svenskar levererar ett negativt livsverk vid sin död?
  (inte konstigt det går att vinna val på minskat induviduellt ansvar, jag kommer aldrig flytta hem förens de omoraliska, maktgalna, sossarna, varit från regeringen i tre perioder, det kommer aldrig ske sålänge de 90% får rösta)
  Inte konstigt att många som har ointeressanta jobb finner på konstiga sjukdommar när inte ens barnen behöver dem.
  Hur stora var förslitningsskadorna då det fanns kroppsarbete?
  Nuförtiden finns det människor som inte vill jobba med smärta, ångest, öron pip och fan vet allt, jag tror de inser att deras insatser saknar värde,
  Framtiden bjuder kanske dock på något gott, ty som alla inser behövs inte piloter eller chaufförer eller ens kirurger.. kassörskor och butikpersonal sparkas i samma takt som e-handeln utveklas, med automatiserade lager behövs såklart ingen lagerpersonal.

  En och annan kreativ konströktör är det enda som behövs för att driva utvecklingen..
  Då kan vi andra gå runt på gatorna och filosofera..
  God Jul