Det är EXPRESSEN & BONNIER som utmärker sig!


Att Expressen visade bilden på den anhållne, ännu ej häktade, våldtäkts-mannen i Umeå är symptomatiskt.

Ekot: ”- Genom att publicera bild på den nu misstänkte personen så riskerar man att förstöra förutsättningarna för konfrontationer mellan de kvinnor som har blivit utsatta för våld av någon person. Det kan vara den nu misstänkte men det blir väldigt svårt för dem att vid en konfrontation peka ut honom eftersom alla har sett bilderna i Expressen”, säger Johan Pehrson (fp).

Att familjen Bonniers mediedominans är massiv vet jag. Jag Googlade och hittade på Dmitri Vassermans blogg en uppgift om att de kontrollerar 45% av de svenska medierna. Då vet jag inte riktigt hur det räknats men siffran låter rimlig.


Bild på skivomslag från http://fotolasse.se

På Lasses blogg hittade jag en bild från 70-talet då Fria Pro-teaterns skiva gjordes utifrån en teaterpjäs som var den tidens kioskvältare. Den pjäsen blev också en skiva som liksom föreställningen hette ”Typerna och Draken” och för att illustrera denna postning så länkar jag till musiken som ligger utlagd på nätet.

Den är värd att lyssna på.. (länk)


Expressens löpsedel idag, redigerad

Jag har retuscherat bort bilden på den misstänkte eftersom jag inte vill bidra till samma sorts förflackning som Bonnier-koncernen..

Ett särskilt tack till Dmitri Vaserman!

[ Lyssna på Bonnieroperan ]

[ Lasse om Bonnieroperan ]

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, mediekritik, bonnier, expressen, hagamannen, pressetik[/tags]


9 svar till “Det är EXPRESSEN & BONNIER som utmärker sig!”

 1. ”45% av de svenska medierna”

  Siffran kan nog vara korrekt, men tar man hänsyn till upplagor och räckvidd torde den utan tvekan vara större. Jag har sett siffror på ca 70-75 procent.

  Visst är Bonnieroperan bra! Helt enkelt strålande rolig. Fast jag tror kanske inte den går hem så bra hos den yngre generationen som inte riktigt varit med om den tiden det sjungs om. Hur många vet, exempelvis, vem Wrigstad, eller Rune Moberg var och vad de stod för? Jag gissar att det är få av dem som brukar kommentera här som vet det.

  Har man sedan inte upplevt debatten om Lucke och porren på sextio- och sjuttio- och början av 80-talen begriper man kanske inte heller den strålande satiren i slutet.
  Fast visst är den bra!
  Det är nästan som att läsa Guillious ”Det stora avslöjandet”, man skrattar gott och länge.

 2. Jag tycker att du ska skriva något om alla idioter som använder falska namn och epostadresser Jinge! DET är gott om dirtbags som gör det har jag förstått!

 3. Vad är det du vill säga? Att Expressens publicistiska vurpa med ”Hagamannen” har sin orsak i att tidningen ägs av Bonniers? Hur skulle det hänga ihop?

  Bonniersfärens dominans i svensk media förtjänar visst att debatteras. Men ska diskussionen leda någonstans måste den lyftas över den unkna proggnivån från 70-talet.

 4. Vad är det du vill säga? Att Expressens publicistiska vurpa med ”Hagamannen” har sin orsak i att tidningen ägs av Bonniers? Hur skulle det hänga ihop?

  Tvärtom är jag trött på gnällandet på Otto Sjöberg som person. Han är bara en fjant som kan vara borta och glömd imorn om bara styrelsen önskat så. Expressens inriktning är ett helt klart medvetet val av styrelse och därmed ägare.

 5. Jag har inte sett att TV4 namngett honom, jag kan ha missat det. Men att det i så fall skuffa bero på någon ägarkonspiration är ju löjligt. Hur skulle det gå till, menar du? Ringer Carl-Johan Bonnier runt och delar ut order till de ansvariga utgivarna: ”nu kör vi namn och bild!”

  Om du menar att Expressens namnpublicering har med tidningens ägarstruktur att göra måste du fortfarande argumentera bättre.

 6. Jinge:
  Ptja, det är väl ingen tillfällighet att det är Expressen och TV4?

  Tv3 då:
  TV3:s Efterlyst som publicerade namn och bild på Hagamannen i går kväll

 7. Elliv:

  ”Tvärtom är jag trött på gnällandet på Otto Sjöberg som person. Han är bara en fjant som kan vara borta och glömd imorn om bara styrelsen önskat så. Expressens inriktning är ett helt klart medvetet val av styrelse och därmed ägare.”

  Precis som TV4, TV3 et.. Att ägarna inte har inflytande över ”utresultatet” är en gammal myt..

 8. Det är klart att ägarna påverkar en tidnings innehåll i så måtto att de tillsätter chefredaktören. Men du har hittills inte kommit med ett enda argument för att Expressens namnpublicering har att göra med att de ägs av just Bonniers.