Det är dags att lägga ner FN!


Under en följd av år har jag bekymrat mig över Förenta Nationerna, en organisation som alltmer förlorar i betydelse.


Egentligen
tror jag inte att jag behöver motivera min rubrik här, de flesta håller nog med mig i fast kanske olika mycket. Idag ser vi t.ex. att Israel utan vidare fortsätter med sina krigsförbrytelser mot palestinier, de har en massa olagliga bosättningar på mark som de ockuperar, de har tusentals palestinier i sina fängelser som sitter där utan vare sig dom eller rannsakan. Landet expanderar dessutom dessa bosättningar hela tiden.

Att de bryter mot konventionerna för mänskliga rättigheter, krigets lagar och Genève-
konventionen vet varenda människa, samt att de också bryter mot samtliga resolutioner som FN lagt fram under åren och att de inte respekterar 1967 års gränser, den gröna linjen.

Allt detta är bekant och även om den högröstade sionistlobbyn gafflar på och gapar
– antisemit åt var och en som påpekar saken så är det inte mindre sant för det. Och jag har inte tagit förkortningen USA i min mun än. (Jag skrev förkortningen…)

Jag har varit inne på det tidigare idag och antagligen kommer jag att fortsätta ända tills jag har uppnått det sista stadiet dvs. blivit jordgubbe; Det finns inga tecken som tyder på att USA skulle besinna sig och sluta upp att agera världspolis, snarare tvärtom. Valet i USA 2008 kan innebära en förändring till det bättre, men jag påminner gärna om Bill Clinton som sköt kryssningsrobotar på en medicinfabrik i Somalia som tillverkade malariamedicin och huvudvärkstabletter. För att inte tala om vad USA och Nato gjorde i Europa.

Idag är det problem i Darfur, precis som vanligt kan jag ju tillägga, för några år sedan bombade och bekrigade USA ett antal krigsherrar i landet ända till deras egna soldater släpades genom gatorna nakna och döda. Då åkte amerikanerna hem. Idag så är USA lierade med samma krigsherrar för att bekämpa islamister som försökt införa religiösa domstolar.

FN gör ingenting som vanligt. Jo de producerar buntar med papper och utredningar som sedan sänds till alla medlemmar. Men ingen läser vad de skriver, ingen bryr sig överhuvudtaget om vad FN säger och tycker. Orsaken är förstås att FN inte har ett dugg makt eftersom ett antal länder har s.k. vetorätt. Allt som USA ogillar blockerar de, och samma sak gör alla andra permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

Men behöver vi verkligen en världsorganisation för att producera buntar med papper varje dag? Vi har ju redan en sådan funktion i Bryssel?

Innan alla börjar tjafsa på mig för att jag är lite raljant så vill jag hävda att det världen kan göra är att – upplösa Förenta Nationerna. Vi behöver sannolikt rasera det gamla för att kunna bygga upp något nytt, något som inte kan domineras av enstaka militärt och/eller ekonomiskt mäktiga nationer. Hur det exakt bör se ut vet jag inte riktigt men det är hög tid att påbörja en radikal förändring, det är helt klart.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Förenta Nationerna, FN, Byråkrati, Maktapparat, Meningslös, Tandlös, Israel, USA, Politik[/tags]


4 svar till “Det är dags att lägga ner FN!”

  1. Nu hamnar du nästan på Per Ahlmarks sida. Annars håller jag väl med om att FN behöver reformeras.

    F:ö det var i Sudan som Clinton bombade medicinfabriken inte Somalia.

  2. Jag borde inte postat det förra så kvickt. Ahlmarkreferensen haltar ju mer än nådigt. För att förtydliga: ahlmark referensen handlade om klagomålen på FN.

  3. FN borde ges demokratisk legitimitet genom allmäna och direkta val där alla jordens invånare deltar. Litet utopiskt kanske, men det var demokrati på nationell nivå också för inte så länge sedan.