Den svenska skenheligheten


Ekot: ”Svenskt fack har stoppat det lettiska byggbolaget L&P Baltic Bygg, eftersom bolaget vägrat teckna ett svenskt kollektivavtal. Men i Lettland struntar svenska företag ofta i kollektivavtal, säger det lettiska facket. Ett av de företagen är enligt det lettiska byggfacket byggbolaget NCC som vägrat skriva på kollektivavtal. – De är bara här för att tjäna pengar, inget annat räknas, säger Mara Tomsone som är ordförande för byggfacket.”

Läs ekots artikel!

Jag kan tycka att det är rimligt att företag som t.ex. NCC är i Lettland för att tjäna pengar. Jag har lite svårt att tro att det lettiska företag som nu stoppats av de svenska facken har någon annan målsättning än att göra just det.

Vitsen med företagande är väl att tjäna pengar inbillar jag mig.

Att svenska fackföreningar skulle ha större rätt att lägga sig i utländska företags interna policy har jag lite svårt att förstå. I synnerhet då företaget har ett giltigt kollektivavtal som omfattar deras anställda. Hade de anställda varit avtalslösa är situationen en annan, men L&P Baltic Bygg borde rimligen ha samma villkor i Sverige som svenska företag i Lettland. Men om svenska företag i Lettland kan skita i facket förstår jag inte varför lettiska företag ska behandlas sämre i Sverige.

I varje fall kan då jag inte förstå skillnaden..


Ett svar till “Den svenska skenheligheten”