Den svarta kontanthandeln


Ofta när jag handlar varor eller tjänster så märker jag att personalen låter bli att stämpla in köpet i kassaapparaten.

Nyss handlade jag en glass (GB 88) som kostar 11.- i min lokala butik. Bodbiträdet stämplade som vanligt inte in min glass. Han gör alltid det då chefen är i butiken, men inte då han är ensam. När jag klipper mitt gråa hår brukar frisören inte stämpla in klippningen. Jag åker dessutom taxi någon gång varje vecka då jag storhandlat, oftast Taxi 020. Ungefär 50 % av alla tillfällen vill chauffören slippa slå på taxametern.

Ibland frekventerar jag en lunchrestaurant på söder. Där har man lagt upp en hög broschyrer framför sifferfönstret på kassaapparaten. På det sättet syns inte vad personalen slår in. Ibland roar jag mig med att ta bort bunten och då står det 00.00 Kronor. Jag blir aldrig överraskad tyvärr.

Känns det igen?

Jo givetvis är det inte bara jag som upplever dessa systematiserade bedrägerier. Det är en allmänt förekommande verksamhet och det är i högsta grad en ekonomisk brottslighet som drabbar alla skattebetalare. Jag läste någon-
stans att det handlar om 100 miljarder som statskassan missar i form av skatteintäkter.

Dessutom undrar jag förstås hur många av dessa miljarder som hamnar i de anställdas fickor utan att deras chefer inser att de blir lurade.

Jo, jag har bytt frisör. Nej, jag åker inte längre med förare från Taxi 020. Ja, jag har köpt min sista 88 av min lokala bodknodd. Och jag kommer att återkomma i det här ämnet…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, svarta pengar, svart ekonomi, kriminalitet, bedrägeri, kontanthandel, skattefusk[/tags]


7 svar till “Den svarta kontanthandeln”

  1. Företagare är priviligerade. Löntagare har inte många möjligheter att fiffla med sin ekonomi. Uppgifter från banker och kreditinstitut samt löner inrapporteras av utbetalarna till Skattemyndigheten. När det gäller näringsidkare finns ingen koll alls. Såvida man inte hyser stort förtroende för de revisorer som aktiebolag avlönar för att de enligt lag måste ha revisor.
    Har man en enskild firma kan man fuska hur mycket som helst. Att lägga ner tid på bokföring är ekonomisk olönsamt eftersom det kostar mer att göra sin bokföring än vad det blir i böter om man skulle råka bli åtald och fälld för bokföringsbrott.
    Och för att kunna bli fälld eller ens åtalad för skattebrott (man har fifflat med inkomstuppgifter eller utgifter) måste åklagaren kunna bevisa att du har haft de inkomster som du åtals för. Det är inte lätt eftersom de som betalar ut arvode och löner till näringsidkare inte måste rapportera detta till Skattemyndigheten, till skillnad mot om de betalar ut lön till anställda.
    Det råder bland våra makthavare föreställningen att det är löntagare som fuskar, med det ena och det andra, medans näringsidkare är så hederliga så de inte behöver kontrolleras. Och skulle det vid kontroll visa sig att en näringsidkare faktiskt bryter mot regelverket blir det milda bandage, till skillnad mot om det är privatpersoner som begår något bagatellbrott.

    Läste för inte så länge sen om en företagare som tagit bort en skyddsanordning från en maskin för att det sinkade arbetstakten. En anställd fick in handen i maskinen och miste den. Företagaren dömdes till 40 dagsböter. (Minsta dagsbot som kan utdömmas är 30 och högsta 120.)
    I uppdrag granskning för ett antal år visades ett reportage där en 20-årig anställd miste en hand i en köttkvarn. Även där var säkerheten åsidosatt. Den för all framtid gravt handikappade 20-åringen fick ett skadestånd på ynka 120.000 kronor. Ett mycket billigt pris för en hand tycker jag. Fast det kanske spelar roll på vems handen är.

  2. Är egen företagare själv så visst, jag håller med om att det går att fuska med skatter och momser. En sak jag tycker att ni ska fundera på bara innan ni halshugger alla företagare, vad tror ni pengarna som smusslas undan går till?

    Om man ska ta ut lön för att handla låt säga en dammsugare så måste man först betala moms på varor man säljer och sedan skatt på inkomsten man tar ut. Sedan köper man varan med inbakad moms så klart. Alltså ”skatt” igen. Skatt 3 ggr om för att köpa denna dammsugare.

    Nu tycker kanske många att ja det är väl självklart men om man inte anser att man kan sälja så mycket för att kunna ta ut lön så det räcker till ex en dammsugare ja då blir det inget köp, alltså ingen moms till staten (oss). Det är här jag menar att smusslandet kommer in. Pengarna som företagare tar undan tror jag går tillbaka direkt i form av just inhandling av ex kapitalvaror etc. Skillnaden är att man har hoppat över två nödvändiga skatter på vägen.

    Jag tror att de flesta skulle behöva vara egna företagare för att se hur sjukt dyrt det är att driva ett företag. Jag har stor förståelse för att det smusslas och jag har inget direkt problem med det för som sagt jag tror verkligen att pengarna går in i statens kassa ganska omgående. Svarta pengar gynnar de flesta områden inom handel är jag övertygad om, vilket bidrar till ökad handel så klart.

  3. Det enkla svaret är ju förstås att ”du får pengar om jag får ett kvitto”…

  4. Jinge
    Det är bra att du tar konsekvenserna av att du ibland har att göra med busar. Men varför protesterade du inte med en gång. Jag åker taxi en gång i veckan och har aldrig varit med om någon chaffis som inte velat slå på taxametern. Men å andra sidan har jag slips och portfölj. Däremot har jag åkt med taxichaufförer som dragit litanior om invandrare. Då tackar jag för mig och lämnar bilen i nästa gatukorsning.

    När det gäller butiksbiträdet du beskriver är det knappast frågan om företagaren som försöker undvika beskattning. Det handlar om anställda som ”stjäl” av sin arbetsgivare. Kanske är de inte medvetna om att man får sparken för väldig små svek mot arbetsgivaren.

    Det är jättetråkigt att du inte fortsätter att handla i den affären. Självklart skall du tala om för innehavaren att han eller hon har en anställd som förkingrar. Sparken från jobbet och Handens tingsrätt tycker jag är lämpliga åtgärder för ett sådan ”bodbiträde”.

    Magnus uppgift när det gäller en företagare som tar bort en skyddanordning och en anställd har blivit av med handen är jag klart skeptiskt till påståendet att det blev 40 dagsböter. Det är solklart fängelse på en sådan grej. Däremot kan jag tänka mig att de anställda själva tagit bort skyddsanordningen och att företaget inte haft rutiner för att kolla och ingripa mot detta. Ge gärna referens så skall jag kommentera.

    ”Uppdrag granskningfallet” handlade om försäkringsersättningar. I det fallet friades chefen i livsmedelsbutiken från åtalet. 120 000 kronor är givetvis för lite för en hand men skadeståndsnivåer i Sverige har knappast något att göra med fuskande företagare.

    Att stjäla från det allmänna är skit. Att stjäla från sin arbetgivare är samma skit.

  5. Borgarna har rätt i att fusket kostar oss miljarder. Problemet är att de fokuserar helt och hållet på en försvinnande liten del av det, nämligen den del som ingen blir rik på. Vilket är fullt förståeligt när man beaktar deras kärnväljare.