Den ryska U-båten i bilder – en press- och ”expert”kavalkad


Jag har här förmånen att få publicera en liten kavalkad över de senaste dagarnas nyhetsstorm om en u-båt – som förliste 1916. Den är skriven av Martin Kullberg, doktor i organisk kemi, som forskat i USA under två år med cancerforskning och bioteknik. Han är entreprenör och arbetar med att utveckla miljöteknik. Martin Kullberg är också uppfinnare och utsågs till årets uppfinnare 2011 av stiftelsen SKAPA. Han har publicerat över 20 artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter.
Martin är mer stolt över att ”gå runt på kvällar och skrapa bort nazistpropaganda, att sätta upp antifascistisk propaganda överallt jag rör mig i Europa. Att skjutsa asylsökande till sina möten vid ambassader eller andra ärenden de har i Stockholm. Jag är stolt över att ha vänner i hela världen och från hela världen. Små saker som inte betyder något för ens status i samhället, men som betyder något för verkliga människor i ens omgivning.”

Artikeln.
I måndags kom nyheten om att en förlist ubåt hade hittats nära land vid upplandskusten. De första uppgifterna som kom var knapphändiga men innehöll bildmaterial på vraket. Detta fick genast igång spekulationerna hos försvarsbloggare, försvarsanställda, liberala debattörer och det vanliga gänget ”experter”. Det var såklart ryssen som nu äntligen hade avslöjats och alla dessa intressenter i ryska ubåtar hade fått sin livsgärning bekräftad. Nedan följer axplock av dessa så kallade experters reaktioner under måndagen.
Ubåt 150729 Gudmundsson mEe7Nfy
* Per Gudmundsson i Svenska Dagbladet triumferade, äntligen hade en ubåt hittats, nu kunde han knäppa Aftonbladet på näsen för att de dristat sig publicera en artikel som sågade DNs rapportering kring ubåtar. http://i.imgur.com/mEe7Nfy.png. Lite senare när Per Gudmundsson nyktrade till försökte han framställa det som att han bara ”tramsade”. Jo, han har tramsat mycket i sina dagar, så nu vet vi det iaf, det han säger är trams.

View post on imgur.com


U-båt Cornucopia BcTD9FY
* Den inflytelserika bloggaren i högerkretsar Cornucopia skrev ett helt blogginlägg om den helt nya och tidigare okända företeelsen miniatomubåt. Som författare har han ju såklart viss fantasi och artistisk frihet, men det verkar tydligt att han lever i sina egna romaners värld.

View post on imgur.com

* Skribenten på Sydsvenskan, Andreas Ekström, var glad för ubåten. Tillsammans med liberala tyckaren på metrobloggen, Fredrik Segerfeldt, ville de ändra debatt och politiken i grunden, det är vi nog många som önskar, om än inte på det vis som dessa herrar vill. http://i.imgur.com/yQXoek7.png
U-båt Wiseman 7Bb7ZzA
* Den välkände försvarsbloggaren, den fd JAS-piloten Carl Bergqvist, också känd under pseudonymen Wiseman, var inledningsvis lite mer försiktig i sin analys än andra. Men kunde inte låta bli att ironisera emot Ryssland.http://i.imgur.com/7Bb7ZzA.png

* Den försvarsanställda ”historikern”, författaren och öldrickaren Artur Szulc, ironiserar med en tydlig udd emot vänstern, som han verkar mena bara ägnar sig åt konspirationsteorier.http://i.imgur.com/6TivZCw.jpg

* En debattör, fd Jaspilot och försvarsbloggare, Mikael Grev, passade på att hetsa emot vänstern, för nu hade man minsann en rysk miniubåt på svenskt vatten, de där jävla vänsterpartisterna måste få sig en släng av sleven. Det är ytterligare en av dessa herrars konspirationsteorier som återkommer, i deras värld är Ryssland och vänstern samma sak, en myt de försöker sprida så ofta det bara går. http://i.imgur.com/9Qagr8d.png
U-båt Göran Frisk 4v4kcLN
* Den störste ubåtsjägaren av dem alla, Göran Frisk, gavs utrymme att vädra sitt rysshat hos Aftonbladet, där han fick jämföra Ryssland med terrorister och sprida påståenden om försåtminering och andra galenskaper. http://i.imgur.com/4v4kcLN.png

Senare på kvällen uppdagades det att det var en väldigt gammal ubåt och man kanske tror att dessa debattörer, försvarsaktivister och liberaler skulle nyktra till lite. Men då tror man fel, när det visade sig att det var en gammal ubåt blev det hela absurt.

* Mikael Grev var tidigt ute och förklarade att även när han har fel, så är det Rysslands fel. http://i.imgur.com/ReLK4gl.png

Även Wiseman visste vems fel det var att han hade fel, det var informationskrig från Ryssland! http://i.imgur.com/e0YcoVi.jpg

* En finsk försvarsbloggare med stort engagemang i svenska ubåtar, Corporal Frisk, visste beskedet att han har rätt även när han har fel. Att sänka en ubåt i Sverige 1916 var ett fult knep av ryssarna för att förnedra försvarsbloggare 100 år senare.

View post on imgur.com

Man bör förvisso skratta gott åt dessa foliehattar, men det finns en allvarlig sida av detta, som inte är det minsta rolig. Debatten om ”psyops”, påståendena om ”Putintroll” osv. kommer ur detta gäng bloggare och försvarsaktivister. Ovan ser ni vem som i deras värld betraktas som statens fiende, det är alla som inte delar deras uppfattning, till och med verkligheten kan då vara en fiende. När dessa talar om psyops, då är det ett sätt att utmåla meningsmotståndare som landsförrädare, deras krav på att Sverige skall satsa på ”psyopförband” är ett krav på att dessa personer skall få statliga pengar för att sprida sin propaganda och sina konspirationsteorier. Sannolikt innehåller deras krav på psyops inom försvaret också en önskan om att kartlägga meningsmotståndare från statens sida.
U-båt Wolodarski BSWlpbm
När man ser de bilder som visats ovan så kan man tro att dessa konspirationsteoretiker är en marginaliserad och betydelselös grupp i samhället, som inte har någon påverkan. Men så är det inte, de har en direkt påverkan på debatten och våra stora liberala tidningar:Ett exempel är hur Wolodarski omedelbart fogar sig efter deras vilja vad gäller refererande av nyheter. http://i.imgur.com/BSWlpbm.jpg

Ubåtshistorien var rolig, men viktigast av allt är att den avslöjade det rysshatet som fullständigt irrationellt, den visade att de som har inflytande över debatten i liberal media är konspirationsteoretiker som kan fabricera anklagelser emot Ryssland på vilka grunder som helst.

i Andra om: , ,, , massmedia, , , , , , ,

Per Gudmundsson,SvD Corunucopia Andreas Ekström, SvD Wiseman Arthur Szulc Mikael Grev Göran Frisk Corporal FriskPeter Wolodarski


18 svar till “Den ryska U-båten i bilder – en press- och ”expert”kavalkad”

 1. Per Gudmundsson är en hycklare av rang. Jag kan slå vad om att per Gudmundsson kommer aldrig att skriva om den 18 månaders gammal Palestinier som brändes till döds i natt zionisterna som ockuperar Palestina. Däremot om det hade varit en sionist som fick dö på samma sätt så skulle han leda den anti-palestiniska symfonin. Svenska ledarskribenter är en samling gycklare och bankirers megafoner!

 2. Jag vill nog i Voltaires anda ta mina meningsmotståndare en liten aning i försvar denna gång. Hade det varit tvärtom hade jag sagt samma som korpral Frisk att det var en psyop för att förlöjliga. Problemet är ju den röda tråd av infernaliskt enögd russofobi som präglar dessa mestadels Nato-tillskyndare.
  Själv fruktade jag en falsk flagg från Nato med nya lik från bårhus, för att fejka ryska sjömän.
  Skönt att mina misstankar inte slog in.

  • Tala om psyop är inte konstruktivt för någon i debatten öht. Det är detsamma som att säga ”håll käften” och är det det man vill, så skall man vara ärlig med det anser jag. Man kan lägga fram sin argumentation och sätta de bevis i ljuset som man anser stöder ens tes och slå hål på meningsmotståndarnas teser, mer kan man inte göra. Snacka om troll och psyop är bara fina omskrivningar av håll käften och tillför ingenting, som att säga att JAG är mer trovärdig än den andra och JAG är en auktoritet som pekar ut vem som är trovärdig och vem som är landsförrädare. Sånt skall ingen hålla på med, hur goda syften man än utger sig för att ha.

   Men låt oss titta på vad dessa som skriker psyop så fort de har fel, eller får mothugg i debatten kräver av Sverige och det svenska försvaret. En del av dem är involverade i psyopförbundet, en grupp som ni kan läsa om på försvarets hemsida, deras facebookgrupp är dock numera sluten efter att vissa ifrågasatt deras verksamhet, de vill att svenska försvaret skall ha psyopförband och en förmåga till psyop. För den som inte tänker på vad det innebär så är det obegripligt, men låter lagom rimligt. Men…

   Fundera lite grand på vad det rent praktiskt skulle betyda. Hur skulle försvaret träna psyop? Det är inte precis något man kan göra på en avlyst markplätt. Hur skulle en psyopövning se ut? Knappast skulle de utföra en aggression emot främmande nation, genom att träna psyop hos främmande makt, det skulle kunna betraktas som en aggressiv handling och medföra svåra diplomatiska incidenter, dessutom så skulle det vara träning så man vet inte heller hur det går.

   Så hur skulle en praktisk psyopövning för svenska försvaret kunna genomföras?

   Tja, till exempel skulle det kunna gå ut på att få de dummaste och mest lättledda medborgarna att tro på en ubåt utanför Lidingö, som av outgrundlig anledning bara observerats av en pensionerad ubåtsjägare, dennes fru och vänner.

   Övningen verkar inte helt oframgångsrik.

   När var det försvarsfolket började dilla om psyop? Man känner ju andra genom sig själv och när började den självkännedomen påverka hur man talade utåt?

   • Martin
    Jag menade inte att du eller andra kommenterare var psyopar utan snarare misstänkte jag Julian Assange/Wikileaks för att hämnas lite på Sverige i fallet med ubåten. Det var ju ett Isländskt företag.
    De andra misstänker nog Ryssland eller dess sympatisörer. Och det finns ingen anledning att klandra någon om så vore fallet. Sverige har förtjänat att se löjliga ut.
    Har inget att invända mot det du säger vid en hastig anblick.
    Du gör lite av en metaanalys.
    Jag har rätt lång erfarenhet av att bli föremål för en harmlös variant av psykkrig sen jag själv var föremål för misstankar runt 1990 och jag kan intyga att de orkar hålla på väldigt väldigt länge Martin. Så ingen risk att jag tycker att du överdriver.

 3. Det har varit en vecka av självförnedring hos liberala debattörer, försvarsbloggare och förståsigpåare av alla de slag. Den ena dråpligheten efter den andra publiceras av människor som tar sig själva på mycket stort allvar. Man har gått man ur huse för att försöka rädda anseendet på foliehattarna i idioternas sammansvärjning.

  Förutom att försöka utmåla Ocean X och Expressen som ”putintroll”, psyopare i tjänst åt främmande makt så har det varit en stor mängd olika grepp.

  Mikael Holmström försöker sätta Ubåten från Tsar-Ryssland i en historisk narrativ där det varit ett mönster av Ryssland att kränka Sverige. Då ryska ubåtar patrullerade utanför Sverige under första världskriget och likaså under andra världskriget. Han hänvisar även till en utredning från 1995 bestående av jurister och fysiker, alla vars karriärer är avhängiga statens gillande och som haft bra karriärer sedan dess, men så utforskades inte alternativa förklaringar till spåren utan handlade mest om huruvida en ubåt kunde åstadkomma de saker de paranoida herrarna vid försvarsmakten dokumenterat, precis som många andra och olika saker kunde gjort, men några alternativa förklaringar utforskades inte på djupet.

  Att som Mikael Holmström påstå att det är ett ryskt mönster att kränka Sverige missar det verkliga mönstret, som dessutom är mycket äldre. Mönstret Holmström presenterar delar av är att Sverige allierar sig med/spelar under täcket med aggressiva stormakter och kränger järnmalm och annat till dem. Det mönstret skall Sverige upphöra med.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/mikael-holmstrom-ubatsfyndet-en-del-av-ett-historiskt-monster/

  Patrik Oksanen, levererar en ledare i HelaHälsingland som inte är så värst subtil, men jag tror vi alla kan hålla med om andemeningen i det han säger. Han säger ett tydligt ”Håll käften” till försvarsbloggare, försvarsanställda och liberala tyckare. Bilden i toppen på inlägget säger allt som Patrik vill ha sagt, även om han plikttroget hetsar emot Ryssland.
  http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/ubatsblasningen-en-lektion-om-kallkritik-i-allvarstid

  Alex Voronov passar också på att lägga in ett ”Håll käften” till våra försvarsbloggare och andra MÖPare, vilket vi alla kan skriva under på. Alex sprider myter om informationskrigare och hetsar lite emot Ryssland i största allmänhet, men jag antar det är kravet för att få in en artikel på ledarsidorna.
  http://ekuriren.se/ledareasikter/signerat/1.3341134-dyrbar-bradska-om-rysk-ubat

  Wiseman är dock för dum att fatta att man ber honom hålla käften. Låt mig förtydliga Wiseman: Håll käften!
  http://i.imgur.com/TVN1cbZ.png

  Dessa ”Håll käften” levereras inte bara till MÖPare i blogg/twitterträsket utan också till följande försvarsanställda och ”experter”: Joakim von Braun, Thomas Ries och Göran Frisk

  Men den avsedda tolkningen är nog ett mer generellt ”Håll käften”, för vad annat kan syftet vara med att utmåla alla som gör sig lustiga över några bloggare och ”experters” dråpliga dumheter, som landsförrädare och agenter åt främmande makt?

  ”Håll käften” är för övrigt en av grundstenarna i det svenska psykologiska försvaret, med lång historia. Hur man fick svensken att hålla käften kan man läsa om i dokumentet nedan:
  https://www.msb.se/Upload/Produkter_tjanster/Publikationer/SPF/Förfäras%20ej.pdf

  • Har inget att invända även om jag inte skulle använda ord som dum.
   Vill bara inskjuta att om inte Sverige hade krängt järnmalm hade britter och amerikaner fått panik. Det vinstgivande storkriget var för den angloamerikanska finans och företagseliten helt beroende av att viktiga råvaror flödade in i produktionen på båda sidor (av kartellerna)
   Mönstret var ännu tydligare i WW1 och även då var Sverige en viktig omlastningsplats för angloamerikanernas försäljning av vitala råvaror till fienden.
   Många tror ju fortfarande att krig handlar i första hand om militär strategi och har svårt att ta till sig den chockerande sanningen.

   • När man kallar meningsmotståndare för något på gränsen till landsförrädare med etiketter som putintroll, psyop och andra termer som antyder att man vill att statens våldsapparat skall ta hand om dem. Då är dum olämpligt ord.

    Antingen menar de att våldsapparaten skall ta itu med deras meningsmotståndare när de uttrycker sig som de gör, eller så är den backade positionen att de ”bara skojar” och då är deras orerande bara nån sorts satir och alltihopa framstår som ett skämt.

    Det lustiga är dock att de i sitt försvar utmålar sig själva som de främsta ”nyttiga idioterna” till främmande makt.

    Våldet är den grundläggande valutan, det är protovalutan och den som hävdar att handel främjar fred skall fundera på följande: Varför har Ryssland och Sverige haft konflikter i tusen år? För att vi har haft en relation, en handelsrelation.

    • Martin
     De tror verkligen att vi har dolda agendor som försvarar Ryssland. Bäst att inte dras ner i tonläge och snarare kritisera deras invektiv. De flesta bloggar säger sig ha en uppförandekod. Och den bör man flitigt hänvisa till när de trampar över.
     Det brukar finnas en tredje part bakom vid många konflikter och det är verkligen inte handel mellan Sverige och Ryssland som givit motsättningar.
     Vet inte om det är vad du menar.Det var britterna som spelade dubbelspel mot Sverige och Ryssland under Karl XII. Jag undrar om det var en olyckshändelse att svenska samlingar från 1700-talet brann upp nyligen.
     Britterna har ägnat sig åt ett bedrägligt manipulerande bakom kulisserna som förklarar mycket av det som felaktigt tillskrivits andra. Vänsterfolk tenderar att ignorera såna uppgifter och kör med en allmän och felaktig kritik om kapitalisternas kamp om herravälde. Vänstern drar därför felaktigt slutsatsen att alla de olika konkurrerande nationalstaterna och deras privata sektor skulle ha nackdelar av fred. Inser man att det är fel inser man att det faktiskt var ens fel att två eller flera trätte.

     • Peter,
      jag har läst om och sett olika filmer om de konspirationer som du gång på gång tar upp här. Jag förstår lockelsen i dem och att de har blivit vanligare idag än tidigare är ganska lätt att förstå. Det ligger i den postmoderna eran och den moderna vetenskapliga greppet i samhällsvetenskap och liknande.

      I den moderna samhällsvetenskapen, men kvantitativ metod, så blir dessa konspirationsteorier en självklar följd av den filosofiska ståndpunkten som ryms inom den matematiska analysen. Den kvantitativa metoden och den moderna samhällsvetenskapen är monoistisk och reduktionistisk, det är en filosofi och matematik som i sin natur samlar allting till en enda punkt. Allting har en orsak och det finns inga dialektiska motsättningar i det samhälle som de moderna samhällsvetarna söker analysera, det är i den alltid i slutändan EN som är problemet, vilket problem man än analyserar. Det finns inga konflikter, det finns bara en.

      Problemet är att så häpnadsväckande framgångsrika konspirationer inte är trovärdiga. I ett samhälle sitter allt ihop i någon sorts relation, en monistisk och reduktionistisk analys kommer alltid hitta endast EN bov. Det är precis med samma metod som de antisemitiska konspirationsteorierna uppstår.

      Det är ett metodologiskt fel och om du insåg att den moderna samhällsvetenskapens monoistiska och reduktionistiska ansats är felaktig, så skulle dessa teorier falla samman.

      Det är differentialekvationen som beskriver samhällets fenomen, inte första ordningens MacLaurinutvecklingen. Den moderna metoden baseras på den naturvetenskapliga och kan bara extrapoleras i ett infinitesimalt område och sådana finns inte som är relevanta för något samhällsfenomen.

      Jag ber dig Peter, förkasta den moderna samhällvetenskapens monism och reduktionism och ägna dig åt dialektisk materiell analys istället.

  • Man ber helst meningsmotståndare att lägga fram sina bästa argument, sedan bemöter man dom om man vill.

   • Som svar till Peter Grafström Jag rekommenderar dig att göra en ideologisk metaanalys av alla konspirationsteorier och se vilka det är som är helt fria från några konspirationsteorier.

    Jag tror du kommer finna att kristen konservatism är tämligen fri från konspirationer, men desto längre vänster du går, desto fler finns det.

 4. Martin
  Nu förstår jag att du syftar på kopplingen överklass och socialism.
  Jag gillar inte videoskildringar med få undantag. Föredrar längre genomarbetade texter.
  Jag instämmer men det förändrar inte fakta. Jag instämmer därför att de kristna konservativa som du talar om (och jag skulle kunna lägga till benämningen libertarianer som ibland dessutom överlappar en del med dem) inser inte eller låtsas om att genuina socialister som du(väl?) och Anders Romelsjö tex har inte alls den bakgrunden som dem de berättar om.
  Men de drar alla över en kam och demoniserar dem på ett obehagligt sätt som jag ogillar. Jag uppfattar dem därför som kontrollerad opposition. Någon som från en annan ingång också slår ner på allt som hotar oligarkin. Men det finns ibland en aning av klarsyn när de medger att för att deras kapitalism skall fungera och nya stjärnor skall kunna växa fram så måste några av de gamla falla tillbaka. Gary Allen sa det i en svag stund. (Mao ner med oligarkin som håller sig kvar vid makten genom manipulerande bakom kulisserna och genom att köpa sig hela oppinionsbildningsmaskineriet). Allen dog fö vid 50 i levercancer. Jag insinuerar inget samband med det han sa just i det fallet men det antyder att han var uppriktig och hans övriga skriverier angrep mycket hårt Rockefellers och Kissinger och agendan med världsregering. Hans avslöjanden av den koppling som jag antar är ämnet här kan ha kostat honom livet. Även om det var från fel perspektiv i dina ögon.
  Nej vi är helt överens om att de inriktar sig på att kämpa ner gräsrotssocialismen OCKSÅ. Det som gör detta ämne så besvärligt är det stora överlappet som sluga britter har lyckats etablera mellan låt oss kalla det oskyldig och försvarbar socialdemokratisk politik å den ena sidan och den förrädiska elitstyrda agendan från mängder av specialiserade tankesmedjor.
  Förklaringen till att så mycket konstigheter har undgått att nå fram till er genuina om du tillåter uttrycket är att britterna har en oerhörd förmåga att konspirera. Det kommer du att upptäcka om du tex läser Hidden History, the secret origin of the first world war.
  Och fortsättningen på deras blogg som handlar om kriget firstworldwarhiddenhistory.wordpress.com
  Vitsen med att ta sig igenom det materialet är att du får övertygande argument för att britterna bedrev ett oerhört bedrägligt spel både före kriget och genom att tom avsiktligt förlora på slagfältet när det gynnade den övergripande agendan.
  Det vore ett genombrott i mina ögon om ni socialister börjar inse att Tyskland var ett helt oskyldigt offer och att kejsaren hade felet att hysa en naiv omisstänksamhet mot britterna men inget mer klandervärt. Och vänsterfolk har som regel en helt annan uppfattning som passar väl ihop med den brittiska propagandan.
  Naiviteten gjorde att han sumpade chansen till en allians med tsarryssland.
  Britterna hämtade sin påverkan från äldre oligarkier och det Venetianska partiet fick ett fäste i Holland och England. Den oligarkin hade den mest intrikata urvalssystem för att välja nya företrädare. Jag har inte sett någon kommentera vad det tyder på men min reflektion är att de visste hur de själva gick tillväga för att inifrån underminera andra styrande grupper och var därför väldigt förutseende med att inte låta någon underminera dem.

 5. Lite som med Ubåtar. Svensk militärtradition att bli överfallen av spöken, apropå ”knivöverfallet” utanför Jula i Skara.

  Våra försvarsaktivister var sin vana trogna ute och eskalerade, det gäller att vara snabb om man skall hålla sig relevant i samhällsdebatten i dessa dagar tydligen.

  Vissa tar ju fortfarande Cornucopia på allvar. Så här kommer några exempel.

  Heder är kanske ett olyckligt ordval i sammanhanget.
  http://i.imgur.com/w6JCfbQ.png

  Det eskalerar fort när Cornucopia filosoferar kring spöken.
  http://i.imgur.com/80eAy05.png

  Hjälper Glock emot fantasier? Jag är ju inte så insatt i varesig spöken eller vapen, som cornucopia är.

  Här har vi en armékapten och försvarsmaktsdoktorand i psykologi. Utöver det skriver han lite fantasier, det är ofta svårt att skilja vad som är fiction och inte när våra psyopförbundsmedlemmar öppnar truten.
  http://i.imgur.com/kvL2fYr.jpg

  Jag är också djupt oroad, men förmodligen av helt andra orsaker…

  Samme doktorand fick även lite påhejning, av en pansargentleman och även en ryggdunk från en nazist som ofta brukar hänga i Mikael Skillts Twitter och våra försvarsanställda/försvarsaktivisters twitter.
  http://i.imgur.com/2pIOOJd.jpg

  Säg mig vilka dina vänner är…