Den lyckliga horan


När Claes Borgström föreslog att man skulle bojkotta Fotbolls-VM 2006 så visste han inte vad han gjorde. Eller visste han det?

Under alla omständigheter startade ett surr både inom och utom bloggosfären, och det pågår än. En i mitt tycke intressant sak är att åsikterna tycks vara partiskiljande. De som är för lagstiftning mot prostitution tycks i första hand höra hemma till vänster på den politiska skalan. De som är för att lagstiftningen ska bort, och i mer extrema fall införandet av statliga bordeller, ja de kommer från högerkanten.

Somliga har till och med hävdat att inte alla som prostituerar sig gör det på grund av att de tvingas till det av en hallick, eller är offer för någon sorts trafficking. Att de inte tvingas till det på grund av sitt missbruk, ja somliga hävdar till och med att de gör det för att – de gillar det..

Själv har jag arbetat hela mitt liv bland narkomaner och kriminella och har en helt annan bild. De flesta narkotikaberoende kvinnor jag har träffat har varit tvungna att prostituera sig. Killarna begår brott på olika sätt, narkotikabrott, inbrott, stölder, rån och olika slags bedrägerier. Det är samma sak med kvinnor men i lägre utsträckning. Så länge de är under 20 år så försörjs de ofta med narkotika av sin ”pojkvän”. Det betyder att de ska tillhandahålla sitt kön åt honom och hans bekanta.

Först därefter flyttar verksamheten till Malmskillnadsgatan och andra ställen.

Att en prostituerad skulle vara nöjd med sin lott är fullständigt orimligt. En psykiskt väl sammanhållen person har anammat tanken på att sex är något som man har för att man tycker om varandra, något som är förknippat med innerlighet, ömhet, kärlek och intimitet.

Att somliga kan ha sex med varandra för ”vänskaps” skull, eller som någon skrev ”för spänningens skull” är snarare undantagen som bekräftar regeln och har ingenting med prostitution att göra.

Att just högerkrafterna talar för att liberalisera prostitutionen förstår jag. I förlängningen av ett sådant resonemang ska väl de prostituerade starta egna

fackföreningar och börja betala skatt. Ett högerförslag precis som förslaget om att de fattiga ska arbeta som skattesubven-tionerade pigor i de välsituerades hem.

I förlängningen kan ju högern och liberalerna svara en ung kvinna som är arbetslös – du kan ju alltid dra ner trosorna..

Läs mer om detta ämne nedan på:

[ Lasses blogg ]

[ Motvallsbloggen ]

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, prostitution, trafficking, högern, liberaler, människosyn, lyckliga horan[/tags]


17 svar till “Den lyckliga horan”

 1. I förlängningen kan ju högern och liberalerna svara en ung kvinna som är arbetslös – du kan ju alltid dra ner trosorna..

  Klockrent!

 2. Jag hör hemma på vänsterkanten i många sociala frågor, men när det gäller denna heta potatis så håller jag inte med.

  Om folk är riktigt fria, så skall dom även vara fria att sälja sex. Citerar standup comedy legenden George Carlin ”Varför är det olagligt att sälja något som är lagligt att ge bort?”

  Observera, jag syftar på folk som väljer detta yrke själva (ja, det finns faktiskt sådana) – inte folk som tvingats till det, att tvinga folk att göra något de inte vill är och skall förbli olagligt.

  Rekommenderar tvivlarna starkt att kolla in senaste Penn & Teller: Bullshit! (4×02) som behandlar ämnet.

 3. Observera, jag syftar på folk som väljer detta yrke själva (ja, det finns faktiskt sådana) – inte folk som tvingats till det, att tvinga folk att göra något de inte vill är och skall förbli olagligt.

  Personligen har jag träffat säkert hundratals kvinnor som från tid till annan försörjer sig på att prostituera sig. Ingen av dessa har gjort det därför att de vill det. Möjligen försöker de att dilla i sina torskar det.

  Skulle någon göra det ”frivilligt” så undrar jag om det i.s.f. inte rör sig om en abnorm personlighetsstörning. Att citera diverse komiker och trollkarlar som argument imponerar inte på mig.

  Plocka i stället fram forskning som visar på att vissa kvinnor gör det av fri vilja.

  Jag väntar med spänning..

 4. Att bli prostituerad är inget någon gör frivilligt. Kunde de försörja sig på annat sätt blev de inte prostituerade. När alternativen är att svälta ihjäl eller att förhindra det genom att ”frivilligt” bli prostituerad, ja, då är det inte frivilligt.
  Det finns inga frivilligt prostituerade!
  Så enkelt är det.

 5. Vem vill ”frivilligt” jobba som städare? Det finns många jobb som få människor hade valt om de fick välja men vissa gör det för att dom måste – inte för att dom blir tvingade, eller har abnorma personlighetsstörningar.

  Om man legaliserar prostitution och lägger polisresurser på att hindra att folk blir tvingade in i branchen så om allt går precis efter planerna så kan två saker hända 1) eftersom människor är fria att välja vad dom vill jobba med så väljer ingen att jobba som prostituterad längre eller 2) eftersom människor är fria att välja vad dom vill jobba med så väljer fortfarande människor att jobba med att sälja sex för att dom gillar det och då med statens beskydd, i säkra miljöer.

 6. Vad jag undrar är varför alla som är emot legalisering hatar prostituerade och vill dom illa, för det är precis vad som händer när dessa människor tvingas, av folk med moralpanik att hålla sig i den undre världen med alla risker som det innebär. För jag kan knappast tro att någon är naiv nog att tro att bara för att man gör något olagigt så försvinner det?

 7. Vad jag undrar är varför alla som är emot legalisering hatar prostituerade och vill dom illa

  Nu är du barnslig. Jag har varit i bårhuset och identifierat en tonårsjänta som jag jobbade mycket med. Inbilla dig inte att jag ville henne illa. Det var en av hennes kunder som ville henne illa..

  F.ö. är inte prostitution olagligt i Sverige..

 8. Stämmer, prostitution är inte olagligt. Den svenska sexköpslagen är ju så bra just för att den inte skuldbelägger offren.

  Och det är minst sagt larvigt att börja babbla om ”moralpanik”. Sådant hör man tillräckligt av från liberalerna.

 9. Även om man uppehåller sig med illusionen om att en mentalt frisk människa skulle vilja prostituera sig frivilligt så kan man ändå inte med ”vänsterargument” argumentera för att det ska vara tillåtet att köpa kvinnors kroppar. För att resonemanget överhuvudtaget ska gå ihop måste man ju prenumerera på den liberala teorin om att individer lever i bubblor och att deras handlingar inte påverkar något kollektiv. Man måste på fullt allvar hävda att om man tillåter köp av kvinnors kroppar så påverkar det inte hur andra kvinnor betraktas eller behandlas. Ska vi tillåta en sådan nedvärdering av kvinnor pga den teoretiska möjligheten att det finns några som skulle göra det frivilligt?

  Om något är det bevis på hur åt helvete det går om man försöker förstå världen utifrån någon slags liberal ”rättighetsfilosofi”, något som varje vänster värd namnet bör hålla sig för god för.

 10. Nej, givetvis inte – din erfarenhet ger dig ett unikt perspektiv men det skall inte begränsa dig att ta till dig ny information. Bara för att du, i egenskap som anställd inom socialtjänsten har kommit i kontakt med människor som inte direkt har lyckats här i livet betyder inte det att situationen är likadan för alla, i hela världen. Det är rätt arrogant att tro att dina erfarenheter ger dig rätten att döma ut andras åsikter.

  Jag tycker dock att du skall kolla in senaste Bullshit!, dom intervjuar båda sidorna på debatten, både motståndare och de som kämpar för att prostituterade skall få en rätt till gratis sjukvård och säkrare arbetsmiljö.

 11. Det är inte riktigt så frågan lyder.

  Frågan är om det är möjligt för en normal människa, utan psykiska problem och/eller missbruksproblem att välja att bli yrkesprostituerad. Jag hävdar att så inte är fallet och jag tar gärna in nya kunskaper som motbevisar min erfarenhet.

  Så plocka gärna fram de undersökningar som visar att jag har fel!

  Frågan är tillräckligt intressant för att jag ska traggla mig igenom en doktorsavhandling på engelska, men du hittar ingen sådan.

  Däremot finns det mängder av litteratur i socialpsykologi, psykiatri, och alla andra delar av humanvetenskapen som visar på det jag säger. Ingen psykiskt frisk och missbruksfri kan välja att prostituera sig. Det är inget man gör för att det är kul, det gör man för att man är tvingad därtill.

 12. Lööws och Bachers ”undersökning” borde gjort det fullkomligt klart för dig att man kan bevisa precis vad som helst bara man ställer rätt frågor.