Den judiska medialobbyn och dess nätvarianter


Tidningen Ordfront Magasin har i senaste numret en artikel med rubriken Israels regim styr svenska medier skriven av journalisten Johannes Wahlström. Den är så intressant att jag här visar delar av den så att intresserade själva kan uppsöka www.fib.se (Folket i Bild) för att läsa den i sin helhet.

Artikeln är här mycket kraftigt nedstruken och för att du ska få en rättvis bild av den så rekommenderas FiB eller att du köper senaste numret av Ordfront Magasin.

Den 10 september 2001 kommer israeliska ambassadens pressansvarige, Rafael Harpaz in på TT:s redaktion i Stockholm. Han hälsar vänligt och sätter sig med reportrarna för att över en kopp kaffe diskutera Israel och rapporteringen. Han förklarar att ambassaden har noggrann koll på all svensk press, och berättar i förtroende att den för första gången fått i uppgift från Jerusalem att ”medierna är det viktigaste”. Kort därpå skickar Harpaz ut en uppmaning till alla judiska församlingar i Sverige att lusläsa pressen, skriva insändare och ringa in klagomål.

I Stockholm börjar dussintalet arga israelvänner regelbundet höra av sig till tidningar, radio och TV-kanaler. De hotar med rättsprocesser, gör anmälningar till granskningsnämnden, skriver insändare om den växande antisemitismen, och ringer och e-postar dagligen som nattligen

Militärmakten ”Att arbeta i Israel är att arbeta till hälften i en demokrati och till hälften i en militärdiktatur” Peter Löfgren, SVT

I oktober 2002 publicerade organisationen Reportrar utan Gränser det första internationella indexet över pressfrihet. Israel rankades på 92:a plats av 132 möjliga, långt under den palestinska myndigheten, och länder som Libanon, Bahrain och Kuwait. På grund av arresteringar, utvisningar och dödskjutningar av journalister, förklarades den israeliske premiärministern Ariel Sharon som pressfrihetens fiende. – Att arbeta i Israel, förklarar SVT:s före detta korrespondent Peter Löfgren, är att arbeta till hälften i en demokrati och till hälften i en militärdiktatur.

Peter Löfgren har bevakat konflikten i Mellanöstern i över 20 år, främst som korrespondent för SVT, vilket han var fram till 1998. Skillnaden mellan att rapportera från de kringliggande diktaturerna och Israel är enligt Peter Löfgren inte stor. För att kunna bedriva sitt arbete tvingas reportern bryta mot lagen, vilket leder till att denne kan bli arresterad och utvisad. Med andra ord förlora sitt jobb. Samtidigt resulterar det ofta i direkt fysisk fara. – Vid flera tillfällen har jag blivit beskjuten av militären. Och när bosättarna angripit mig har soldaterna bara stått och sett på. Det har hänt för många gånger för att tro att det inte är sanktionerat.

Den statliga censuren ”Jag var orolig för att bli utvisad” Lotta Schüllerqvist, DN

I de fall en journalist trots allt tar sig ut i fält eller genomför en intervju, träder den israeliska censuren in som en skyddsbarriär. När en journalist beviljas pressackreditering i Israel måste denne skriva under på att låta allt material passera den statliga censuren.

Den israeliska censurens genomslag på svenska redaktioner är, om än uppseendeveckande, långt ifrån ovanlig, om man får tro reportern och fotografen Donald Boström som skildrat konflikten sedan 1985.

När Donald Boström lyckades smuggla ut bildbevis på uppsprättade palestinier med stulna organ, var det inget annat än ett scoop. Efter att ha trotsat knytnävsslag från militärer och fått sin kamera beslagtagen, lyckades han rädda några bilder undan den israeliska censuren. På Dagens Nyheters redaktion ville man inte ha med dem att göra. – De förklarade att de inte ville ha det bekymmer bilderna skulle ge upphov till, återberättar Donald Boström.

Redaktionen ”Varje dag sitter jag och värderar israeliska liv högre än palestinska” Stefan Hjertén, TT

Lotta Schüllerqvist beskriver sitt ställningstagande i konflikten som glasklart. Enligt henne är ockupationen det grundläggande problemet och Israels tillbakadragande den enda lösningen.
– Men, förklarar hon, jag har en skyldighet gentemot min arbetsgivare att vara balanserad.

Denna balanserade journalistik är grunden till problemet med rapporteringen enligt Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent 1993-97, som nu är åter i regionen: – För att kunna beskriva konflikten ärligt måste man ta part med den svagare sidan.

Låt oss ta ett exempel . Söndagen den 22 februari 2004 sprängs en buss i centrala Jerusalem. Det är dagen innan murbygget togs upp i Haagdomstolen. Åtta personer dödas och Aktuellt gör ett sedvanligt reportage; ”Blod och sönderslitna kroppsdelar”, makabra bilder på illdådet kablas ut.

Rolf Fredrikssons speakerröst ekar genom televisionen ”Al-aqsa martyrbrigader tog på sig skulden för dådet, och sa att det var en hämnd för en tidigare attack i Gaza”. Rolf Fredriksson berättar att han fick in ett TT-telegram där en talesman för Al-aqsa martyrbrigader tog avstånd från dådet och förnekade all inblandning. – Jag kunde ju inte säga att det inte var de som utförde attentatet, det skulle bli allt för komplicerat för publiken. Men man undrar förstås om inte Israel hade ett finger med i spelet med tanke på tidpunkten, förklarar han.

Lobbyn ”Det har kommit in en massa reaktioner nu igen, kan du inte försöka vara lite mer balanserad nästa gång” Redaktör på DN

När Donald Boström trotsade den gängse beskrivningen av konflikten och släppte boken Inshallah som han var redaktör för, ringde hans telefon varje natt i flera års tid. – Jag fick mängder med identiska arga brev, och blev fullkomligt uthängd i pressen, berättar han. Det var inte kul.

När Peter Löfgren rapporterade för SVT ringde 20-talet personer in till Rapport varje dag och klagade. – Det visade sig vara en telefonkedja. Dessutom anmäldes alla mina nyhetssändningar till granskningsnämnden under fem års tid.

På TT:s redaktion berättar Stefan Hjertén hur han dagligen tar emot hot och arga reaktioner från Israelvänner. – Ett vanligt telegram som ”stridsvagn dödar barn i skottlossning” ger massvis med reaktioner från Israellobbyn. Det handlar om en undervegetation av dårar som hör av sig till redaktionen varje dag. Folk som likställer TT med Hitler.

På TT sammanställdes för ett tag sedan en lista över de flitigaste lobbyisterna. Listan består av 22 namn, och inbegriper såväl offentliga debattörer som mer okända personer. Denna lilla grupp utnyttjar det faktum att redaktioner och journalister får mycket svag respons från sin publik.

De 22 namnen på listan känner alla berörda journalister igen. De är personer knutna till den israeliska ambassaden, Svensk Israel-information, Samfundet Sverige-Israel och Svenska Kommittén mot Antisemitism. Den främsta anklagelsen de riktar mot journalister och redaktörer är just ”antisemitism”.

Antisemitism ”Antisemitism är en kniv som Israel håller mot Europas strupe” Lotta Schüllerqvist, DN. Anledningen till att det var en så stor politisk uppslutning kring förintelsemuseet är enligt Lotta Schüllerqvist att Israel spelar förintelsekortet väldigt hårt.

Lotta Schüllerqvist citerar en israelisk historieprofessor och ger honom medhåll. – Antisemitism är en kniv som Israel håller mot Europas strupe.

Skulle hon mot förmodan skriva om dessa frågor, kan hon alltid räkna med den statliga censuren, redaktionens ingripande, eller mothugg av kvicka svenska pennor som Henrik Bachners, Per Ahlmarks, Peter Wolodarskis och Maciej Zarembas på debatt- och ledarsidor. Om inte det är avskräckande nog, kan hon alltid vänta sig utvisning, sparken och nattliga telefonsamtal till pensionsåldern.

Artikeln publicerad i Ordfront Magasin nov 2005 och på Folket i Bilds hemsida.

Den kan läsas i sin helhet på Ordfront magasins webbplats – Klicka här!

Dessa s.k. lobbyister finns också representerade i rikligt antal i bloggosfären som bekant. Jag kommer senare att återkomma i ämnet. Nu kommer säkerligen de kända Likudbloggarna och dess apologeter att skriva massor.

Jag blir utmålad som nazist eller antisemit igen, och författaren av artikeln jag citerat likaså. Man kommer säkert att försöka leda i bevis att han grundat nazistiska partier samt att han är en känd antisemit, trots att han liksom Maj Wechselmann är judisk. Sådana detaljer spelar aldrig någon roll..

/ Jinge


34 svar till “Den judiska medialobbyn och dess nätvarianter”

 1. :-)

  Jag har varit tvungen att radera 7-8 kommentarer. Skrivna av fejpersoner med fejkmail. :-) Och va ngn anledning så blev en nazist arg oxo. Konstigt…

 2. Det är skandal att sådant sker. Pressen borde givetvis avslöja sådana påtryckningar själva. Att Isreal har censur visste inte jag. Att de bryter mot en massa konvensioner är ju känt. Men de ska vara mellersta öserns enda demokrati. Hur då om jag får fråga? En demokrati med censur?

 3. Jepp Nils! En demokrati med censur och 3000 politiska fångar utan vare sig rannsakan eller dom. Ett land som bryter mot samtliga konventioner om krig och mänskliga rättigheter. Ett land vars tillskyndare skriver till olika redaktioner och granskningsnämnden och använder olika identiteter.. ”Alicio Hernandez” skrev till granskningsnämnden precis som Mikael N, vilket råkar vara samma person.. :-)

  Hur många av dem som agerar så vet jag inte. (Jag försöker kolla det) Men stämmer uppgifterna i artikeln att det styrs via ambassad och utrikesdepartement så torde Säkerhetspolisen ha mer än ett öga på verksamheten..

 4. inte lätt att argumentera för ”den enda demokratin i regionen” med sånn fakta emot sig :)

  fast å andra sidan har ju baggateller som fakta aldrig varit ett hinder för en tvättäkta Israel-vän :)

 5. den senaste trenden hos dessa ”Israel-vänner” verkar vara att trakasera folk som länkar till den här bloggen.. nån lirare kommenterade en blogginlägg som jag hade skrivit (som hade med nått helt annat att göra) att han skulle minsan aldrig läsa min blogg för att jag länkar till juda-hatare…

  jag tänkte ”OCH” läs inte då :)

 6. Ja går inte det ena så går väl det andra. Sådär brukade Mikael Nussdorf hålla på..

  Jag, min arma krake, visade bara upp en artikel som finns i Ordfront Magasin och på Folket i Bilds hemsida..

  Men det talas en del om deras metoder i den artikeln jag citerar och länkar till. Så just nu bryr de sina hjärnor maximalt.. Även de judar som är kritiska kallar de antisemiter och judehatare..

  Snart får jag väl begära polisskydd..

 7. Jag kollade artikeln. En utmärkt sådan som säger hur journalister i Israel tvingas jobba.

  Måste berätta en lustig grej som hände för en tid sedan: Jag och min fru promenerade på Nybrogatan i Stockholm. Det är på stadsdelen Östermalm vilken anses som Stoclhoms ”finaste” stadsel. Hustrun hade een sån där rutig duk från Palestina runt halsen. Då kommer det fram en äldre gentleman i mörk kostym i 70-årsåldern och ryter till henne ”sån där har Arafat också på sig när han dödar judar”. Vi häpnade förstås! Men hann i alla fall replikera att en sån kostym som gentelmannen hade brukade Hitler också ha när han utrotade judar. Karln dröp av med svansen mellan benen…

 8. ”den senaste trenden hos dessa “Israel-vänner” verkar vara att trakasera folk som länkar till den här bloggen.. nån lirare kommenterade en blogginlägg som jag hade skrivit (som hade med nått helt annat att göra) att han skulle minsan aldrig läsa min blogg för att jag länkar till juda-hatare”

  Nu håller jag på att utveckla en rejäl gallopperande antisemitism! Vilket djävla slödder!

 9. ”Nu håller jag på att utveckla en rejäl gallopperande antisemitism! Vilket djävla slödder!”

  Det är nog en risk alla löper om de inte Likudbloggarna skärper upp sig snart. Jag får dessutom en hel del mail som uttalar en rätt skarp kritik av deras agerande, och även exemplifierar..

  Gapar man A-ordet tillräckligt länge och högt så är det ingen som längre bryr sig. Beskyller man politiska motståndare för att vara judehatare, nazister etc så faller det ju tillbaka på dem själva.

 10. kände på mig att det var något sådan i görningen när jag frågade svenska tidningar, bl.a. aftonbladet, expressen, svd varför de inte rapporterade om den hungerstrejk som palestinska krigsfångar genomförde på israeliska fängelsen. Strejken pågick i flera veckor och det var nog först efter 10 dagar som strejken ens nämndes i en svensk tidning, .. då i GP under ”utlandsnotiser” :/

 11. Styrs svenska media av Israel

  Läser Jinges utdrag ur Johannes Wahlströms artikel i Ordfront Magasin omhur den Israeliska regimen styr svenska mediers rapportering från mellanöstern. Det är rätt obehaglig läsning även om resultatet dvs en Israelvänlig rapportering ju är uppen

 12. C!

  Jag är övertygad om att artikeln är rätt hårt redigerad bara för att kunna publiceras. Skulle alla fakta redovisats så hade ingen vågat ta in den.

  Observera bara den ”lägliga” bussprängningen..

 13. ***I oktober 2002 publicerade organisationen Reportrar utan Gränser det första internationella indexet över pressfrihet. Israel rankades på 92:a plats av 132 möjliga, långt under den palestinska myndigheten, och länder som Libanon, Bahrain och Kuwait ***
  ………………..
  *** Skulle alla fakta redovisats så hade ingen vågat ta in den.

  Här kommer lite fakta till i form av upgraderad lista.
  http://www.rsf.org/article.php3?id_article=15331
  47….Israel
  132 …Palestinian Authority

  Happy Jihading.

 14. Det var den dummaste djävla kommentar jag någonsin sett på denna blogg!!

  Hur faan ska ett litet land som utsätts för kontinuerligt folkmord, som jagats ifrån sitt eget land, vars halva befolkning sitter i flyktingläger, tusentals sitter utan dom eller rannsakan, där Isrelerna stängt av landet med en mur, stängt av vatten, båt och flygtrafik. Där inte ens landets innevånare kan röra sig utan att be ockupationsmakten om lov, jo de är ockuperade om du inte visste det! hur faan ska de ha råd med pressfrihet när de inte ens får ihop mat så att de kan äta sig mätta. När de förhindras att få tag i rent vatten, elektricitet och allt som behövs för en dräglig tillvaro.

  Och hur faan hard u mage att nämna Israel som exempel när länder som Benin, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Cape Verde, Costa Rica, Cyprus, Czech Republic, El Salvador, Estonia, Hong-Kong, Hungary, Macedonia, Mali, Namibia, Slovakia, Slovenia, South Africa, South Korea och Uruguay. Ligger långt före dem på listan !?

  Är du helt tappad bakom en vagn ???

  Å R E T S – D U M M A S T E – K O M M E N T A R

  Grattis!!

 15. Att den palestinska myndigheten hamnar rätt långt ner på listan är knappast förvånande. Vad som däremot är förvånande är att Israel, som säger sig vara en demokrati med pressfrihet, hamnar så lågt som 47 plats.

  Det är det verklilgt skrämmande!

 16. Kommentarsregler

  Vem som helst får skriva vad som helst i kommentarer på denna blogg.
  Men vill man att andra ska se kommentaren så måste man fylla i med en
  fungerande mailadress. Den syns inte hos dem som läser kommentaren,
  men om jag känner mig tveksam till kommentaren så kanske jag vill maila.
  Det är något som ibland fördröjer kommentaren rejält..

  Man får givetvis länka hur mycket som helst och till vad som helst. Och
  oddsen är mycket bra för att länkar inte visas till annat än tidningar och medier.
  Länkar man till någon organisation eller webbplats med nazianstucket innehåll
  så kommer kommentaren aldrig att visas, samma gäller pornografiska eller
  drogliberala hemsidor.

  Länkar du till flera ställen minskar oxo möjligheterna att få in kommentaren
  drastiskt. Jag anser nämligen att jag måste kolla de flesta länkningarna.
  Länka till den egna bloggen gör man som vanligt genom att fylla i fältet med
  url. I vissa lägen tar jag bort sådan information om den egna bloggen är av
  stötande karaktär.

  Beskyller man någon för något, eller skriver en oförskämd kommentar så
  minskar möjligheten att få den publicerad dramatiskt. Man bör se
  kommentarsfunktionen som en interaktiv insändarsida, skriver man vettigt
  och diskuterar så kommer den att släppas igenom.

  Avvikelser från ämnet eller personliga meddelanden raderas automatiskt.

  Svårt och invecklat? Inte alls.. Busenkelt. Jag är personligen ansvarig för
  DIN kommentar vilket gör att jag inte släpper fram vad som helst. Denna
  blogg bekostas helt och enbart av mig själv därför förbehåller jag mig den
  rätten..

  // Jinge

 17. Enastående kommentarer, man ser direkt att här samlas bloggvärldens intellektuella grädde (Bulten fattas). Dessutom vill jag tacka kamrat Jinge för den roliga mailen som jag har fått. Den ska få en hedersplats på väggen hemma. Men som invandrare blev jag också förvånad att Jinge skriver så dåligt svenska. Hade du problem i skolan Jinge?

  Till hr. Strömberg :
  Angående Israel är det förvånande att ett land som hotas av utplåning hamnar så högt. USA hamnar till ex. på plats 44, några platser efter Mali och Sverige på plats 12-15, fyra platser efter Slovakien.

 18. ”här samlas bloggvärldens intellektuella grädde”

  Och så kommer sådana som du för att visa på kontrasten. Snällt.. Men det är ingen idé att du kräks av avundsjuka, somliga kan bara inte nå den nivån..

 19. Nu var det ju olyckligtvis så att Israel inrättades på palestinsk mark och att palestinier fördrevs från jord och hem, och att man fortsätter att fördriva dem samt att Israels politik i området och mot palestinierna är upprörande, minst sagt. Det är därför inte svårt att förstå palestiniernas desperation.

 20. Låt oss jämföra; Jyllands Posten på danmark publicerade 12 satirteckningar om Muhammed. 5000 personer demonstrerar i danmark, 45 muslimska länder lämnar in en protest till FN, som sätter utredning om detta kränker de mänskliga rättigheterna.

 21. Oh jisses! Är det profeten Muhammed bilden föreställer..? Då hoppas jag att inte en massa muslimer börjar demonstrera här utanför. Och att inte några länder protesterar till FN.. Fast, då ligger ju Dagens Nyheter ännu sämre till eftersom de har många gånger fler läsare än jag. De kanske demonstrerar där i stället..? Hoppas det. Jag har inte kaffe hemma så det räcker till 5000 pers heller. Hoppas att DN kan ordna det..

 22. Om ”Israels regim styr svenska medier” är nog en intressant frågeställning för många, men att diskutera, undersöka och analysera detta verkar Ordfront Magasin eller FIB kulturfront tycka vara så ointressant att man nu verkar ha tagit bort Wahlströms artikel från sina sidor. Kunde heller inte hitta att de motiverade detta.

 23. Tänk om FN skulle få för sig att exempelvis Samer har sitt ursprung i nuvarande norra Sverige?….och sedan förflytta alla ”svenskar”till ett reservat i utkanten av sina nuvarande boplatser i Norrland…och samerna spikade upp en mur omkring sej för att hålla sjävmordsbombande umeåbor i schack…va konstigt det skulle bli…tur att det fungerar tvärtom…..