Den israeliska RAS-MUREN


Herman Lindqvist skrev om den israeliska rasismen i en artikel som jag länkade till för ett par dagar sedan.

Tyvärr är den rasismen lika verklig som den pro-israeliska lobby som i varje givet ögonblick använder förintelsesvärdet och skriker ”- Antisemit!” åt dem som dristar sig att kritisera Israel.

Även i Sverige har vi murar. Då företrädesvis runt våra fängelser. Dessa murar är mellan fem och sex meter höga i normala fall, men den ras-mur israelerna bygger mot palestinierna är åtta meter.

Den byggs dessutom inne på palestinskt territorium, är det då någon som ens inbillar sig att israelerna har tänkt riva den och acceptera 1967 års gränser? Givetvis har man inga planer på det lika lite som man tänker utrymma sina olagliga bosättningar. De kommer att koncentrera sig på att bygga ut dessa runt Jerusalem och på västbanken.

Det är dags att vi i väst på allvar börjar agera mot ockupationen. Eftersom inte våra politiker törs säga vad de tycker i rädsla för Bushadministrationen så måste vi ta saken i egna händer. Lämpligen genom att bojkotta israeliska produkter.

[i] Herman Lindqvist om rasismen


7 svar till “Den israeliska RAS-MUREN”

 1. Apelsiner och Grapefrukt kommer ofta från Israel, vissa affärer fuskar till och med med märkningen. Andra vanliga produkter är den vegetariska frysta maten från Hälsans Kök samt allt från Nestlé (som man redan bojkottar för andra orsaker). Välj AMD istället för Intel vid nästa datorköp, etc etc.. en bra lista finns här: http://www.bojkotta-israel.org/cms/visning/index.php?ID=96

  Sen skadar det ju aldrig att försöka hålla sig till ekologiska och lokalt producerade varor så gott det går, samt aldrig handla på Shell :)

 2. Ras-mur?

  Det går att kritisera muren från alla möjliga håll, så varför hänga upp sig på det minst korrekta argumentet? Ett av de hårdaste argumenten mot muren är just att den INTE skiljer palestinier och israeler åt, utan palestinier från palestinier, speciellt i Jerusalem. Och samtidigt lämnar otaliga illegala bosättningar på andra sidan.

  Detta är inte raspolitik. Bosättningarna är ett försök att till varje pris hindra en palestinsk stat, och muren är ett försök att ta så mycket land som möjligt utan fredsförhandlingar.

  Muren är varken en ”apartheidmur” eller en ”säkerhetsbarriär”, utan ett försök att ensidigt fastställa en internationell gräns. Landrov, alltså, varken mer eller mindre.

  Att däremot ständigt analysera Israel/Palestinakonflikten utifrån ett rasperspektiv och sen yla sig missförstådd när man anklagas för att vara antisemit är…tja. Kommentarsreglerna, ni vet. Låt oss säga, varken speciellt trovärdigt eller särskilt smart och framför allt fullständigt ineffektivt, om man inte nöjer sig med att övertyga de redan omvända vill säga.

 3. ”Kommentarsreglerna ni vet..” :-)

  Jo du Anna, Fantomen är hård mot de hårda eller hur djungelordspråket nu är..

  Att muren ses som en ”Apartheidmur” eller Rasbarriär är ju knappast något speciellt märkligt. Du är visserligen ytterst nära sanningen när du skriver att det är ett sätta att röva nytt land, möjligen är du dessutom träffsäker.

  Men likväl som muslimer anklagas för antisemitism så anklagar Lindqvist i den länkade artikeln israeler för rasism. Ska du kritisera inlägget bör du oxo se till helheten. Både du och jag, och troligen många fler, vet att Herman Lindqvist inte är ute på ngn cykeltur på vinden.

  Om jag kallar muren för apartheidmur eller rasmur är för mig egalt. Rasism eller medvetet landröveri är två lika otäcka företeelser..

 4. Jag tycker begreppet ”aparheidmur” är träffande, eftersom muren förstärker Israels bantustaniseringspolitik i Västbanken. I dokumentären ”Människor är som dansande stjärnor” visas en karta där organisationen Rabbis for Human Rights ritat hur Västbanken kommer se ut när muren är färdigbyggd. På denna karta ses de ökade landroven tydligt och hur det palestinska samhället blir än mer uppdelat i isolerade små bantustans.

  Redan innan murbygget påminde Västbanken om apartheidsystemets Sydafrika. Om detta har Nelson Mandela, som är extremt kunnig om apartheid och dess faror, uttalat sig i ett brev som finns översatt på Palestinagruppernas hemsida:

  http://www.palestinagrupperna.se/MandelasPMomPalestina2001.pdf

  Muren förstärker detta system, varför apartheidmur är ett helt korrekt uttryck.

  – ”Att däremot ständigt analysera Israel/Palestinakonflikten utifrån ett rasperspektiv och sen yla sig missförstådd när man anklagas för att vara antisemit är…tja.”

  Anser du Nelson Mandela vara antisemit? Är man rasist om man kritiserar viss sorts rasism?

 5. Visst är det en mur mellan raser. Den ena rasen über alles och den andra…………..

 6. Anna:
  ”Muren är varken en “apartheidmur” eller en “säkerhetsbarriär”, utan ett försök att ensidigt fastställa en internationell gräns. Landrov, alltså, varken mer eller mindre.”
  ***Japp, en kort och koncis sammanfattning! :)

  Med tanke på det blygsamma priset, så är det kanske förklarligt varför den används som universallösning i så många olika sammanhang… ;)