Den israeliska draksådden


Israel stöttade Hamas ekonomiskt för att de skulle motverka PLO och Fatah, sedan tog Hamas makten och då stöttade Israel PLO och Fatah med vapen och pengar.

Idag skördar palestinierna i Gaza, och även de på Västbanken, vad Israel gjort med aktivt stöd av USA. Men det stoppar inte där. Sedan Europeiska Unionen bildades så har den agerat som ett bihang till den amerikanska administrationen. Detta trots att EU är större än USA. Jag har vid ett antal tillfällen fått känslan att EU inte kan göra någonting utan att be den amerikanska presidenten om tillåtelse. Mellanösternfrågan är bara ett av exemplen.

Vissa politiker i EU har anfört att EU behövs som balans till USA. Nu ser vi hur den balansen ser ut i praktiken, EU valsar med i vad Israel och USA bestämmer. Regeringsföreträdare i Sverige talar numera om ”den Euroatlantiska intressegemenskapen” utan att närmare ange vad de menar.

Men detta kan på inget sätt förringa att ansvaret för den uppkomna situationen är Israels. Hade inte Israel haft ambitionen att bygga ut och expandera sitt territorium till ett ”Stor-Israel”, erkänt palestiniernas rätt till en egen stat, lämnat bosättningarna och byggt muren på 1967 års gräns, ja då hade inget av detta hänt.

Man kan inte oupphörligen bryta mot de mänskliga rättigheterna, Genèvekonventionen, Haag-domstolen, Förenta Nationernas resolutioner, stjäla palestiniernas pengar och införa en hundraprocentig blockad utan att det förr eller senare exploderar. Man har stängt in palestinierna i Gaza likt råttor i en bur, man har på alla sätt förnekat dem möjligheterna att resa, att arbeta, ja till och med att åka till sjukhus med sina akut sjuka barn. Man skapar hat, man sprider hat, och ingen kan få mig att tro att det kommer något gott utav detta. Nu slåss Hamas med resterna av Fatah och det kommer garanterat att sprida sig till Västbanken.

DN: ”Hatet avspeglas också i torsdagens uttalande av Nezar Rayyan, en hög Hamasledare:
– Det kommer aldrig att bli någon dialog med Fatah, endast svärdet och geväret gäller. Striden står mellan muslimer och de otrogna, och om Gud vill kommer vi att hålla fredagsbönen i presidentens kansli och omvandla säkerhetshögkvarteret till en moské.”

Här i Sverige sätter kvällstidningen Expressen in sin värsta Münchhausen, reportern Kassem Hamadé, för att skriva om den palestinska krisen. Det är en ”journalist” som skapat åtskilliga löpsedlar med arrangerade bilder på brinnande bilvrak och hysteriska rapporter om ”Al-Qaida”. De som köper Expressen kan utgå ifrån att denne fanatiske medarbetare kommer att göra vad han kan för att lura upp läsarna på läktaren. Samtidigt är det tyvärr ett mått på hurdan information den tidningens chefer och ägare anser att läsarna är värda.

Expressen bör lämnas åt sitt öde. Människor som vill hålla sig informerade bör i stället välja de andra tidningarna eller etermedia. Både

Sveriges Radio/TV, Dangens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet anstränger sig för att sortera bort desinformation även om de inte alltid lyckas.

SvD: ”FN:s Christer Nordahl är mycket bekymrad över att civilbefolkningen – totalt 1,4 miljoner i hela Gazaremsan – nu blir lidande.
–Åttio procent av dem är mycket fattiga, lever under existensminimum och är beroende av bistånd som nu inte kommer fram som det borde.”

I medierna talar man om att Israel kanske kommer att återerövra Gazaremsan. Personligen tvivlar jag på det. Det skulle bara leda till ytterligare blodbad, och då främst på israeliska soldater, och jag undrar vad Israels befolkning skulle säga om det. Samtidigt har Israel begått ett kollosalt misstag som hela tiden kunnat förutses av alla andra utom av israelerna själva. Man har sått sin draksådd och idag är det oskyldiga palestinier som drabbas, men i morgon kommer det att vara oskyldiga israeler. Det misstag de civila israelerna gjort är att de inte tvingat sina politiker att ta ansvar för det egna landet.

Det är bara att fullfölja tankarna som Nezar Rayyan der uttryck åt i DN-artikeln. En moské i säkerhetshögkvarteret… Nu måste Israel/USA/EU omedelbart byta politik. Erbjud genast palestinierna en suverän egen stat som erkänns av omvärlden. Det skulle få slut på den negativa spiral som nu inletts.

Källor: SvD DN SvD1 DN1 SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Gaza, Västbanken, Mellanösternkonflikten, USA, EU, Sverige, Euroatlantiska intressegemenskapen, Mänskliga rättigheterna, Genèvekonventionen, Haag-domstolen, Förenta Nationernas resolutioner, Kassem Hamadé, Münchhausen, Kvällspressen, Politik[/tags]


24 svar till “Den israeliska draksådden”

 1. Var det någon som trodde att Hamas skulle bli snällt och fogligt och genast erkänna Israel när de blev bestulna på segern i parlamentsvalet kan man fråga sig. Det huvudsakliga ansvaret för vad som nu sker ligger självklart hos omvärlden, främst USA och EU. Cordelia Edvardson har begripit detta. Så här skriver hon i SvD idag:

  Trots Hamas övertygande seger i de palestinska parlamentsvalen 2006 vägrade den palestinska myndighetens president och Fatahledaren Abu Mazen (Mahmoud Abbas), att ge Hamas dess tillbörliga del av makten på olika områden.

  Även om han hade velat, vilket är tvivelaktigt, kunde han och Fatah inte motsätta sig kraven från USA, EU, flertalet av arabiska ledare och förstås Israel, som såg det militanta Hamas som ett hot mot freden i hela området.

  Visserligen är det sant att Hamas vägrar att erkänna Israels rätt till existens, men ibland kan det vara bättre att ta fan i båten istället för att sänka hela skeppet.

  Nu tar Hamas med våld inte bara den delen av makten som den anser rätteligen borde ha tillkommit den, utan är på god väg att styra hela Gazaremsan med järnhand, som ett sorts islamskt fundamentalistiskt ”Hamastan”.

  Som man bäddar får man ligga skulle man kunna sammanfatta med.

 2. ”Israel stöttade Hamas ekonomiskt för att de skulle motverka PLO och Fatah”
  Vilket kvalificerat svammel, kan du bevisa detta? Hamas är en jihad organisation som vill ha en stat med koranen som lagbok.

  Iran stödjer dem för att kunna använda Gaza för att skicka sina smutsiga kärnmaterial bomber mot Israel som de nog har till räckligt med material till snart. Irans president har tom sagt att Israel ska utplånas.

  Om man bara lyssnar till vad de säger och tror på att de menar det, och inte ändrar et till att de egentligen inte VILL gäöra det det säger. Så är det ganska lätt att förstå att en katastrof är på gång. USA tvingas nu bomba Iran för att stoppa detta hot mot Israel.

 3. Mune! Du bör sluta att läsa Fantomen min vän! Till och med sionistbloggarna vet detta och förnekar det inte. Sen är dina beskyllningar mot Iran på en 3-årings nivå. Skärp dig!

 4. [Quote]
  Det skulle bara leda till ytterligare blodbad, och då främst på israeliska soldater, och jag undrar vad Israels befolkning skulle säga om det.
  [/Quote]

  Där tror jag att du har fullständigt fel. Det skulle inte leda till något blodbad bland de israeliska soldaterna. De har enormt mycket bättre utrustning och utbildning… Dessutom tar de väldigt lite hänsyn när de slåss i palestinska områden. Du kan nog räkna med att för varje israelisk soldat så dödas 10 milismän och 20 civila palestiner.

  Så visst skulle de bli ett blodbad, men knappast på israeler.

  Jag har också svårt att tro att Israel skulle aktivt stödja Hamas. Det är helt enkelt politiskt självmord i Israel…

 5. Student! använd blockqoute i stället, eller em.

  Sannolikt skulle IDF vara den effektivaste parten med Gaza är nedlusat av AK-47 och resultatet får vi i värsta fall se.

  Nej Israel skulle inte stödja Hamas idag, men jag undrar om de verkligen lär sig av misstagen. Det verkar som om de nyttjar samma strateger som USA, inte så helt vettigt…

 6. Israel slutade att aktivt stödja Hamas i samband med att de ställde upp i valet mot Fatah. Redan då insåg landets ledning att man måste agera för att sabotera vid en valseger för Hamas. Strategierna drogs upp tillsammans med USA men som vanligt när det gäller storebror så missbedömde man helt resultatet. Vad USA och Israel tänkte på när de utbildade och beväpnade ”säkerhetsstyrkorna” från Fatah kan man ju verkligen undra över. Det blir som vanligt när den koalitionen agerar, pannkaka.

  Man kan ju tycka att det är underligt eftersom länderna enligt vad de själva säger har de två bästa underrättelsetjänsterna i världen. Nu håller jag med författaren om den dystra prognosen. Gör inte Israel-USA-EU något nu så kommer detta att flamma upp till en storkonflikt som vi inte alls kan se vidden av. Att Bush sitter i vita huset är ett orosmoment av stora mått.

  Somliga har dessutom mage att kalla Israel för en demokrati? Hur faen kan en –demokrati- bete sig som Israel gör? Israelerna själva vill inte ha det här, vore det en demokrati så genomdrev väl regeringen befolkningens vilja? Pyttsan!

 7. Israel stödde Hamas i slutet på 80-talet, innan man erkänt PLO och Fatah. Inte sedan dess, definitivt inte sedan Osloavtalen. Detta är en bra bit innan Hamas valseger.

  Dessutom så tvivlar jag på att kausalsammanhanget ”Israel stöttar Hamas – Hamas kommer att mörda tillfångatagna Fatahledare och skjuta skarpt mot civila demonstranter” är korrekt. Även om Israel stöttat Hamas för snart tjugo år sedan så är det inget som säger att utveckligen nödvändigtvis måste gå i den här riktningen. Det som fått Hamas att gå till attack är Fatahs vägran att ge ifrån sig makten. Men trots detta finns det inget som säger att den normala reaktionen måste vara brott mot mänskliga rättigheter inklusive krigsförbrytelser, som Human Rights Watch nyligen skrev i en rapport angående Fatah-Hamasstriderna. Israel tvingade t ex inte Hamas att slänga Abu Mazens 28-årige kock, bunden till händer och fötter, från ett höghus i Gaza. Jag är inte den enda israel som anser att situationen också är Israels ansvar, men att helt omyndigförklara palestinierna och beskriva dem som enbart förmögna att reagera på stimulans utifrån är både väldigt arrogant och enligt min åsikt felaktigt.

 8. OLP är en Palestink organisation som blev bildad år 1964 och inom det det finns andra politiska fraktioner son utgör en del av OLP som till ex. .FPLP,FDDLP men Al-Fath tog kontrol över OLP och betraktar den som sin egen och styr OLP som en diktator .

  Yaser Arafat som var Al-Fatah medlem styrde OLP med järn hand och tillåt inga kritik och med tiden Al-Fath blev allt med korrumperad och det blev jätte lätt för säkerhetstjänsten från Israel att infiltera Al-Fatah , några av deras meddlemmar började samarbeta med Israel och USA .

  Under Yaser Arafat tid många av Al-Fatahs ledare blev mycket rika och byggde upp lixiga hus och köpte lyxiga bilar medan vanliga Palestinska folket bodde under existensminimun . När Jaser Arafat dog hans änka fick 70 milloner dolar i arv.

  Nu korruption inom Al-Fata försätter och Mohamed Dahalam som är en mycket viktig ledare han har blivit mycket rik genom att smuggla, olja , mat , mediciner till Gaza och Cisjordanien och säkerthettjänsten från Israel hjälper honom , som man vet Israel ,USA har infört en blockad mot Palestina och inga medicin och sotora mängder mat är tillåtna komma in.
  Blockaden mot Palestinien blev en brå tillfälle för Mohammed Dalam för att tjäna mycket pengar och han blen den mest förmögen man i Palestina , han avspeglar Al-Fatah korruption och förräderi.

  När Hamas van valet i Palestina då Al-Fatah tappade mycket och deras tillgångar som förut de kontrolerade och deras ledare kunde inte längre försätta med den lyxiga livet .

  Nu Al-Fatah kämpa för att återta makten och har allierat sig med Israel och USA medan Hamas kämpa för en Palestinsk Stat och för stöd från några Arabiska Länder.

  Al-Fatah nya gardet försökte rensa bort några korrumperad och förrädare men de hade inte så mycket makt och blev mördad inom Al-Fatah interna strider .

  Nu Al- Fatah har ingen alternativ än att samarbeta med USA och Israel för att försöka återta makten , nu Mahmoud Abbas har allierat sig med Olmert från Israel och båda två ber att FN ska skicka truper till Gaza .

  Nu Hamas har rensat bort några korrumperad och förrädare från Al-Fatah och kan bli en brå tillfälle för den nya gardet från Al-Fatah att ta kontroll .

 9. Jag är inte den enda israel som anser att situationen också är Israels ansvar, men att helt omyndigförklara palestinierna och beskriva dem som enbart förmögna att reagera på stimulans utifrån är både väldigt arrogant och enligt min åsikt felaktigt.

  Ansvaret för den rådande situationen faller helt och hållet på Israel. Visst har palestinierna ansvar, men utan reell makt över sin situation kan man inte heller hävda att de är ansvariga för den.

  Det är förhållanden de inte råder över som försatt dem i den här situationen.

 10. Kerner är tydligen franskspråkig för han skriver alla förkortningar baklänges. Alltså PLO, PFLP etc etc.

 11. I nuläget stöder inte Israel/USA Hamas.
  Däremot har de med USA:s hjälp medvetet försett Fatah med vapen en masse och CIA-utbildat delar av dess försvarsstyrka.
  Det är Israel/USA/Eu som tillsammans har förorsakat det här katastrofen för den stackars utarmade palestinska befolkningen – och ingen vet längre hur fortsättningen
  kommer att se ut. Freden är längre bort än någonsin…
  Jag misstänker att Israels långsiktiga plan är att fösa ihop palestinierna på Gazaremsan, ”hamsterburen” och helt ta över Västbanken.

 12. Sara! Jag misstänker att Israels långsiktiga plan är att fösa ihop palestinierna på Gazaremsan, “hamsterburen” och helt ta över Västbanken.

  Jag tror snarare att den långsiktiga planen är att tömma Israel, Västbanken och Gaza helt på palestinier.

 13. Jinge, i så fall var det ju dumt att inte göra det under 40 års ockupation, istället för att låta befolkningen dubbla sig.

 14. Ja det är ju den utvecklingen som varit på gång inne i Israel sedan 1948, och den direkta orsaken till att de trängs ihop i ghetton. Det bästa för den judiska staten är om de ger sig av. Är det inte 70% av israelerna som vill att alla araber ska slängas ut från landet?

 15. Ett övergrippande mål för de grupper som Sharon företräde har ju alltid varit att stoppa land för fred. Det har dom troligen lyckats med nu. Det är knappast heller något okänt att Israel eller USA stödjer islamist grupper genom ombud. Ta Libanon eller Afganistan som exempel.

  En intressant bok som jag inte tror finns på svenska är Intifada.
  Boken kom ut 1989 och är skriven av Ze’ev Schiff militärkommentator i Haaretz. Några citat nedan.

  ….Fatah ”suspected the Israelis of a plot first to let Hamas gather strength and then to unleash it against the PLO, turning the uprising into a civil war… [M]any Israeli staff officers believed that the rise of fundamentalism in Gaza could be exploited to weaken the power of the PLO…”

 16. Jinge, ja, den slutgiltiga lösningen är säkert den du skissar upp, att tömma regionen på palestinier.
  Men inom rimlig tid tror jag att det främst Västbanken med sin någorlunda rika tillgång på sött vatten som ska
  krigas och bombas fritt från palestinier.
  Bosättningspolitiken och murbyggandet går ju ut på att annektera mark och vattenkällor från palestinierna för egna syften. På Gaza-remsan har de judiska bosättarna överutnyttjat vattentillgången så till den grad att saltvatten kommit in i många källor.
  Det har ännu inte skett på Västbanken, där
  Israel redan hämtar mer än 30% av sitt vatten från källorna. Nu behöver man ha total kontroll över vattentillgången, eftersom vatten är en brisvara i hela regionen.
  Det av Israel/USA egenfabricerade inbördeskriget mellan palestinierna ger Israel ett gyllene tillfälle att nå dit.
  Israel är världens fjärde krigsmakt, men även med de mest sofistikerade vapen så kommer man ingenstans utan vatten…

 17. Det är rätt givet att det är israelerna som kunnat agera annorlunda. Det vi ser idag är 100% deras fel. Däremot så tror jag inte att enskilda israeler vill ha det såhär. Det handlar bara om en otroligt inkompetent statsledning.

 18. Bilden superbra!

  Cordelia som vanligt bra.

  Mune: ”Iran stödjer dem för att kunna använda Gaza för att skicka sina smutsiga kärnmaterial bomber mot Israel som de nog har till räckligt med material till snart. Irans president har tom sagt att Israel ska utplånas.”

  Vad är det för jönseri? Den dagen Iran får tillgång till en fungerade bomb så har de säkert långdistansmissiler till den också.

 19. Jag länkade till ett alternativ amerikanskt-judiskt perspektiv på Israel och Hamas. Det kan vara värt att trycka på att den Israeliska högern aldrig ville ha en fredsuppgörelse med palestinerna. Det verkar förövrigt som Israels roll i Hamas grundande är känd överallt utom i Sverige. Och speciellt inte bland medier som SVD och DN.

  http://tinyurl.com/2jxwja

  ’…when Hamas was just a gleam in Sheik Ahmad Yassin’s blind eye, Israeli right-ringers were implementing a strategy to eliminate the authority of Palestinian moderates by building up religious extremists. These Israelis (some very high in Likud governments) believed that only supplanting Arafat’s Fatah with Islamic fundamentalists would prevent a situation under which Israel would be forced to negotiate with moderates.

  It was in 1978 when the government of then-Prime Minister Menachem Begin indirectly assisted the start-up of a ”humanitarian” organization known as the Islamic Association, or Mujama. The roots of this Islamist group were in the fundamentalist Muslim Brotherhood, of which Hamas is an offshoot, and it soon was flush with funding and political support. The right-wing strategists devised the theory of creating Hamas as an alternative to Fatah because they believed that Muslim Brotherhood types would devote themselves to charity and religious study and passively accept the occupation. They certainly would never put Israel on the spot by offering to negotiate.

  Likud governments even deported Palestinian advocates of non-violent resistance (most notably, the Ghandian, Mubarak Awad) at the same time that it was doing everything it could to build the street cred of fanatics who, a few years later, would proclaim themselves Hamas, dedicated to Israel’s elimination.

  The pro-Hamas tilt accelerated in 1988 when Yasir Arafat himself announced that he favored the two-state solution and that previous PLO demands that Israel be replaced by Palestine were, in his words “caduq” (inoperative).

  An Arafat committed to two-states struck terror in the hearts of the settlers and their allies who were and are determined to hold on to the West Bank forever. Their worst fears were realized when Yitzhak Rabin and Shimon Peres repudiated this craziness and decided to engage with the PLO in order to strengthen it vis a vis Hamas, which was by the time Rabin came to office exceedingly powerful thanks in large part to the Israeli right’s support.

  We all know the rest of the story. A young rightist killed Rabin in the belief (a belief indoctrinated in him by rightwing rabbis) that stopping Rabin would stop the peace process. As President Clinton told me in 1997, assassin Yigal Amir was right. Clinton said that unlike almost every other assassin in history, Amir achieved his goal, although not completely.

  In this context, it is not difficult understanding how Hamas won the legislative elections in 2006. This is another ugly part of the story. First we demanded that the Palestinians hold elections (Abbas didn’t want them), then we dispatched monitors to certify sure they were “free and fair” which they were, but when we didn’t like the election results we rejected them and promised that the Palestinians would “pay.” Almost immediately Members of Congress rushed to stop almost all forms of aid not just to Hamas-run institutions but to the Palestinian people at large.

  There was another way we might have gone. We could have welcomed Hamas’s participation in the election as a sign that Hamas was implicitly accepting the Oslo framework (which it was), insisted on the complete cessation of violence, and then used carrots and sticks to encourage the Hamas-run Palestinian Authority to mend its ways. But we offered no carrots, just sticks. And we didn’t even make much of an effort to strengthen Hamas’s arch-enemy, President Mahmoud Abbas, with Congress hastening to impose redundant and insulting conditions even on aid that was to be sent through him.

  It was all fun and games, politics as usual. Meanwhile, Hamas looked better and better to a people whose salaries were not being paid, thanks to the US sponsored international boycott of the PA, and whose schools and hospitals were collapsing.

  Today it is almost amusing to contemplate the professions of horror on the part of right-wing Israelis (and their neocon friends) who scream “bloody murder” about an outcome they helped effect and actually welcome.

  The name of their game was, is, and always will be making sure that Israel has “no partner” with whom to negotiate. Their worst fear is of Palestinians like Mahmoud Abbas who is a credible negotiating partner.’

 20. Givetvis är det Israels fel att det är inbördeskrig i Palestina. Det är också USA och västvärldens fel. Ingen skugga skall falla på det fredsälskande Palestinska folket som så kämpar för freden!

 21. Jag vet inte om det går att ”fösa ihop” palestinierna i hamsterburen (Gaza) än mer. Idag bor 1.4 miljoner palestinier där och området är ett av de mest tätbefolkade i världen – mer tätbefolkat än exempelvis Bangladesh.

  Majoriteten av Gazaborna är flyktingar från den judiska folkfördrivningen 1948. Att dessa Gazabor ska ges rätten att återvända är ett krav från FN och en självklar del av ett slutgiltigt fredsavtal.

 22. Äntligen har Hamas rökt ut de USA- och Israelstödda landsförrädarna från Gaza. Hade det gjorts för länge sedan så hade mycket lidande kunnat undvikas…

 23. Om israelerna inte gör upp med sitt förflutna utan lever på ”minnen” och fortsätter betrakta sig som ett särskilt utvalt folk, som gått igenom en alldeles unik händelse, förintelse.
  Något inget i världen kan mäta sig med…
  Hirosima och Nagasiki är i deras ögon noll och intet.
  Romernas förlust under andra världskriget av halva sitt folk är nada. Man till och med ifrågasätter om de är ett folk.

  Eftersom det bara israelernas far- och morföräldrar som gått igenom det alldeles unika, så förminskas alla de vidriga brott man själva begår mot palestinierna och blir endast till uttryck – ett rättfärdigt försvar,
  eftersom man själv alltid är så unikt förföljd och ständigt nära utplåning.
  Varje ond handling man begår har alltså en förklaring – man är hela tiden hotad till liv och lem…

  Men vi behöver bara ställa upp de två folkgrupperna, israeler och palestinier, mot varandra så kan man med blotta ögat se vilken grupp som är förföljd av terror och orättvisor…