Den hemliga EU-rapporten om Jerusalem på Ekot


Idag på morgonekot uppmärksammades den rapport om östra Jerusalem som EU:s ministerråd hemligstämplat, och som nu finns att läsa här.

Ekot: ”Nu växer ilskan över att EU har beslutat att hemlighålla en rapport om hur Israel hanterar det arabiska östra Jerusalem. I en gemensam protestaktion publicerar ett trettiotal europeiska organisationer rapporten på sina hemsidor på Internet…”

”…I rapporten kritiseras Israel bland annat för att i strid med den så kallade färdplanen för fred och i strid med all internationell rätt bygga ut de judiska bosättningarna i och omkring östra Jerusalem. Och dagen efter att EU beslutade att hemlighålla kritiken presenterade Israel mycket riktigt en plan för 300 nya bostäder i en bosättning intill Jerusalem.”

Jag länkar givetvis till rapporten idag också och om någon vill ha den i mail så berätta det så kommer den med vändande e-post.

Självklart är att EU:s ministerråd givit efter för de israeliska påtryckningarna vilket är klandervärt.

Det är dock viktigt att påpeka att vår egen justitieminister, Laila Freivalds, inte ville att rapporten skulle hemligstämplas. Det kan vara värt att nämna eftersom hon fått motta mycket kritik den senaste tiden.

Ekot: ”Det israeliska murbygget runt Jerusalem får också hård kritik eftersom det fördärvar livet för många palestinier. Rapportens innehåll är alltså känt trots att EU vill begrava den. För ett trettiotal organisationer har fått tag på den och publicerar den på sina hemsidor. Motivet är att de vill försöka få EU och EU:s medlemsländer att ta ställning, sluta prata och istället tvinga Israel att upphöra med brotten, både mot det internationella regelverket och mot palestiniernas mänskliga rättigheter. Bland organisationerna som publicerar rapporten finns Europeiska judar för fred, som vill sprida den för att visa hur EU gömmer huvudet i sanden och därför är medskyldigt till det israeliska förtrycket av palestinierna i östra Jerusalem.”

Men frågorna om ministerrådets inställning till Israel kvarstår än så länge obesvarade. EU:s befolkning är kritiska mot Israels ständiga brott mot Genèvekonventionen, FN:s resolutioner och palestiniernas mänskliga rättigheter.

Det Israel håller på med är etnisk rensning som, även om den långt ifrån närmar sig förintelsen, ändå är ett steg i samma riktning.


Ur Wechselmanns film om situationen

När ska EU:s ministerråd agera talesmän och vara redskap åt EU:s innevånare? Är det inte själva meningen med representativ demokrati, eller är ministerrådet en klubb för ömsesidigt kliande av ryggar?

Det är i så fall vare sig bra för palestinier, israeler eller EU:s medborgare.

[i] Den ”hemliga” EU-rapporten

[i] Läs/lyssna på Ekoinslaget

[i] Se Wechselmanns film – Människor är som dansande stjärnor


2 svar till “Den hemliga EU-rapporten om Jerusalem på Ekot”

  1. Nej faktiskt inte. Inte än kanske jag borde säga. Ett par kommentarer på texten har dykt upp men det är de vanliga dårarna mest.