Den Dagen den sorgen

Nu publicerar tidningen Dagen ett reportage som handlar om hur ett antal kristna fundamentalister har åkt till Israel för att visa sitt stöd för den ”judiska staten”.


Dagen:
”Liksom varje år äger evenemanget rum under mellandagarna i den judiska lövhyddohögtiden, sukot, då också kristna pilgrimer samlas i Jerusalem för en egen version av den judiska helgen. Det är Internationella kristna ambassaden, en kontroversiell, starkt proisraelisk grupp med säte i Jerusalem, som sedan snart 30 år samlar sina anhängare till denna stora manifestation.

Evenemanget har utvecklats till en allmän förbrödringsfest där kristna och judar firar helgen och uttrycker sitt stöd för den judiska staten.”

Det kallas Jerusalem-marschen och ingenstans i Arne Lapidus text framgår det att Jerusalem faktiskt är en ockuperad stad. Den är ockuperad i strid med samtliga resolutioner i FN, i strid med Genèvekonventionen och man bortser givetvis helt från palestiniernas berättigade krav på mänskliga rättigheter. Att Israel dessutom bygger ut bosättningar runt palestiniernas stadsdelar nämns inte heller.

Personligen blir jag illa berörd av dessa kristna fundamentalisters agerande. Hade man åtminstone nämnt att israelerna ockuperar ett annat folks stad, hade man problematiserat begrepp som ”den judiska staten”, men inte med ett ord antyder man att det är något problem med detta.

Dagen: ”- Det är en härlig fest- och glädjestämning här under lövhyddofesten. Jag kommer hit som ett uttryck för försoning efter allt vad kristna gjort mot judar under 2000 år, sa Barbro Marklund från Sundsvall som deltog i marschen tillsammans med maken Einar.”

Att Barbro och Einar tycks vara ovetande om vad judarna gjort mot palestinierna sätter situationen under blixtbelysning. Inte bara kallas Israel för Apartheidstat, (president Jimmy Carter) många israeler kämpar för en fredlig lösning med palestinierna. Men uppenbarligen så är de religiösa dimmorna så manifesta hos vissa svenska besökare att de aldrig ens noterat att det sitter över tiotusen palestinier i israeliska fängelser, fångar som sitter där av politiska skäl helt i strid med alla konventioner.

Hade de i stället valt en annan marschväg så hade de kunnat se de israeliska bosättningarna som byggs på höjden. Ställen där judiska bosättare dagligen vräker ut innehållet i sina pottor över muslimerna som passerar i gränderna. Nu väljer man att aktivt blunda, att aktivt stödja en förtryckarregim som ständigt fördöms av världssamfundet.


Borde inte tidningen Dagen visa en mer nyanserad bild av Israel, ockupationen och det accelererande byggandet av illegala bosättningar?

Tidningen Dagen, som når många av dessa kristna fundamentalister, borde ägna en del av sin tid åt att problematisera ockupationsmaktens agerande. För många svenskar drabbas av samma fenomen som undertecknad när vi läser om den sortens blåögda och aningslösa hyllande av den ”judiska staten”. För många av oss har länge en tvåstatslösning varit det enda rimliga, när man läser Dagen så inser man att den tanken knappast har något brett stöd bland svenska pingstvänner. De verkar helt ha glömt bort vilka som befolkade Israel de tvåtusen år som gick innan judar började flytta dit.

Att svenska pingstvänner känner sig väl emottagna i Israel är väl skojigt för dem. Dock så gäller inte det välkomnandet alla kristna. Jag visar därför en liten video som handlar om två ungdomar som hälsar andra européer som besöker regionen. Möjligen kan den visa på något annat än smålänningar viftande med svenska och israeliska flaggor.

När kommer tidningen Dagen att presentera palestiniernas syn på det som händer?

Kommer tidningen Dagen att ta bort denna länk via Twingly? Eller får mediekritiska och israel-
kritiska röster komma till tals?

Läs tidningen Dagens artikel! Dagen 2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Dagen, Kristna fundamentalister, Pingstkyrkan, Israel, Jerusalem-Marschen, Mediekritik, Politik[/tags]

  17 comments for “Den Dagen den sorgen

 1. 3 oktober, 2007 at 08:46

  ”När kommer tidningen Dagen att presentera palestiniernas syn på det som händer?” Ja det kan man verkligen fråga sig , jag har många gånger skrivit till tidningen ” gör en interjuv med SKR:s följeslagare på västbanken låt de ge sin syn på vad som händer ”, men inget händer. Som medlem i en pingstförsamling har jag i många år försökt få ingång en debatt om vårt stöd till den Israeliska staten, tyvärr värar Sten-Gunnar Hedin ta en debatt, fegt.

 2. pia
  3 oktober, 2007 at 08:55

  Det är synnerligen skamligt. När jag besökte Västbanken i somras träffade jag unga människor som aldrig hade besökt Jerusalem, trots att staden ligger några kilometer från deras hem. Min kompis hade besökt Al Aqsa-moskén för länge sedan, men fick nu nöja sig med att se toppen av den när vi åkte buss till Betlehem. Hon sträckte sig ut genom fönstret för att ta sig en ordentlig titt. Nästa vecka åkte jag till Jerusalem och slogs av synen, massor, massor av turister som trängdes, svettades och klagade över hettan när de trampade runt på de heliga platserna. När jag åkte tillbaka till Ramallah frågade några barn vad jag hade gjort dagen innan. Kände mej inte så lite dum när en liten flicka sa: Jerusalem, hur fick du tillstånd att åka?!?! och en äldre flicka sa: Utlänningar får.

 3. Thomas E
  3 oktober, 2007 at 09:07

  Tja pingstvännernas förhållande till Israel har väl med teologi att göra:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristen_sionism
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Zionism

  Om man genom att stödja Israelisk expansionism och judisk invandring till Israel kan se till att domedagen kommer nu istället för om några tusen år så är det värt många offer. Palestiniernas lidande är ingenting i jämförelse med det.

 4. michael
  3 oktober, 2007 at 09:23

  Jag tror det flesta är medvetna om konflikten i Israel. Drivkraften bakom folks vilja att åka är ju givetvis kärleken till jesus.
  Sen så har ju Judiska ledare fördömt den kristna vandringen, så man ska inte vara helt säker att det rör sig om stöd till israerliska staten.

 5. Sara G
  3 oktober, 2007 at 09:33

  Vilka välartikulerade ynglingar på videosnutten!
  Så kan det bli om man hjärntvättar barn…
  Fuck them!

 6. 3 oktober, 2007 at 10:33

  Tidningen Dagen är numera inrymd i det gamla snickeriet på L M Ericssons område vid Telefonplan. Att man från detta faktum (snickeri) dragit några slutsatser i riktning mot Jesus Josefsson (timmermannens son, och väl själv i den branschen i yngre år) låter jag vara osagt. Det är svårt att se logiken i väckelsekristnas stöd till Israel och kristendomen. Uppenbarligen är det OK att även kristna palestinier förföljs av israeler – just för att de är palestinier. Om man nu de evangikala har vilda ideer om att judarna skulle konvertera till kristendomen borde man väl stödja alla befintliga kristna i området för att få mer tryck? Skulle inte Timmermannens son ha gjort det? Egon Berglund ovan verkar vara inne på rimligare tankar men skall de slå igenom måste nog exempelvis pingsförsamlingarna ta itu med gamla inkrökta pastorer. Det skulle nog Jesus ha gjort, han läste lusen av fariseerna.

 7. Emanuel
  3 oktober, 2007 at 10:47

  Och självklart kommer inte Dagen radera några twinglylänkar bara för att de kritiserar.
  Det är just här Twingly är som bäst – genom din bloggpost nyanserar du artikeln!

  Tack för din post!

 8. Micke B
  3 oktober, 2007 at 10:58

  Medhåll med föregående talare! Tack Jinge! Och jag tackar speciellt genom att kicka på några av de Google-annonser du har. Det gör inget va? :-)

 9. 3 oktober, 2007 at 11:00

  Ja det är ju ett sätt Micke… :-)

 10. Ryan
  3 oktober, 2007 at 11:28

  Utmärkt skrivet Jinge!

 11. anma
  3 oktober, 2007 at 15:21

  Klart att det finns kristna sionister och ”end-times” i Sverige också. Ett annat namn är ”nyttiga idioter”, apartheidstaten behöver alla skygglappar de kan få.

 12. ApanApansson
  3 oktober, 2007 at 17:13

  Angående de kristna palestinierna så är de mestadels ortodoxa och har starkt stöd från ortodoxa kyrkan… merparten av de ortodoxa som jag har träffat under mina resor har ogillat israel starkt.

 13. Sven Johansson
  3 oktober, 2007 at 21:19

  Sara G: Jag anser inte Viklund gör kristendomen rättvisa. jag anser snarare att han har förutfattade meningar och inte tittar på hela bredden. Jag har fattat det så att han bortser från sådant som man skulle kunna säga för Jesus. Vi skall komma ihåg att det fanns en församling innan det ens fanns något NT och innan Paulus blev kristen. Han skriver själv att han innan dess förföljde Guds församling.
  Församlingskomtinuitetetn och den muntliga traditionen har också en del att berätta. De källor Viklund har synpunkter på är uinte de enda.

  Jag är kristen men därmed inte sagt att jag stöder allt som israeliska myndigheter gör.

 14. 4 oktober, 2007 at 19:11

  Och här var vi veckans klart fyndigaste rubrik!

  Dagen skriver väl ungefär som man kan förvänta sig av en tidning där majoriteten av läsarna består av KD-folk och/eller pingstvänner…

 15. Sven Johansson
  6 oktober, 2007 at 10:08

  Svar till Hans och Vilkslund: Jag tror inte på någon orättvis gud. Vad jag främst ville ha fram i inlägget var att jag tror att Jesus både fanns och finns(och vet om att vi har denna diskusionen) och att jag inte anser att Viklund har rätt i sin huvudtes.

  Om man med ordet utvald menar ”för mer” än andra så tror jag inte på utvaldhet för ett folk . Däremot kan det ju utvaldhet innebära utvaldhet för vissa uppgifter precis som jag kan tänka mig att tex jag är utvald för vissa uppgifter o du för andra.

  Naturligtvis kan utvaldhetstänkande spåra ur
  men om det bara handlar om vissa uppgifter o inte om att vara för mer än de andra så ser ajg itne något principiellt fel

  Jag har mycket tydlig kritik att rikta mot Israeliska statens agerande i åtskilliga saker.

 16. Sven Johansson
  6 oktober, 2007 at 10:17

  Till Vilkslund: ”Skaffa sig en ny religionsmytologi”-då ahr du nog missförstått det här med trosfrågor. Religionen är väl inget självändamål och man tror väl inte på det man själv konstruerat. Det vet man ju kommer från en själv.

  OM jag som kristen ärligt tror att delar av en judisk Gudsuppfattning faktiskt stämmer så gör jag ju det. Sedan är det en annan sak att jag inte är överens med de som idag kallas för judendom i allting.

  Religiösa synsätt har med sanningsfrågor att göra men Jag är inte intresserad av religion för dess egen skull.

  Jag är kristen men inte religiös brukar jag säga. Jag gillar inte ordet religiös. En predikant uttryckte det så här i en predikan:
  Vi är inte religiösa. Vi ahr inte tid att vara religiösa. Vi tror på Jesus Kristus

 17. Sara G
  6 oktober, 2007 at 12:08

  Sven Jonsson, det är ett avgrund mellan tro och vetande.
  Självklart är det ingen som förnekar dig din tro.
  Men vi som inte kan tro på alla dessa myter måste också respekteras.
  Det finns inga vetenskapliga fynd som påvisar Jesu existens, inga samtida skrifter.
  Din syn på Israel är i mitt tycke varken rättvis eller god, och så länge du, må vara halvhjärtat, stöder den rasistiska staten och blundar för alla dess mord, övergrepp och stölder så gagnar du ondskan som överträder alla mänskliga rättigheter.

Comments are closed.