Den borgerliga loppcirkusen backar


Idag presenterar DN-Sydsvenskan-Temo den senaste opinionsunder-sökningen som är gjord mellan 19-29 september.

Glädjande nog kan jag konstatera att borgarna går rejält bakåt och att folkpartiet backar mest. Fp har stadigt gått bakåt sedan valet 2002 då de skrapade ihop 13,5 % av rösterna, till idag då bara drygt hälften av sympatisörerna återstår.

Givetvis beror det i första hand på den främlingsfientliga approach de tagit efter från Sverigedemokraterna, på förslagen om att lärarkåren ska bli SÄPO:s hantlangare och liknande tankemässiga magplask. I attitydundersökningar visar det sig att svenskarna är tämligen positiva till invandring vilket folkpartiet inte velat tro.

En annan intressant siffra är att kristdemokraterna nu ligger under fyraprocentsspärren vilket givetvis innebär att vintern kommer att bjuda på en loppcirkus av sällan skådat slag. (fp) och (kd) kommer att göra allt för att få mycket och positiva skriverier i medierna varför den allians de pratar om kommer att förlora i trovärdighet.

Skulle det vara val idag skulle m-fp-c få 46,9 % och v-s-mp 45,9 %, en skillnad på en procent. Att (kd) skulle klara spärren känns osäkert eftersom de tappat över hälften av valmanskåren. Och fortsätter folkpartiet sin kräftgång så hamnar de runt 6 %.

Högerpartiet med Reinfeldt i spetsen börjar också tappa sympatisörer.

Personligen tror jag att det beror mest på hans idoga prat om att montera ner välfärden och hans ständigt återkommande hel- eller halvpudlar så fort de andra partiledarna kunnat prata med honom.

Sådant inger knappast väljarna förtroende när det handlar om en tilltänkt statsminister.

Med andra ord så ser situationen rätt så bra ut. Bortser man från spärren så skiljer det ungefär 4 % mellan blocken och fortsätter de att rasa i den här takten så blir det inte någon borgerlig regering. För siffrorna för v-s-mp är bara plus..


2 svar till “Den borgerliga loppcirkusen backar”

  1. Kul att du envisas med ”loppcirkus”. Jag har sett det på flera olika bloggar nu så jag tror att ordet håller på att fastna. Fast jag tycker inte att du ska sälja björnen innan skinnet är skjutet över ån. Det är ett år kvar till valet. Men hoppet är som bekant det sista man gör.

  2. Vi får väl hoppas att det håller i sig och att siffrorna ökar för ett visst block :). Jag misstänker att många vanliga människor har fått upp ögonen för vad det skulle innebära om borgarna tog över.

    Annica