Demonstration idag – onsdagen den 23 juli kl 17:30Upprop.
På onsdag den 23 juli samlas alla för att fördöma de israeliska attacker
och visa solidaritet med det palestinska folket.
Vi samlas klockan 17:30 på Sergels torg och därefter marsch till riksdagshuset.

Arrangörer:

– Jerusalem kommittén
– Palestinska föreningen i Stockholm
– Palestinagruppen i Stockholm
– Ship to Gaza
– Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF)
– Stockholmsavdelningen av Folket i Bild/Kulturfront.

Läs den norske läkaren Mads Gilberts rapport från Shifasjukhuset i Gaza: http://steigan.no/2014/07/20/mads-gilbert-last-night-was-extreme/”

Vid mötet på Sergels torg i söndags deltog uppemot 2 000 personer, liksom vid mötet på Medborgarplatsen 12/7. Bilden är från mötet 12/7.
GAZA 140712 II 10369588_795977733766639_2826025644134239199_n

Uppropet 20/7, ännu aktuellt.

Förutom att bomberna fortsätter att falla har nu Israel även inlett en offensiv både till lands och till sjöss. Gazaborna har ingenstans att fly. Vi nås av rapporter om dödade barn som leker på stranden, av bombade sjukhus och dödssiffror som fortsätter att stiga. Men vi är också många som vägrar vara tysta medan massakern pågår. Vi uppmanar er alla att återigen komma med och fördöma Israels folkrättsvidriga angrepp; stoppa massakern! Slut upp för att påverka våra makthavare att vidta åtgärder mot Israels brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt: inför sanktioner och skicka förbrytarna till Haag!”

Israel invaderade Gaza i fredags kväll massivt för att slå sönder den demokratiskt valda organisationen Hamas’ infrastruktur, dvs. infrastrukturen i Gaza. Beslutet fattades i tisdags.
DN skrev sent kvällen innan ”Israel, Hamas och den palestinske presidenten Mahmud Abbas förhandlade intensivt om ett eldupphör på torsdagskvällen. I stället avslutades dagen med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav order om att påbörja en markoffensiv.” Detta skedde genast efter en vapelvila, som kanske kunde ha lett till något helt annat om Israel var intresserat.

Gaza war 2014

Det är mycket möjligt att Israel nu vill ta kontroll över Gaza, även om detta förnekas. Man har ju tagit kontroll över andra länders områden, upprättat murar och olagliga bosättningar, med USA:s stöd.

FN:s generalsekreterare och Sveriges utrikesminister Bildt hör till dem som manat om ny vapenvila. Bildt säger dock att även Hamas inte var moget för vapenvila, då Israel ensidigt bryter den.

Enligt nyheterna har krigsmakten hos USA-stödda apartheidstaten Israel hittills dödat omkring 600 personer och man har hjältemodigt attackerat sjukhus och privata bostäder.

”Jag har varit i Gaza under samtliga kriser sedan 1981. Men jag har aldrig sett sådan brutalitet från israelerna – inte på så kort tid. Hälften av de 1.232 skadade vi har fått in är kvinnor och barn. Det tycks räcka med att en misstänkt person finns i ett hus för att man ska ta beslutet att döda en hel familj på ett dussin personer,” säger den norske läkaren Mads Gilbert till DN.
Gaza - brand

I Gaza är arbetslösheten omkring 40 % och nästan 80 % lever på humanitär hjälp. FN menar att Gaza kommer att vara beboeligt år 2020 om inget drastiskt sker. Democracy Now konstaterar att Hamas mål är fokuserade på att blockaden av Gaza upphävs och att fångarna friges. En del trodde att den senaste vapenvilan i november 2012 skulle innebära en minskning av blockaden, men Israel förstärkte i stället blockaden. I Haaretz skriver den israeliske journalisten Gideon Levy ”Hamas krav är civila, medlen för att uppnå dem är våldsamma och kriminella. Men den bittra sanningen är att då Man inte avfyrar raketer från Gaza mot Israel så bryr sig ingen om palestiniernas situation. Läs listan på Hamas krav och se om något enda av dem är orimligt.” Jag tillägger gärna: Om Hamas krav är våldsamma och kriminella – hur ska man då beskriva Israels?

Hamas förhandlingskrav.
Dessa var Hamas rättfärdiga krav för förhandling, vilka publicerades i den arabiska tidning Al Manar
1 – Tillbakadragandet av israeliska stridsvagnar från gränsen till Gaza för att ge mer utrymme för palestinska jordbrukare att arbeta fritt på sina odlingsmarker .

2 – Frisläppandet av alla fångar som greps av Israel efter kidnappningen och morden på de tre israelisk bosättare .

3 – Häva belägringen av Gaza och öppna gränsövergångarna så att folket kan röra på sig fritt .

4 – Öppna hamnen och flygplatsen och låt de stå under FN kontroll .

5 – Utöka fiskeområdet så att fiskaren kan ha en yta på mil .

6 – Låt staden Rafah som är så närmaste till Israel att så under FN kontroll .

7 – Hamas är redo att underteckna ett eld upphör som sträcker sig i 10 år framåt i närvaro av internationella observatörer .

8 – Ge Gaza borna ett tillstånd för komma till Jerusalem för att be i Al Aqsa moskén .

9 – Israel ska inte lägga sig i den interna palestinska politiken .

10 – Återupprättandet av industrizoner för att främja utveckling .

DN skrev i fredags under rubriken ”Stor upprop mot insatsen i Gaza” att ”Alla militära handlingar från bägge sidor måste upphöra omedelbart. Sedan 2009 har det visat sig att militära insatser inte lett till fred eller säkerhet i Gaza eller Israel”, skriver ett trettiotal internationella hjälporganisationer i ett upprop. Bland dem finns ActionAid, Oxfam och Rädda barnen samt Diakonia och Individuell människohjälp”.

Några snapshot om bakgrunden.
* I samband med Israels tillblivelse 1948 genomförde judiska terrorgrupper omfattande raider in i de palestinska områdena, drev omkring 750.000 människor på flykt och förstörde över 500 palestinska samhällen. Sedan arabiska arméer ingripit kunde småningom en vapenvila uppnås. Omkring hälften av den tilltänkta palestinska staten hade då gått förlorad och bara lämnat Västbanken och Gaza, totalt 22% av mandatet Palestina, kvar att bygga en palestinsk stat på – något som dessutom ännu ej skett.
Palestina 8karta2

* Detta, och de ytterligare erövringar som Israel gjort i krigen 1967 och 1973, samt misslyckade försökt till fredsuppgörelser är en bakgrund till dagens situation.

* Är det för resten inte märkligt att Israels mycket nära allierade USA jämt ska vara fredsmäklare?

Gaza
* Under tiden 29/9 2000 – 26/12 2008 hade drygt 3000 personer i Gaza dödats av Israels militär. Försvarsminister Barak gav enligt israelisk press redan under försommaren 2008 order om att krigsmakten skulle inleda förberedelserna för en offensiv mot Gaza, redna redan innan de förhandlingar genomförts, som skulle utmynna i vapenstillestånd mellan Israel och Hamas. I juni ingicks vapenvila mellan Israel och Hams. Den 1/11 dödade israeliska trupper en palestinier. Därefter avfyrades raketer från Gaza mot Israel och som svar på detta kom anfall från Israel som dödade ytterligare sex palestinier. Ytterligare palestinier dödades i israeliska räder in i Gaza. Hamas ansåg därmed att vapenvilan var bruten.

Israel angrepp sedan Gaza i operation ”Gjutet bly” 27/12 i ett krig som pågick i 3 veckor.

Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.

* 2012. Under åtta dagar av attacker av Israel mot Gaza i november dödades 162 palestinier och sex israeler. Delar av Gazas infrastruktur ödelades. Israel genomförde drygt 1 500 flygattacker under ”Operation försvarspelare” , medan ungefär lika många raketer avfyrades mot Israel under samma tid.

* Massmedia har nyligen rapporterat att ”Svensk åklagare inleder förundersökning om israeliska militärmaktens brott mot Ship to Gaza”, som rubriken lyder på hemsidan för ”Ship to Gaza”

* I december 2012 röstade 138 länder, däribland Sverige, för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN, medan 9 röstade emot och 46 la ned sina röster. Hur reagerar då Israel? Jo, premiärminister Netanyaho beslöt att stoppa 120 miljoner dollar i skattemedel som skulle levereras till den palestinska myndigheten, ett uttryck för den apartheidpolitik Israel bedriver med stöd från USA:s president och regering.

* Redan lever 600 000 israeler (10 % av befolkningen) illegalt på ockuperad mark.
Obama och Natanyaho images
*”Den 30 januari och 5 maj 2013 bombade Israeli Syrien.
Cirka 400 människor dog i anfallet våren 2013 och stor materiell förödelse uppstod. Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer, arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett terroristinriktade rebeller i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien. Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

* Varför har Israel fått bygga upp ett förråd på kanske 100 kärnvapen i Mellanöstern medan ”världssamfundet” (=den ekonomiska och politiska eliten i USA och dess allierade, samt de privatäga massmedia med sitt ofta strömlinjeformade jasägeri) håller tyst?
* Är bojkott, desinvestering och hårda sanktioner (BDS) mot Israel samt prövning av Netanyahu & Co inför internationell krigstribunal fel? Varför?i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,, ,

Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7 >

Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9


9 svar till “Demonstration idag – onsdagen den 23 juli kl 17:30”

 1. ”Vi uppmanar er alla att återigen komma med och fördöma Israels folkrättsvidriga angrepp”

  Gott så men anser du också att Hamas raketanfall är folkrättsvidriga?

  2140 raketer från Gaza har riktats mot israel sedan den upptrappningen av denna konflikt. Vad man än tycker om israels försvarsmetoder går det inte blunda för det faktum att Hamas raketattacker är en av grundorsakerna. Israel gick med på vapenvila men Hamas vägrade. Hamas hade alltså makten att stoppa den pågående tragedin.

 2. Man kan nog se Hamas raketbeskjutningar som svar på Israels blockad som är oförenlig med FN-stadgan, en viktig del av folkrätten. Frågan är om inte Israels insatser kan betraktas som folkmord med avsikt att förgöra helt eller delvis en nationell, etnisk … grupp genom att döda, orsaka skada eller åstadkomma mycket besvärliga levnadsvillkor. (Boken, sid 54)

 3. ”Man kan nog se Hamas raketbeskjutningar som svar på Israels blockad som är oförenlig med FN-stadgan, en viktig del av folkrätten. ”

  För detta finns överhuvudtaget inget som helst stöd i det internationella regelsystem och den praxis som vi benämner folkrätten. Att urskiljningslöst använda raketer utan att ens ha möjligheten att kontrollera om målet för insatsen ”råkar bli” militärt eller civilt är ett brott mot den del av folkrätten vi kallar för krigets lagar. Ledande företrädare för Hamas har också öppet uttalat att varje israel är ett mål, d.v.s. såväl militärer som civila. Detta är ett synsätt har i andra sammanhang lett till ett ansenligt antal åtal för folkmord och/eller brott mot mänskligheten vid den internationella domstolen i Haag.

  I den nu pågående konflikten är respekten för krigets lagar fundamental. Här finns skäl att granska både Israel och Hamas. Däremot har Israel, enligt folkrätten och i egenskap av suverän och erkänd stat, rätt att försvara sig mot militära attacker, det är sättet på vilket detta sker som skall vara grunden för granskningen.

  Otvivelaktig är också att Hamas har ett stort ansvar i det som sker. Hamas har förkastat vapenvila och försätter därigenom högst medvetet den egna civilbefolkningen i en ohygglig situation. Hamas vet att Israel har tappat tålamodet och att Israel inte kommer att upphöra med sin aktion innan Hamas militära förmåga slagits ut. Detta i en situation då Hamas också vet att förutsättningarna för stöd från omvärlden aldrig varit sämre. Hos Egyptens regim, som krossade det muslimska brödraskap med vilket Hamas hade nära relationer, finns inget stöd att vänta. Syrien har fullt upp med den egna situationen. På stormaktsscenen ligger Mellanöstern för Ryssland långt ned på agendan då den mera näraliggande problematiken i Ukraina tar allt fokus.

  Med bakgrund av det som beskrivs ovan förefaller Hamas agerande, oavsett ståndpunkt i den palestinska grundfrågan, som både dumdristigt och inte minst oansvarigt gentemot den egna civilbefolkningen.

  • Israels blockad, apartheidsystem, bosättningarna på andras område och upprepade krigsinsatser förefaller väl förenligt med begreppet ”folkmord” (Lagen mot krig), men jag är ingen folkrättsexpert. Om man anser att ett folk ska acceptera denna behandling, då kan man fördöma Hamas raketbeskjutning. Jag anser att det är en felaktig politik och metod av Hamas som jag skrivit i olika blogginlägg.

   Det initiala erbjudandet om vapenvila av Egypten var väldigt dåligt, då Hamas önslemål inte var tillgodosedda. Detta fastlogg till och med DN:s reporter N Sachar – se tidigare blogginlägg.

   • ”Israels blockad, apartheidsystem, bosättningarna på andras område och upprepade krigsinsatser förefaller väl förenligt med begreppet ”folkmord” (Lagen mot krig), men jag är ingen folkrättsexpert. Om man anser att ett folk ska acceptera denna behandling, då kan man fördöma Hamas raketbeskjutning. ”

    Nej, en folkrättsexpert hade inte uttryck sig på detta sätt. Det du missar i tolkningen av folkrätten är att en parts förbrytelser mot krigets lagar aldrig någonsin kan rättfärdiga den andra parten att begå motsvarande förbrytelser. Detta är kärnan i Fjärde Genèvekonventionen. Alldeles oavsett om det är Hamas eller Israel, som medvetet utsätter civila för exponering av militära operationer, är det frågan om brott mot folkrätten. Accepterar man inte denna princip bör man avhålla sig ifrån att i en argumentation referera till folkrätten.

    ”Det initiala erbjudandet om vapenvila av Egypten var väldigt dåligt, då Hamas önskemål inte var tillgodosedda.”

    Hamas befinner sig inte på något sätt i en situation där man ensidigt kan diktera ultimativa krav på en vapenvila om man har en uppriktig vilja att ingå i denna. Konfliktlösning fungerar inte på detta sätt och den ordning som tillämpats i de allra flesta av den moderna tidens konflikter är att först sluta vapenvila och därefter förhandla. Med tanke på den faktiska situationen för civilbefolkningen tar Hamas på sig ett stort ansvar som vägrar vapenvila.

    Orsaken till blockaden ligger i Hamas långvariga beskjutning med raketer mot Israel. Hamas ägnade sig också åt självmordsattentat där civila urskiljningslöst drabbades. Genom Hamas maktövertagande, som också innefattade ett ”inbördeskrig” med den mer moderata delen av den palestinska rörelsen Fatah skaffade sig Hamas ett ”säkrat” basområde för angreppen mot Israel.

    I Hamas stadga, där vissa skrivningar om sionistisk expansionism påminner en annan rörelses formuleringar under 30-talet, krävs att ”Allahs flagga” skall hissas över varje millimeter av Palestina. Innebörden är att den av världssamfundet upprättade (FN’s resulution 181) och erkända staten Israel skall utplånas. Nu har Hamas förvisso på olika sätt möjligen indikerat att man skulle kunna diskutera sitt ”utplåningskrav” men om detta är taktik eller allvarligt menat kan vi inte veta. Klart är att Hamas, genom sitt agerande och genom sin stadga, som inte förändrats utan står fast, saknar trovärdighet vilket gör att en vapenvila baserat på Hamas ultimativa krav aldrig kommer att komma tillstånd.

    Denna fråga är därför alls inte så enkel eller svartvit som de ensidiga anti-Israel och pro-Hamas demonstrationerna låter påskina. För att lösa konflikten krävs kompromissvilja från båda parter och en insikt om att ingen part är fri från ansvar och skuld.

  • Bedömningen av möjligt folkmord baseras direkt på boken ”Lagen om krig”, skriven av experter inom området. Det är särskilt viktigt att beakta även den svagare partens synpunkter om det ät mycket olika styrkeförhållanden, som i denna konflikt. Det absoluta huvudansvaret har Israel med dess apartheidsystem (G Rosenberg, och även utrikesminister Kelly har sagt det enligt Rosenberg), sitt besättande av palestinskt område, sina hundratusentals invånare på bosättningar illegalt, sin embargopolitik mm.