I fredags hölls ett ganska viktigt möte i Washington, som knappast rapporterats i svensk press. Jag finner korta notiser i SvD och i Aftonbladet, men inget i DN, Expressen, SvT eller i Sveriges Radio. Där deltog utrikesministrarna från nästan alla 35 medlemsländer i OAS (Organisation of American States), samt observatörer från Storbritannien och från Sverige. Även USA, Kanada och Trinidad & Tobago deltog trots att dessa tre länder motsatt sig att mötet skulle hållas. I presskommuniken noterar jag att representanter för så gott som alla länder talade, liksom Storbritanniens och Sveriges representanter.
Vid mötet antogs i konsensus en resolution i 6 punkter efter 5 timmars hårda förhandlingar. I punkt 4 uttrycktes solidaritet och stöd med regeringen i Republiken Ecuador.Utrikesministern i Ecuador, Ricardo Patiño, sa vid slutet av mötet att ”OAS har visat sin viktiga roll”, eftersom ”en fråga av stor betydelse för våra länder har löst. Vi slöt upp bakom reglerna i internationell, även om vissa länder är villiga att hota andra med bryta dem. ”I en presskonferens efter mötet med utrikesministrarna, sa Patiño att” vi känner oss stärkta genom beslutet i OAS är vi säkra på att Storbritannien inte kommer att verkställa sitt hot.”
Storbritanniens permanenta observatör i OAS, Philip Barton, upprepade att man aldrig hotat att gå in på Ecuadors ambassad.
Mötet är viktigt i frågan om behandlingen Assange. Nu är det hög tid att svenska jurister reser till ambassaden och håller sina förhör. ”Bättre sent än aldrig” för att använda ett bevingat uttryck.
Men mötet är också viktigt som en markering av den självständighet och kritiska hållning gentemot USA som många länder i Latinamerika har. Tidigare kunde USA lita på diktaturer, som man själva inte sällan varit med om att etablera (t.ex. Chile 1973), men nu har man färre säkra bundsförvanter. Man fick med god sannolikhet en allierad i Paraguay efter den parlamentariska statskuppen där i somras, som behandlats i tidigare blogginlägg.
OAS har varit ett av USA:s instrument för att kontrollera Latinamerika heter OAS. Den konkurrerande organisationen CELAC, i vilken Latinamerikas samtliga 33 stater ingår, men ej USA och Kanada har fått allt större betydelse.
Detta innebär också att motsättningarna skärpts mellan USA-imperialismen och andra stater i Latinamerika. Detta behandlas i kommande inlägg.
i Assange, Wikileaks, politik, USA, Sverige, juridik, yttrandefrihet, Ecuador, OAS, Latinamerika, sex,
SvD AB SvT OAS DN 19/8 DN II 19/8 SvD 19/8 Ab 19/8 Expressen 19/8 Expressen 19/8 Guardian 16/8 DN 18/8 SR 19/8 DN 16/8 SvD 18/8 Expressen 18/8 Aftonbladet 18/8 SvT 16/8 DN 14/8 SvD 28/7 Aftonbladet 26/7 Expressen 28/7 DN 28/7 SvT Ring P1 20 juni Youtube från Australien om Assange
2 svar till “Delseger för Assange?”
Undrar jag om någon från ankdammen kommer att resa till England för att få ärendet att gå vidare. Har det inte gått för mycket prestige i detta? Så brukar det ju vara här. När man hamnar i ett läge där knutar skulle kunna lösas upp så har ofta endera eller flera parter låst sig pga prestigeskäl. Det är illa, men alls inte ovanligt. Ska viljan att komma till avslut bidra till en praktisk lösning eller ytterligare upptrappning av låsningarna? Är det kanske så att det inte finns någon vilja till lösning utan tvärtom?
Den enda anledningen aklagaren skulle aka till England och halla forhor vore om det endast ar formalitet innan arendet laggs ner.
Om aklagaren verkligen tror att hon kan driva arendet vidare maste JA tillbaka till Sverige. Det ar naivt att tro att JA inte skulle neka for att aka till Sverige for ytterligare forhor eller rattegang.
Den enda som har nagot att vinna pa den nuvarande situationen ar JA sjalv. Sa fort han hamnar i Sverige och det visar sig att han inte blir utlamnad till USA ar hans bluff synad. Skulle han dartill bli vilkorligtdomd for nagot obetydligt men sexrelaterat brott, skulle hela hans rockstjarne status vara borta.