Dags för en akademisk protest!



Med benäget tillstånd av skribenten Sven Hofman publiceras detta inlägg som publicerats i ”Kulturen” Sven Hofman har här tidigare publicera ett inlägg om demokratisk nationalism, inlägget ”Fascister bär inte knätofs” i april 2013, ”Tillståndet i vår närmaste omgivning” i maj 2013 ”Gränslöst okunnigt – om ledare, historia och krig” i juli, som inspirerades av en ledarartikel i Svenska Dagbladet. I september förra året kom ett blogginlägg med anledning av att då Hans Kungliga Höghet Karl XVI Gustaf då varit Sveriges monark och statschef i 40 år, ”Demokratins vägröjare – lärdomar från Första Världskriget” 6 januari samt ”Första Världskriget och 100 år senare” 2 mars. ”Vad den ena får, får inte den andra – en Rysslandskommentar” kom 30/7 och dagen efter en replik om nationalism till en kommentator. Denna gång behandlas en helt annan fråga. Jag tycker synpunkterna är väl förenliga med dels det senaste inlägget i DN Debatt ”Universiteten måste ta sin folkbildaruppgift på allvar”. Efter artikeln bifogar jag en betraktelse över ett par snarlika händelser från Sverige.

Artikeln.
President Vladimir Putin har förbjudit i Rostov att utse Georg Soros till hedersdoktor. Skälet är att han inte har bidragit till den vetenskapliga utvecklingen. Företrädare för filosofiska fakulteten som kallade Soros till hedersdoktor protesterar mot presidentens beslut och talar om ett angrepp på den akademiska friheten.
Snowden 25 december

Nej, det här är inte sant. Sådant sker inte i Ryssland. Men det sker i Tyskland. Filosofiska fakulteten vid universitetet i Rostock hade kallat Edward Snowden till hedersdoktor för att han genom sina avslöjanden om datorövervakningen bidragit till att öka kunskapen om vad som sker i det så kallade informationssamhället. Men förbundsrepublikens kulturminister förbjöd universitetet att tilldela Snowden värdigheten.

Detta har inte uppmärksammats i svenska medier. Det skulle solka bilden av det demokratiska Tyskland och indirekt ge Ryssland, där Snowden har funnit en fristad undan sina amerikanska förföljare, en gratispoäng, vilket är någonting som inte kan godtas i det nya kalla kriget där Ryssland istället måste svärtas ned för att det inte gör som dess fiender vill att det ska göra.

Snowden blir givetvis dubbelt ärad på detta sätt – eftersom det är exempellöst att en ansvarig politiker i en rättsstat underkänner bedömningar som har skett i god vetenskaplig ordning. Snowden har ingen anledning att känna sig kränkt. Det är de akademiska organen som har utsatts för ett osedvanligt allvarligt ingrepp i sin autonomi.

Det vore på plats att företrädare för det akademiska samfundet i Sverige inlade en protest.”

Tillägg I. Carl Bildt avvisar Snowden.

Carl Bildt imagesCAFRCMUO
I slutet av maj möttes 450 deltagare från 90 länder på en nätfrihetskonferens – Stockholm Internet Forum (SIF). Det är en återkommande konferens om frihet på nätet, som arrangeras av Utrikesdepartementet, Sida och Stiftelsen Punkt SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur).

Utrikesminister Carl Bildt var värd för konferensen. En av de viktigaste programpunkterna var ”debatt om övervakning och rätt till privatliv” – frågor som blivit särskilt aktuella efter Edwards Snowdens avslöjanden. Men huvudpersonerna Edward Snowden och Glenn Greenwald (den journalist som först och mest utförligt skrivit om den globala massövervakningen) är inte välkomna. Över 1500 möjliga deltagare nominerades till konferensen.

Bland namnen återfanns Edward Snowden, Glenn Greenwald, Jacob Appelbaum samt tidningen The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger m.fl. enligt tyska nättidningar. Men ingen av dessa kända och inflytelserika ”nätaktivister” finns dock kvar på listan över inbjudna talare, efter att den granskats av det svenska utrikesdepartementet. (Edward Snowden hade kunnat medverka via en videolänk) Som förklaring säger UD att man strävar efter en balans mellan olika bakgrunder, kulturer och åsikter. Läs mer om detta på Cicero.de: (http://www.cicero.de/weltbuehne/conference-internet-freedom-swedish-foreign-ministry-prevents-snowdens-invitation/57582)

Edward Snowden har avslöjat att svenska FRA har ett intimt samarbete med den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Svenska och brittiska regeringen stoppade förra sommaren EU från att fråga ut USA om massövervakningen. I Europaparlamentets intervjuer om massövervakningen avböjde FRA och GCHQ att besvara de viktiga frågorna och utrikesminister Carl Bildt har gång på gång slagit fast att den aktuella övervakningen inte är något större problem.
FRA logotyp

Tillägg II. Carl Bildt reagerar klumpigt på Snowdens Right Livelihood-pris.

SvT rapporterar i slutet av september ”Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får nu det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. Right Livelihood-priset grundades 1980. Sedan 1985 delas priset ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.
Att Snowden får priset har väckt starka reaktioner inom svenska utrikesdepartementet, enligt bl.a. SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler. Priset delades ut första gången 1985 och under 18 år har tillkännagivandet av pristagarna skett i Utrikesdepartementet, UD:s pressrum. Så också i år, trodde Right Livelihood-stiftelsen fram tills i går eftermiddag. Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker. (http://www.svt.se/nyheter/sverige/alternativa-nobelpriset-portas-fran-ud)


i Andra om: , ,, , , , , ,

Sven Hofmans artikel i Kulturen Cicero om konferensenRussia Today 27/5 DN Debatt 1/11 Professor’s blog intervju med Leif Elinder 11/5Professors blog Professor’s blog 1/11 om Assange New York Times 15/4 Dr Gerald Thomson DN Gunnar Jonsson 4/5 ABC 24/4CBS 27/4 DN 28/4 Jonathan Turleys blogg SKP-blogg > Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


2 svar till “Dags för en akademisk protest!”

  1. Apropå SIF så kommer följande rader från ”When Google Met WikiLeaks”

    ” It is not just obvious neocon front groups like Foreign Policy Initiative. It also includes fatuous Western NGOs like Freedom House, where naïve but well-meaning career nonprofit workers are twisted in knots by political funding streams, denouncing non-Western human rights violations while keeping local abuses firmly in their blind spots. The civil society conference circuit—which flies developing-world activists across the globe hundreds of times a year to bless the unholy union between “government and private stakeholders” at geopoliticized events like the “Stockholm Internet Forum”—simply could not exist if it were not blasted with millions of dollars in political funding annually.”

    Lika skamligt är att Obama tilldelades nobels fredspris för sin extraordinära insats för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

  2. Angående Snowden så sammanfattar Ron Paul det hela ganska bra…”Sanningen är förräderi i ett imperium byggd på lögner”. Alla stolta demokratiska och frihetliga deklarationer är inget värda då de utmanar den globala kapitalismen och EU/USA:s geopolitiska agenda. Högerstyrda tankesmedjor kritiserar alltid länder där socialismen misslyckats, men aldrig de otroligt många fler exempel på länder där ohämmad kapitalism totalt havererat trots att man sluppit ekonomiska sanktioner.