Dags att avväpna jägarkåren?


Jägarnas representanter brukar bekymra sig i medierna om rovdjursstammen i landet, och kanske främst vargarna.

Det är lite lustigt eftersom vargarna får tag i betydligt färre hundar än vad jägarkåren själv lyckas att vådaskjuta. Försäkringsbolaget Agria kontrollerade tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen upp en femårsperiod, och under den tiden så har vargen tagit 84 hundar. Men jägarna själva har skjutit 135 hundar under samma period. Dessutom har 7200 hundar skadats eller dödats av bilar i samband med jakt.

Nu väntar vi på att jägarkåren ska begära att få en jaktkvot på jägare och bilister. För det är där vi har de verkliga skadegörarna.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]jakt, jägare, varg, rovdjur, vådaskjutning, trafik[/tags]


15 svar till “Dags att avväpna jägarkåren?”

 1. Ditt resonemang är mer än lovligt befängt av följande anledningar: a) Vargen är ett icke utrotningshotat skadedjur som minskar mängden ätbart vilt. b) Människan har stor nytta av hundar och bilar, men ingen nytta av vargar. c) Alla tokstollar som tycker om vargar kan åka till Skansen eller Ryssland.

 2. Risken att få sin hund dödad i förbindelse med jakt oavsett årsak är in i h…… så mycket större för jägaren i Skåne och Blekinge än den är för jägaren i Värmland och Dalarna.
  Detta citatet (om vildsvin) från en närstående familjemedlem till jägareförbundets webmaster tycker jag säger allt om jägarnas hundhåll

  ”Såg en jycke komma kutande med sina egna tarmar hängandes bakom sig efter ett möte med en gris. Vidrigt tveklöst men den risken tar man varje gång man släpper jycken.”

 3. Glöm inte att siffrorna är för den 1/3 av den Svenska hundpopulationen som är försäkrade i Agria!
  Och jägarstammen blev ju decimerat med 3 stycken jägare förra året tacket vare våra ”duktiga” och ”ansvarsfulla” viltvårdares ”skyddsjakt”.

 4. Vargen är inget skadedjur. Och om människan har nytta av hundar finns det ALL anledning att avväpna jägarna. De skjuter sin egna hundar i dubbel utsträckning jämfört med vad vargen tar.

  Hundar ska hållas i band!

 5. Ledsen Jinge! Jag gjorde ”reklam” för din varggrej på den där jägar-BBSen jag berättade för dig om. Nu kommer säkert varghatare att skriva en massa strunt, men jag tycker att det är roligt! :-)

 6. Läs kommentarsreglerna! Trackback är tillåtet men inte bloggreklam! /Jinge

 7. Den där diskussionen har valsat runt i flera varv. Kontentan av den är att det är sjukt att föda upp djur bara för att få nöjet att döda dem. Sjukt…

  Det spelar ingen roll att de har det bra medan de växer upp när de ska skjutas i småbitar av jägare, som dessutom får betala biljett/inträde till skjutkalaset.

  Jägare borde psykundersökas, det är min uppfattning.

 8. Nånting måste man ju få göra för att förhindra att vargen tar kål på ens hund eller boskap, det är inga små summor det handlar om. Särskilt när det gäller renar i norrland blir det helt absurt, där ges det pengar utan att vargen ens tagit en ren utan bara ”förekommer”. Det finns inget egenvärde i vargen i sig förutom en rent romantiserad symbol. Vargen är ett hot mot den näring som bedrivs ute på landet och människor där måste naturligtvis ha rätt att freda på sig själv och sina djur. Skador på människor och boskap sker endast i de områden där vargar bor nära människan, så man behöver inte dra några växlar om att vargstammen ska utrotas.

 9. Dösnack Tomten! Det FINNS ingen var att tala om i Norrland. Den sista tjuvsköts förra året!

  Hundar ska hållas i band då de är i skogen. Hundar river mer får än vad vargen gör!

  Skador på människor?

  Trollvarning på dig nu!

 10. Det är märkligt hur många puckon som dyker upp varje gång du skriver om vargar och jägare. Bara någon timme efter att du postade inlägget finns det redan en massa kommentarer. Och fler lär det bli. Vad jag inte fattar är varför folk inte kan ha sina hundar i band. Det ska väl inte vara så förbannat svårt? Det där du skrev om godsjakten förut är det värsta jag hört, jag kände inte till att man kan hyra in sig på ett ställe där de släpper ut tama fåglar som man får skjuta. Det är rent otroligt att sådant ska vara lagligt.

  Hoppas att de anställer skyddsjakt på jägarna nu!

 11. Diskutionen blir ren löjeväckande när jägarna gör jämnförelse mellan antal vargar och antal biler/antal jägare, och sedan drar slutsatsen att vargar är ett mycket större problem.
  I så fall kan man ju säge att influensavirus inte är något att bekymra sig över, trots att det dör xx antal människor årligen. Influensaviruspopulationen uppgår i runda slängar till miljarder och atter miljarder individer.

  Enligt Jens Karlsson på viltskadecentret så är det endast 1 av 5 hundar i VARGOMRÅDEN som dödas av vargar, 1 av 5 som dödas av trafik och 3 av 5 som dödas av andra årsaker i förbindelse med jakten.
  Och det är i dagens glesttrafikerade vargreviren!

  Den som i framtiden släpper sin hund i ett vargrevir i Skåne bör om han/hon annars är frisk i skallen, oroa sig mer för att hunden blir dödad av en bil än för att hunden blir vargmat.

 12. Jag fattar inte att jägarkåren plötsligt ömmar för sina hundar. Normalt får de bo i hundgårdar året runt, då är det ingen som bryr sig!

 13. ”Trollvarning på dig nu! ”

  Jaså minsann. Med tanke på att du själv skrev:
  ”Jägare borde psykundersökas, det är min uppfattning.”. :D :D

  ”Skador på människor?”

  Menar du på allvar att vargar inte skadar människor? Eller att de kan uppträda hotfullt, följa efter jägare, morra och uppträda aggressivt?

  ”Det FINNS ingen var att tala om i Norrland”

  Att det inte finns nu är irrelevant, så sent som 2005 fanns det tre stycken. Det är inget motargument för att det blir ekonomiska kostnader överallt där det finns varg.

  Det finns inget egenvärde i att ha en vargstam för sakens skull nära de områden där människor bor eller vistas, inklusive naturområden. För att lantbruk,fädboddrift och annan verksamhet ute i glesbygden ska överleva måste rätten att skjuta varg som uppträder hotfullt eller skadar ens egendom vara glasklar. Det gäller naturligtvis även björn.

  Sedan är det väl en självklarhet att beslut om frågan skall tas av de som berörs av den.

 14. Jag tycker att jägare bör psykundersökas, Ditt påstående att varg skadar människor, uppträder hotfullt, följa efter jägare, morra och uppträda aggressivt är lögn från början till slut.

  Nästa gång du skriver skit raderar jag kommentaren!