Dagens Nyheter en katastrof för nyfikna


Idag på morgonen har jag läst artikeln som refererar toppmötet i Bryssel överst på DN:s hemsida hemsida.

Den är skriven av Ingrid Hedström och i ärlighetens namn så förstår jag ännu mindre vad man kommit fram till nu än innan min genomläsning. Ändå gjorde jag det jag brukar när det gäller intressanta artiklar. Jag skrev ut den på skrivare.

Sittandes i soffan med pennan klar för understrykningar och frågetecken blir jag bara ännu mer förvirrad. För i en artikel som handlar om EU:s nya budget så blandas valutor med procentsatser på ett fullkomligt ohemult sätt.

Ena stunden handlar det om ett antal miljarder Euro, nästa sekund handlar det om miljarder kronor, för att ytterligare krånglas till med ett antal procent på förutvarande och kommande budget.

Sverige är kvar som en av EU:s största nettobetalare. Detta åskådliggörs i procent av bruttonationalinkomsten i.s.f. den mer vedertagna bruttonationalprodukten. Sverige betalar i år 1,286 miljarder i EU-skatt. Nästa år blir det 1,314 miljarder berättar skribenten. I ingressen berättas det att britterna minskat sin omskrivna rabatt med 10 miljarder KRONOR.

När det blivit dyrare för Sverige sade Göran Persson: ”- Britterna har gjort ett utmärkt jobb,” vid sin slutpresskonferens.

Själv har jag svårt att bedöma saken med utgångspunkt från Dagens Nyheters artikel. Jag kan utan vidare påstå att den inte är resultatet av något utmärkt utfört arbete.

Visst, jag är utrustad med en hyfsad persondator och jag har kalkylprogram. Men ska jag verkligen behöva sitta och mata in uppgifterna i Excel för att få klart för mig skillnaden mellan äpplen och päron? Och hur gör man ekvationerna för att räkna ihop detta till en begriplig graf?

Det hjälper ju inte att man vet respektive valutakurs om man måste sitta och huvudräkna sig igenom en tidningsartikel på 5-600 ord.

Konstaterar i stället att det blev som vanligt. Sverige förlorade och England-Frankrike vann. Men ska vår statsminister verkligen heja på England?

[i] Artikeln i DN


2 svar till “Dagens Nyheter en katastrof för nyfikna”

  1. När Göran säger att något är bra så utgår jag från att jag och svenska folket precis böjt oss framåt och återigen ”tagit en för laget”.