Då drar vi fågelinfluensan ett varv till då


Igår skrev jag några rader om fågelinfluensan och hävdade i en kommentar att jag var hyfsat tillfreds med departementets agerande.

Så här, dagen efter, så kanske jag känner mig lite mer tveksam. Stefan Sjöquist berättade att regeringen skulle utse en person som skötte samtalen med de tre företag som utsetts som potentiella samarbetspartners inför byggandet av en vaccinfabrik i Sverige.

Skälet till min ökade skepsis är kanske att det förra beskedet från regeringshåll kom för en månad sedan, den 14:e december. Och av mailet från departementet igår framgår att man ännu inte utsett den person som ska ”utreda förutsättningarna för en sådan produktion i Sverige”.

Visserligen har det varit helger men samtidigt finns det alla skäl i världen att göra något nu innan vi börjar hitta en massa självdöda flyttfåglar.

DN: Dagens hot är inte bara av en helt annan art än de militära som då gällde, de är inte heller nationellt kontrollerbara. Skulle fågelinfluensan utvecklas till en sjukdom som smittar mellan människor kommer den omedelbart att beröra hela Europa och de svenska insatserna att vara en del i en gemensam europeisk kamp mot sjukdomen… …Tiden för att skapa en sådan beredskap är knapp. Ändå märks inga rörelser i den riktningen i Rosenbad. Krisberedskapen behöver komma upp på dagordningen valåret 2006.

Stefan avslutar mailet igår med:

”KBM arbetar också med att identifiera verksamheter där det är speciellt viktigt att ha en beredskap så att inte viktiga samhällsfunktioner riskeras vid en pandemi.”

Det är naturligtvis viktigt, men om en kommande pandemi blir av samma typ som Spanska Sjukan kan vi räkna med att omkring 40 000 svenskar dör. Blir det ett betydligt farligare virus kan ytterligare en nolla adderas, i värsta fall ännu högre dödlighet.

Att sjukvården skulle klara en sådan anstormning är fullständigt uteslutet, således gäller det att bygga upp en trovärdig beredskap innan. Och då tror jag knappast att svenskarna låter sig nöja med att ”viktiga samhällsfunktioner” kommer att skyddas.

Händer det inte något på denna front inom en mycket snar framtid så kommer det att bli en valfråga i samma ögonblick de första döda fåglarna dyker upp. Och det blir en valfråga där inget vaccin i världen kan skydda det Socialdemokratiska Arbetarepartiet..

[i] Det här skrev jag i december

[i] Det här skrev DN igår


8 svar till “Då drar vi fågelinfluensan ett varv till då”

 1. Sverige fick en förfrågan från Danmark tidigare i höstas om gemensam nordisk vaccinproduktion i kontrollerad statlig regi och fick till svar att förslaget ”skulle övervägas” men att svenska regeringen hellre ser en privat eller halvprivat lösning!

  Det är ta mig f-n helt otroligt att till och med när folk riskerar att dö som flugor skall nyliberalerna i regeringen kasta köttben åt marknaden som kan hålla på att yla tills börskalaset är över.Det danska förslaget tyder däremot på ett långsamt uppvaknande, allt kan inte privatiseras in absurdum.

 2. Det var ett inslag i radions Ekot i slutet av Oktober (eller November) där hälsoministern uttalade sig som ovan.

  Yttrandet väckte stor uppståndelse i dansk media som bl.a Berlingske tidende och den danska hälsoministern uttryckte viss frustration över den svenska hållningen i frågan.

  Ska se om jag hittar det.

 3. Nej jag tror dig. Bara det att jag inte minns att ha läst om det. Men kollar du bakåt här ser du att det var inplanerat ett möte mellan ministrarna i november/december som inte blev av. Men det har hänt saker efter det.. Man kan givetvis ställa sig frågan om det hänt tillräckligt mycket..

 4. Nu har både DN och Aftonbladet vaknat till och haft ledare som varnar för att vår beredskap är urusel.
  Regeringen och politikerna sover sin törnrosasömn så djupt att man börjar fråga sig om allihop är lobotomerade.

  Det slutar väl med att man måste montera ett kanontorn på rullatorn och dra till rosenbad.

  Stridslysen KAS

 5. Jag har sett att Helle har hänvisat till ledarsidan i sin blogg. Hon har oxo varit inne på ämnet några gånger nu.

  Tydligen så är farten på departementet inte tillräcklig eller oxo är det bara information som fattas. Men som jag skrev, låter (s) detta bli en valfråga så får de skylla sig själva.

 6. Uttalandet jag relaterade till kan ju ge en viss fingervisning om den handlingsförlamning som råder hos politrukerna inte minst sedan €U-inträdet.

  Uppenbarligen förväntar de sig (som vanligt) att marknaden och politbyrån i €U i oskön allians skall lösa deras bryderier då det mesta av vikt numera beslutas och administreras därifrån.

  När beslutet väl är taget om produktion av pandemivaccin så kommer nästa kalldusch, vilka och hur många ”aktörer” skall få den lukrativa optionen, vad får det kosta? Hur skall ”konsumenterna” debiteras en sådan påfrestning på statskassan?

  Frågorna är många vi som har möjlighet bör nog sticka ut på landet innan svaret kommer….

 7. Tanken är att staten ska bekosta en stor del av fabriken för att oxo få besluta om dess produktion. Kolla bakåt i det här ämnet för jag har skrivit flera gånger om det. Troligen får jag skriva en sammanställning av hur jag tolkat infon och maioa den till dep. för kommentar.

  Men det hindrar inte att det finns anledning att kritisera för saktfärdighet. Även om det inte blir H5N1 som blir nästa globala pandemi så BEHÖVER vi egen produktion. Sedan IGÅR!