Cyberspace och bloggstalkers


Idag tar SvD upp ett fenomen som de flesta bloggare känner igen. Det handlar om bloggstalkers.

Att kvinnor är extra utsatta vet jag sedan gammalt. Några av de kvinnliga bloggare jag har kontakt med har uttryckt sig tämligen precist om den avarten av bloggbesökare. Nu är det inte bara besökarna som beter sig som bekant. Bland dem som själva bloggar finns samma fenomen. Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om detta tråkiga ämne. Jag har bland annat drabbats av både kvinnliga och manliga stalkers/bloggare..

SvD: ”Påhoppen från särskilt en anonym läsare var mer irriterande än hotfulla. Hon är övertygad om att andra bloggare råkar betydligt värre ut. Och att de flesta av offren är kvinnor. Det är en misstanke som får stöd av Helena Johansson från Jönköping. På Lipgloss Bitch bloggar hon om smink. Hon fick nog av kränkande kommentarer och startade ett upprop. Under rubriken ”Vi har tröttnat” beskriver hon och en kollega hur mobbning, sexistiska påhopp och hot från anonyma avsändare blivit en del av den bloggande kvinnans vardag.”

I morse postade jag mina kommentars-regler här på bloggen, det finns ett tillägg som den skarpögde ser. Det lyder: ”För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här. Jämför gärna med en tidnings insändarsida..” Tillägget finns där för att klargöra den saken som alla rimligen borde begripa själva. Likafullt har ett par besökare hävdat att det faktum att deras kommentarer refuserats strider mot svensk lag. De tror att yttrandefrihet gäller även bloggkommentarer på privata bloggar och sprider på nätet att jag och andra ”bryter mot lagen” om vi inte släpper fram alla kommentarer.

Visserligen kan man skratta åt sådana dumheter men jag har en bestämd känsla av att kvinnliga bloggare kan hålla sig för skratt när det gäller vissa former av påhopp och trakasserier.

Samtidigt bör man vara medveten om att det redan finns funderingar på hur man ska begränsa yttrandefriheten på internet.

Carl-Johan Bonnier skrev en debattartikel i DN för ett tag sedan, säkerligen mest beroende på att han nu börjar märka att läsarna skaffar sig nya vanor. Bara för att det finns ett större utbud så kommer människor inte att öka den tid de ägnar åt att läsa. Sett ur det perspektivet så blir det självklart att både Aftonbladet och Expressen startar både bloggar och möjlighet för läsarna att driva egna bloggar i tidningarnas regi.

När det gäller stalkers och idiotkom-mentarer så brukar jag varna enskilda användare ett par gånger, men rättar de sig inte åker deras namn och ip-nummer in i spamfiltret.

På sikt finns förstås risken att vi som bloggar börjar dela med oss av dessa namn och ip-nummer till de olika ”svartlistor” som redan finns, typ ”Blacklist” och ”Spam Karma” och liknande.

En sådan utveckling vill ingen ha så man får hoppas att de som skriver idiotkom-mentarer på tjejbloggarna och på andra bloggar skärper till sig..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]bloggosfären, stalking, stalkers, trakasserier, etik, moral[/tags]


6 svar till “Cyberspace och bloggstalkers”

 1. Jag tycker mig ha noterat att det finns olika sorters ”bloggstalkers”, dels de som är besatta av en enda fråga och som letar upp alla bloggar som avhandlar denna fråga, för att protestera. Blir som iglar, så fort man skriver något i frågan kommer de med långa motinlägg, som ofta nog också innehåller kommentarer om bloggarens låga intelligens. Sedan har vi de där som snöar in på en enda, eller kanske några få personer, och som invänder mot allt dessa skriver.

  Vidare har vi de där som uttrycker sig så grovt att det inte är någa problem, man stryker dem bara, och å andra sidan de där som invänder på ett i början snyggt och till synes civiliserat sätt och som först senare avslöjar vad de egentligen sysslar med. Dessa börjar ofta bli allt otrevligare men utan att bli direkt grova i sin otrevlighet, när man till sist slutar att besvara deras kommentarer – och de ger sig inte, kräver svar gång på gång, antyder att man är feg som inte svarar, att man målat in sig i ett hörn. etc.

 2. Jag har själv målat in mit i ett hörn ett otal gånger.. :-)

  En del nöjer sig aldrig med et svar heller utan fortsätter oupphörligen med ”svara på min fråga” oavsett hur många gånger man svarat.. :-)

  Sedan finns de psykiskt sjuka som tror att de är ibland jesusmolnen eller nåt och skriver 100 rader med bibelcitat.

  Bort, bort, bort..

 3. Stalkers är ett ruggigt släkte. Kvinnor drabbas ofta av idioter som känner sig försmådda.

 4. Jo Karin, fast sitter man med en adsl eller annan bredbandsförbindelse så tar det ett tag att byta ip. Normalt behöver man stänga ner modemet ett par dygn.

  På jobbet så är det brandväggens ip även om man byter rum. Det blir för jobbigt som regel.

  Jag har fler förslag och skriver mer om det, kanske tom senare idag..