Cirkus Almedalen


Då är det återigen dags för den största politiska pseudohändelse vi har i detta avlånga land, Almedals-veckan.

Det är ett ständigt återkommande inslag som får lite av karaktären av ett kringresande tivoli även om det sker på samma plats varje år. Samtliga toppolitiker kommer att sitta i gröngräset och le brett, göra sina noggrant planerade utspel och precis som vanligt kommer social-demokraterna att göra det största samtidigt som Fredrik Reinfeldt ska tala. Detta är något som (s) utvecklat metoderna för länge, och de blir bara bättre och bättre på saken.

Möjligen har högeralliansen utformat någon taktik mot detta, men fram till idag så har ändå alltid (s) vunnit på poäng om inte rent av – Knockout. Partierna satsar idag miljonbelopp på att forska fram vilka åsikter det lönar sig bäst att torgföra. Att t.ex. Folkpartiet gjorde sitt invandrar-fientliga utspel någon vecka före förra valet var ingen tillfällighet. Man visste med stor säkerhet att man skulle dra extra röster på det sättet.

Det är så man ska se veckan i Almedalen. Först gör de en omfattande undersökning av vilka frågor som attraherar de vanliga väljargrupperna, sedan kollar de vilken fråga som kan dra röster från de näraliggande partierna, varpå sedan talen skrivs. Somliga frågor passar inte i talarstolen så dessa släpps av partiernas spindoctors till pålitliga ”journalister”. Allt är mycket noga regisserat och hur reaktionerna kommer att se ut vet respektive partiledning i förväg.

Givetvis är högern extra gynnad eftersom de har ekonomiskt stöd från näringslivet även om de av partitaktiska skäl inte gärna pratar om detta. Motsvarande stöd har säkerligen (s) också, fast då från fackföreningsrörelsen.

Jodå, det kommer att presenteras ”nyheter” från Almedalen i år också. Men allt är noga genomtänkt och regisserat. Folkpartiet kommer säkerligen att vänta med sina värsta främlingsfientligheter till veckan före valet i år också. Nu blir det bara lite tal om språktest och integration. Socialdemokraterna har redan skrivit debattartiklar om priset på el (Mona Sahlin) trots att de har regeringsmakten och kan ändra lagen direkt med stöd av (v) och (mp). I stället väljer de att skriva debattartiklar så räkna med att herr Persson kommer att blicka ut över publiken och klaga på elpriset.

Reinfeldt kommer att anlägga sin mjukisuppsyn och oroa sig för arbetslösheten och hävda att (s) misslyckats – men att de nu insett att högerns förslag om hushållsnära tjänster inte är så dumt. Där har redan (s) vikt ner sig i och med att två kommunalråd i Östergötland beordrats att skriva en debattartikel om saken.

Medierna lever under almedalsveckan i en total symbios med alla politiker. Det är knappast en slump att jippot går av stapeln i dessa dagar när det normalt inte händer speciellt mycket.

Nu har jag dessutom hört ett rykte om att bloggare är inbjudna att ha synpunkter på de utspel som kommer att göras. Ja, jag säger då det..

Clowner är åtminstone roliga.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, almedalen, mediekritik, spindoctors, pseudohändelser, jippon, cirkus, tivoli[/tags]


2 svar till “Cirkus Almedalen”