CIA hindrar USA:s senat att granska CIA


Igår morse rapporterade morgonnyheterna och andra massmedia om hur CIA med skumma metoder försöker komma åt och förhindra en utredning i USA:s senat, ledd av Dianne Feinstein, känd liberal senator från San Francisco, till vänster om ”main stream” då jag bodde i Berkeley, på andra sidan av ”The Bay” från SF 1988-89.
http://jinge.se/?attachment_id=104084″ rel=”attachment wp-att-104084″>feinsteinintelcommUSA-bloggen (med vilken jag hade en tuff bloggdebatt med i mitten av juli 2012) och känd försvarare av USA:s utrikespolitik skriver ”I sina försök att stoppa Senaten från att offentliggöra information om den fulla vidden av USA:s tortyr under Kriget mot Terrorismen så anklagar nu senator Dianne Feinstein, som leder senatens underrättelsekommitté CIA för att ha spionerat på kommitténs stabsmedlemmar för att försöka stoppa dom från att avslöja pinsamma detaljer om CIA:s tortyr amerikanska fångar. Feinstein är en Obama-lojalist som länge har varit en av CIA:s mes lojala försvarare i kongressen, och att hon går ut med ett sånt här drastiskt uttalande är minst sagt sensationellt. Det är rent historiskt och visar att president Obama nu står inför en allvarlig konstitutionell kris. Det är en aning som om Beatrice Ask skulle gå ut och anklaga Säpo för att spionera på den svenska regeringen.”

New York Times skrev för 2 dagar sedan ”Det var upprörande nog när två på varandra följande presidenter dolde CIA:s historia av illegal internering, överlämnanden, tortyr och fruktlösa hårda förhör av terroristmisstänkta. Nu har ordföranden i senatens underrättelseutskott, Dianne Feinstein starka och övertygande bevis för att CIA kan ha begått brott för att förhindra avslöjanden av förhör som hon sade var ”helt annorlunda och betydligt brutalare” än något som tidigare beskrivits i kongressen.”

Senator Feinstein sade att CIA felaktigt sökt i de datorer som används av utskottets personal. Feinsteins anklagelser bär en särskild trovärdighet och då hon har varit en pålitlig supporter av underrättelsetjänster och deras utökade befogenheter 11 september 2001. CIA:s chef John Brennan förnekade nu intrång i utskottets datorer men hade erkänt detta i januari enligt Ms Feinsten. (Obama träffar sin förtrogne John Brennan vare vecka och de bestämmer tillsammans vilka människor man ska låta döda via drönare utan rättslig prövning). Hon sade att ärendet sänts till justitiedepartementet för eventuella åtal. CIA kan också ha brutit mot det fjärde tillägget i USA:s konstitution vid sidan av andra brott, sa senator Feinsten.

Ms Feinstein gav detaljer om hur CIA hade hindrat kongressutskottets utredning, som började 2009 sedan senatorer hört att CIA hade förstört videoband av förhör under president GW Bush. Feinstein sade att man funnit att CIA:s ledning allvarligt vilselett kommittén när den beskrev förhörs-metoderna. Förhören påvisade en mängd brutala metoder, av vilka en – waterboarding i synnerhet – otvetydigt var tortyr.

I en ännu hemlig 6.300 – sidig rapport av Feinsten och medarbetare beskrivs dessa handlingar och även slutsatsen att CIA hade falskeligen hävdat att tortyr och annan brutalitet ledde till användbara uppgifter. Ms Feinstein har bekräftat offentligt rapportens uppgifter om detta.

Det var utskottets personalens innehav av denna omprövning – som CIA har vägrat att ge till senaten – som sporrade vad Ms Feinstein sade var en olaglig jakt på datorer ( förutsatt att senaten anställda av CIA ) som innehöll utkast till intern översyn .
Justitiedepartementet har nu en förundersökning att genomföra, men senatorns rapport måste släppas menar New York Times. Ms Feinstein uppmanade president Obama att offentliggöra rapporten.
CIA imagesCAC2LEWL

Vi har tidigare granskat CIA:s verksamhet Ett inlägg fokuserade på CIA:s mutor och köp av journalister redan på 1970-talet, och dess medvetna desinformationsverksamhet.
Det var ”Alla tiders visselblåsare” – Philip Agee som publicerade den mest häpnadsväckande och viktiga informationenen om USA:s utrikespolitik som någon amerikansk statlig visselblåsare någonsin har avslöjat. Philip Agee tillbringade 12 år (1957-1969) som CIA-handläggare. Boken ”Inside the Company: CIA Diary”, publicerad 1974 var ett banbrytande arbete om CIA:s metoder och dess förödande konsekvenser. Den publicerades på c:a 30 språk och blev en storsäljare i många länder. Där fanns ett 23-sida appendix med namnen på hundratals hemliga agenter och organisationer. Agees mål med att namnge alla dessa individer var att göra det så svårt som möjligt för CIA att fortsätta sitt smutsiga arbete. I motsats till Agee har Wikileaks ej publicerat namnen på hundratals informanter från de nästan 400 000 handlingar om Irak-kriget som släpptes.

Phillip Agee untitled

På CIA:s lönelista fanns tidigare och dåvarande presidenter i Mexiko, Colombia, Uruguay och Costa Rica, ”vår arbetsminister”, ”vår vice-president”, ”min polis”, journalister, arbetskraft ledare, studentledare, diplomater och många andra. Om CIA ville sprida antikommunistisk propaganda, orsaka splittring inom vänstern, eller få kommunistisk ambassadpersonal utvisad, behöver den bara förbereda några bluff-dokument, presentera dem till lämpliga ministrar och journalister, och – vips! – Omedelbar skandal.

En vanlig taktik hos CIA är att skriva vinklade ledarartiklar och falska nyhetsartiklar som medvetet publicerades av latinamerikanska medier utan angivande av CIA:s författarskap eller att CIA betalat. Propagandavärdet av en sådan ”nyhets”-artikeln kan multipliceras med att den plockades upp och spreds av andra CIA-stationer i Latinamerika och ibland också i USA. Enligt Carl Bernstein 1977 hade mer än 400 journalister i USA under de gångna 25 åren utfört uppdrag åt CIA.
Frihetsgudinna gråter bild

I november rescenserade Ulla Johansson i ett gästblogginlägg den Pulitzer-prisbelönta boken ”The way of the knife – the CIA a secret army” av Mark Mazzetti, journalist vid New York Times. Ett huvudbudskap i boken är att CIA under de senaste 10 åren övergått från att vara en blodbesudlad spion- och underrättelseorganisation till att vara en mördar- och terroristorganisation. Det är väl belagt att CIA sedan 2011 aktivt stött och stödjer extrema rebeller i Syrien, som ett led i USA:s olagliga angreppskrig mot landet. EU vill skärpa arbetet mot extremism och terrorism, vilket brister i trovärdighet så länge EU inte aktivt angriper CIA – den amerikanska regeringens egen terroristorganisation enligt New York Times’ Mazzetti.

Ett annat inlägg påvisar hur den stormrike ägaren till Amazon och USA:s kanske viktigaste dagstidning Washington Post är i maskopi med CIA. I USA 2011 ägde sex bolag 90 procent av mediemarknaden, jämfört med 50 bolag år 1983. De sex bolagen är General Electric (NBC, Universal), Newscorp (Fox & Wall Street Journal), Disney, Viacom (Paramount & MTV) och Time Warner (CNN, Time, Warner Brothers) och CBS. (Ur kapitel 9 i boken ”USA som världspolis” av Karlström & Romelsjö – se bloggsidan för information och beställning).
Jeff Bezos untitled

Nyhetsmedia ska belysa intressekonflikter och inte själva förkroppsliga dem. Men Washington Post (WP), en av världens mest ansedda tidningar rapporterar inte att dess nye ägare mångmiljardären Jeff Bezos grundare och VD för Amazon nyligen slöt ett kontrakt på 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 4 miljarder svenska kronor med CIA. Bezos står bakom Amazon Web Services som kommer att söka fler CIA- kontrakt. Förra månaden utfärdade Amazon uttalande ”Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med CIA.”
Som Amazons majoritetsägare och WP:s enda ägare har Bezos mycket att vinna om WP är mindre kritisk mot CIA. Amazon har en tvivelaktigt rykte för sitt beredvilliga samarbete med den amerikanska regeringen då det gäller nationell säkerhet. Mediebevakningsgruppen FAIR påpekar att Wikileaks portades från Amazons webbhotell AWS efter sitt avslöjande. Så då intresset var som störst för det som Wikileaks publicerat kunde läsarna inte komma in på Wikileaks hemsida genom beslut av ägaren till Amazon och nuvarande ägaren till Washington Post.
Washington Post untitled

”Enligt CIA:s språkbruk kallar man en organisation eller tidning för en ”agent för inflytande” då den har ett stort ekonomiskt intresse av att hålla sig väl med CIA” sade förre CIA-tjänstemanne Ray McGovern .
En före detta reporter för Washington Post och många andra nyhetsorganisationer, John Hanrahan, har sagt ”En sak är säker WP:s reportrar och redaktörer är medvetna om att Bezos som majoritetsägare i Amazonas har ett ekonomiskt intresse av att upprätthålla goda relationer med CIA – och detta sänder ett tydligt budskap till även den tuffaste journalisten att kritik av CIA kanske inte är så bra för karriär.”


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

New York TimesUSA-bloggen CIA-rapport I http://www.commondreams.org/sites/commondreams.org/files/imce-images/feinstein_report_0.jpg” target=”_blank”>CIA-rapport II SvT 14/1 DN Debatt 14/1 Blum om SnowdenGlobalresearch 17 december CIA & Amazon Roots organization Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg

  4 comments for “CIA hindrar USA:s senat att granska CIA

 1. yugo45
  13 mars, 2014 at 10:36

  Helt apropå, någon som noterat inflation av artiklar skrivna av Anne Appelbaum i svenska tidningar, fru till den förre polske försvarsministern, nu utrikesministern och tillika höken Sikorsky? Både hennes och makens CV skriker om CIA.

 2. 13 mars, 2014 at 14:37

  Guardian påpekar en tydlig begränsning i senator Feinstens kritik:

  ”Förbittringen hos senator Feinstein är enbart riktad mot CIA, som påverkar henne och hennes uppdrag. Hon är upprörd när CIA påstås ha hackat sig in i hennes utskotts datorer. Hon är upprörd över det påstådda intrånget i integriteten hos sin personal. Men samma senator visade ingen empati för amerikanernas upprördhet över avslöjandena i Snowdens dokument av miljontals medborgare vars personuppgifter hade samlats in av NSA. Hon kunde inte heller dela amerikanska ilska över avslöjandena samarbete i övervakningen av den gigantiska tech företag. ”
  (http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/11/cia-double-life-dianne-feinstein)

 3. 13 mars, 2014 at 22:08

  CIA:chefer är inte kända för sanningslidelse. På 1980-talet fann man att dåvarande chefen William Casey ljög för kongresskommitten om Iran-Contra-affären. På 1990-talet tvingades dåvarande chefen Jim Woolsey bort av Clintons administration. Nuvarande chefen Brennan är väl känd för sitt stöd för tortyr och liknande, i strid med internationella överenskommelser.

 4. ai
  14 mars, 2014 at 11:54

  Jag skulle söka jobb i Jordanien och var inne på en arbetstillståndsmyndighet och där såg jag att mina uppgifter registrerades i en dator som hade USaid from the american people klistermärke på sig. Jag tror knappast att amerikanska folket har samlat in pengar och köpt datorer till Jordanien. Jag misstänker att mina uppgifter hamnar på flera ställen än bara där. Jag har inget mot amerikaner och USa men ändå obehagligt.

Comments are closed.