Carl Bildt – från ryska ubåtar till ryska oljepengar

Carl Bildt är en person som vi slipper skämmas för på det internationella planet, det var ett bärande argument för många efter Reinfeldts val av utrikesminister.


CB här på en konferens om Rysk ekonomi..

Han har dessutom kritiserat USA för deras angreppskrig mot Irak och även uttalat kritik mot EU:s bojkott av Hamas. Så långt är väl allt gott och väl och han har t.o.m. fått visst beröm för detta bland ”vänsterbloggare”. Bland andra skrev Helle Klein att det var ett bra val, fast jag minns inte hur hon formulerade det.

Men ingen ska inbilla sig att Carl Bildt är någon sorts medelväg inom de ”nya” moderaterna. Han är samma gamla hök som han alltid har varit och till sommaren 2007 lär han väl bjuda Cheney på

stekt strömming igen ute i vår skärgård. Han har redan varit i Vita Huset och dessutom träffat Cheney. Han har hunnit med ett EU-möte så det vore väl att förvänta att han snart har något positivt att berätta om EU:s inställning i Mellanösternkonflikten. I stället får vi läsa i medierna om hans aktie- och optionsaffärer.

Genom sitt engagemang i Lundin Oil är han inte utan visst ansvar för situationen i Sudan där 70 % av oljeinkomsterna går direkt in i krigsindustrin. Det odemokratiska landet Ryssland är en annan av Bildts födkrokar, ett land som dessutom saknar pressfrihet. Hans optioner i Gazprom kan han inte sälja före december beroende på att det är först då de kan lösas om mot, enligt uppgifter i medierna, 5 000 000 kronor, fem miljoner.

Carl Bildt har bytt sina angrepp på fiktiva ryska ubåtar till ryska oljedollar, ett smart drag kanske. Men vad Carl Bildt diskuterade med Cheney härom sistens får vi inga rapporter om, och inte lär vi få det heller. Han kanske bytte sina optioner till motsvarande i Halliburton?

Läs Olle Svennings artikel om CB i dagens Aftonblad, länk nedan.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Gazprom, Optioner, Högerregeringen, Cheney, Halliburton, Lundin Oil, Somalia, Politik[/tags]

  4 comments for “Carl Bildt – från ryska ubåtar till ryska oljepengar

 1. Peter P
  29 oktober, 2006 at 17:00

  70 procent av Sudans oljeinkomster, ska det vara, där Darfur ligger, inte Somalia, som ligger på Afrikas horn. Lätt hänt :-)

 2. 29 oktober, 2006 at 17:24

  Tack!

 3. Micke
  29 oktober, 2006 at 20:40

  Bildt är en överklassnobb och en man som tar sig själv på alltför stort allvar. Synd att andra gör det också.

 4. 29 oktober, 2006 at 22:27

  Jinge:
  Du menar väl ”från minkjakt till ryska oljepengar” :-).

Comments are closed.