Café Clarté: Stockholm från hungerkravaller till Vietnamrörelse 15/11


Café Clarté: Stockholm från hungerkraveller till Vietnamrörelse Clarte 15/11

Tidskriften Clarté har bjudit in författaren Lena Kallenberg som berättar om Stockholm från hungerkraveller till Vietnamrörelse: romaner om svenskt 1900-tal under tre generationer.

Samtalet hålls på Café Fru Bellman, Bellmansgatan 26 (T-bana Mariatorget), tisdag 15 november 19.00. Lokalen är öppen från 18.00

Det finns möjlighet att få kaffe och kaka eller smörgås. Den som vill äta Fru Bellmans goda soppa kan göra det, men då behöver vi en föranmälan så vi kan uppskatta efterfrågan.
Anmäl aptit på soppa och bröd till Clartéförbundet senast söndag 13 november (gärna tidigare)”.
Kanske går det bra även senare!? Clarteförbundet, anmälan

Lena Kallenberg presenteras i den liksom tidskriften Clarté utmärkta tidningen Folket i Bild Kulturfront. i artikeln ”Mobilisering för litteraturen i Dalarna”.
(Jag Anders älskar Dalarna dit jag kom som purfärsk läkare 1972, och stormtrivdes som vänsteraktiv och patientaktiv distrikts/-familjeläkare, lika mycket som vänsteraktiv medicinstuderande i Uppsala. Många (patienter och andra) köpte socialistiska tidningar som jag sålde utanför Systemet i mest Avesta. Ursäkta nostalgin).

Lena Kallenberg är författare och var med i Stockholms FNL-grupp som en fin merit på sin CV.

clarte-cafeclarte161115

Om Clartéförbundet


Svenska Clartéförbundet finns på olika orter i Sverige och ordnar möten och studier, men dess främsta praktiska uppgift är att understödja tidningsutgivningen.

Det svenska Clarté bildades i början av 1920-talet som en del av den internationella clartérörelsen, vilken var en reaktion på första världskrigets katastrof. Den internationella clartérörelsen är sedan länge upplöst. På 30-talet var svenska Clarté en viktig samlingsplats för socialistiska intellektuella och antifascister, årtiondena efter andra världskriget blev det en av de få mötespunkterna för socialdemokrater och kommunister. Under 1960- och 70-talet spelade Clarté en central roll i vänsterrörelsen på universitet och högskolor och var i huvudsak en kamporganisation för diverse dagsfrågor. De viktigaste var studentfackliga, stöd till arbetarklassen och antiimperialism. Sedan början av 80-talet är tidskriftsutgivningen den viktigaste uppgiften, och anknytningen till studentvärlden är inte längre lika stark.

Grunden för förbundets verksamhet ges av programmet från 1998:

Clarté är en partipolitiskt obunden organisation, som strävar efter att kritiskt undersöka vår tid sociala och ekonomiska system, samhällsinstitutioner, politiska ideologier och kulturella strömningar. Vårt mål är en socialistisk samhällsordning, det vill säga en samhällsordning där folket har såväl den politiska som ekonomiska makten.

Socialismen är vårt mål. I följande artikel Vad är socialismen? uttrycker vi socialismens ide:

Kapitalismen – det är vad vi har nu (kallas numera ”marknaden”). Socialismen blir däremot vad vi väljer att göra den till. Den innebär att produktion och samhälle organiseras utifrån de arbetandes behov och att klassamhället avskaffas.

Andra uppgifter som förbundet ägnar sig åt är att delta i vänsterns debatt om aktuella frågor på diverse öppna möten”

Anders: Clartéförbundet utger en utmärkt socialistisk tidskrift fyra gånger per år. (Se annons till höger på bloggsidan). En prenumeration kostar bara 200 kr! Jag prenumererar, läser och lär!
clarte-2016-nr-3
Clarte skriver

Bli medlem i Clarté!

Anders:Om Du instämmer i programmet förstås). Kom med i Clarté!

”Du blir medlem genom ansökan till förbundet som du kan göra via detta formulär. Medlemsavgiften är 60 kr per år. Vill du ha tidningen kostar den 200 kr för fyra (4) nummer under ett år. Medlemsavgiften kan sättas in på Clartés PG 251780-3, märk inbetalningen ”medlem”.

Vi har många uppgifter som vi behöver vara flera till.

Redaktionsarbete.Välja ut artiklar och tema, d.v.s. göra politiska val. Politiska diskussioner. Skriva artiklar, korrekturläsning, layout och redigering. Kontakta skribenter. Organisera utgivningen.
* Översättningar. En del intressanta artiklar måste översättas.
Hitta bildmaterial. Fotografera eller få tillgång till dokumentära foton och andra bilder.
* Administration. Ta hand om och åtgärda post, ekonomi, underhåll av vår prenumerationsdatabas, m.m.
* Kampanjarbete för att öka prenumerantstocken. Välja målgrupper och bearbeta dessa, höra av oss till gamla prenumeranter, reklam och annat.
Förbundsverksamhet. Skapa aktiviteter som uppfyller våra medlemmars förväntningar. Driva politik utifrån vår plattform.
Sälja tidningen. Vi säljer tidningen till våra bekanta och vid olika möten och demonstrationer. Du kan bli kommissonär!
Webbverksamhet. Vi behöver personer som är intresserade av webbredaktionellt arbete och/eller webbteknik. Du behöver inte kunna både och!
Annat småarbete.
Hör av dig till oss om du kan tänka dig att komma med och få saker gjorda!
Vi är lyhörda för nya ideer och förbättringar av vår verksamhet.”

intressant.se, , , , , , ,, , , ,, , , ,


2 svar till “Café Clarté: Stockholm från hungerkravaller till Vietnamrörelse 15/11”