Bygga en Armborst?


Jag har under en längre tid funderat på att bygga mig ett armborst, i så fall en replika av någon äldre modell som användes förr i tiden. Just den på bilden har det rätta utseendet men jag måste nog först besöka ett museum för att hitta någon som faktiskt har hittats i Sverige.

Men, det ska i så fall bli ett funktionsdugligt vapen, det ska gå att använda till prickskytte. Jag har en stark känsla av att det krävs vapen-
licens, eller i vart fall någon sorts tillstånd att inneha ett sådant vapen, men jag ska ta kontakt med någon klubb för att höra vad som gäller. Möjligen kan man hitta någon som redan har byggt ett som vet vilka svårigheter som kan finnas. En tidstypisk avfyrningsanordning kan bli problematiskt att hitta, men som sagt, jag har ännu inte lagt ner någon större tid på att googla. Jag antar att det finns hur mycket information som helst på nätet.

Jag gissar att det inte är tillåtet att gå ut i skogen och övningsskjuta, på det sättet betraktas det nog som vilket vapen som helst, man får väl inte ens ta med sig en pilbåge ut i skogen hur som helst? När jag surfat runt så har jag hittat färdiga vapen som kan förses med kikarsikte och med en slagkraft som säkerligen penetrerar bilplåt, men sådana intresserar mig inte. Besökarna här på sidan lär få höra mer om detta längre fram, och är det någon som sitter inne med kunskaper i ämnet så finns det möjlighet att använda kontaktfunktionen.

it , , , , , , , , ,


17 svar till “Bygga en Armborst?”

 1. Det är ganska enkelt att bygga en armborst, som barn gjorde jag enkla varianter som helt enkelt är tillåtna för de kan inte skada någon men var kul att använda. Som tonåring gjorde vi en som var baserad på fjädringen av en bil och kunde skjuta armerings järn igenom en Volvo 240 på 100 meters avstånd, inte en variant som man kunde bära runt på men var kul att leka med på skrotgården som jag sommar jobbade på.

  Min farfar hade en variant gjord av renhorn och andra bitar av renar, om jag förstår rätt så var det ett traditionellt jaktvapen för samerna innan krutvapnen kom i deras händer.

  Det finns många typer av avfyrings mekanismer och de flesta av dem tillverkar ett vapen som behöver licens för att använda.

 2. Vad ska Du ha en armborst till? spänna bågen när frustrationen blir för stark?Utan att släppa pilen då förstås? Eller ska den hänga på din vägg och samla damm? Nu är jag riktigt nyfiken på syftet. ;)

  • Kul! Om den sedan får hänga på väggen normalt gör den ingenting. Men främst ser jag fram emot att forma den, slipa och fixa till den.

   Men att skjuta mot en tavla verkar oxo häftigt, och som Charlie skriver så finns det tom tävlingar i grenen. Jag har sett att det finns olika klasser, en kallas ”Medeltid” och avser replikor från 1100-1300-talen ungefär. Armborsten på bilden är en modell av en gammal båge, jag skulle tro att själva avfyrningsmekanismen finns att köpa.

   • Det finns många medeltids föreningar och någon av dessa kan man nog kontakta och få råd från. Har sett armborstskytte i Visby under medeltids veckan.

 3. Jag skulle nog föreslå bågskytte istället för armborstskytte. Att skjuta ett armborst skiljer sig inte nämnvärt från att skjuta en bössa. Båge däremot är en helt annan sak.
  Men visst, byggandet i sig är säkert skitkul. :)

  Svenska Armborst Unionen – S.A.U har du här: http://www.benet.se/sau/

 4. Lär tydligen vara vådliga redskap att ”spänna”. Är tjusningen att grunkan är uråldrig & får en att tänka på medeltid med slott & riddare? Ett kraftigt luftgevär ger antagligen 100 ggr bättre precision…

   • Jag besökte för många år sedan en träning för bågskytte i Torvalla. Det var faktiskt kul. Och imponerande grejer hade de också. Du kanske ska gå dit och kolla deras häftiga manicker och fråga runt lite. De som jobbar där har väl hållit på hur länge sm helst.

  • Armborst år vapen som med moderna varianter är populära att jag med och används även i krig idag som ljudlösa vapen. En a dessa medeltida vapen har mer slagkraft en vad en älgstudsare har och är ganska bra precision.

   En modern armborst skjuter lätt igenom de flesta skyddsvästar och är väldigt pålitliga.

   Men Jinge talar nog mer om tjusningen att bygga en själv och skjuta lite på tavlor, om han vill jag med dem får han åka till Afrika eller Nordamerika. Tror inte de är lagliga i Europa att jaga med.

 5. Kom ihåg att dessa LJUDLÖSA dödliga vapen upp till ca 500 meter… Kan man jaga vilddjur med när EU feodal samhället ekonomiskt kollapsar i en nära framtid nära.

 6. Själv vill jag bygga en trebuchet, men då tror jag att det snarare är bygnadslov som krävs än vapenlicens.

  Sorgligt nog slår jag mig jämt på tummen när jag använder en hammare, så jag få nog forsätta drömma.

  Men en trebuchet vore ganska trevligt :)

 7. Kolla vapenlagen kap 1 paragraf 3, armborst (även delar här till, ej bultar/pilar) är jämställda med krut/skjutvapen = du kan lika gärna börja med att bygga en kulspruta och posta det här. Bli inte förvånad vid postat bygge av armborst om farbror blå knackar på dörren (sparkar in den snarare) hävdar att du är terrorist. Rätt poppis idag. Det finns en och annan nöt som gärna skulle ställa till ett litet helvete för dig med tanke på tidigare artiklar. ;)

  • Men det oroar mig inte, den dagen jag skaffar utrustning som kan sammanfogas till ett armborst så har jag givetvis erforderliga tillstånd..