Bush panikslagen inför valet och oljesituationen


Att Irak började tala om att sälja sin olja och ta emot betalningen i Euro var den direkta orsaken till Irakkriget menar många.

Att Iran också talar om att sälja sin olja i Euro menar andra är den direkta orsaken till det uppskruvade tonläget från Vita Huset, och det är givetvis fullt möjligt att det är en faktisk orsak till mycket av det som hänt och fortfarande händer. En annan sak som händer på hemmaplan i USA är att Bush har rekordlåga siffror i opinionsläget. 32% av amerikanerna anser att han gör ett bra jobb enligt CNN:s undersökning för någon dag sedan.

Det är siffror som närmar sig Nixons..

Att bensin- och oljepriset går uppåt i USA är en högst påtaglig sak som folk är missnöjda med. Det är bara vissa städer som har en vettig kollektivtrafik medan andra är helt omöjliga att färdas i utan att ha tillgång till bil. Och på landsbygden är det ofta precis som i Sverige. Bussen går 5 dagar i veckan, en tur. Om ens det.. Så det är klart att folk är oroliga, framförallt nu när Kineserna är på god väg att utvecklas till en av världens största oljekonsumenter.

WASHINGTON (CNN) “President Bush announced Tuesday that he will temporarily halt deposits to the nation’s Strategic Petroleum Reserve, freeing more oil for consumer needs in the hope of relieving prices at the pump. The move comes as Bush faces pressure from looming midterm elections, sinking poll numbers and angry consumers. In a speech at the Renewable Fuels Association in Washington, Bush said, ”By deferring deposits until the fall, we’ll leave a little oil on the market. Every little bit helps.”

Genom att sluta fylla på i beredskapslagren hoppas Bush att man kan få ut mer olja på marknaden och det sättet dämpa prishöjningarna. Som vanligt svingar mannen ett tveeggat svärd för vad som händer om konflikterna i mellanöstern eskaleras vet vi inget om idag. CIA och Pentagon har visat sig vara väldigt dåliga rådgivare förut och senast idag hittades väl 30 poliselever ihjälskjutna i Bagdad.

Detta dagen efter den positiva nyheten att man nu har lyckats bli överens om en regeringsbildare där.

Skruvas då situationen upp när det gäller Iran så vet vi givetvis inte vad som kan hända. Men George W Bush hoppas väl på en resolution i säkerhetsrådet som på ett eller annat sätt innebär starka sanktioner mot landet ifråga. Ser man till vår egen regerings bockande och bugande för Bush så kan man förstå att det finns risk för sådana sanktioner. Vad det innebär för oljepriserna och tillgången på sikt vet vi inget om idag.

Att i det läget minska på kravet att en del av den importerade oljan inte ska till beredskapsförråden i bergrummen är en mycket våghalsig politik. Men visst, den ligger helt i linje med Bushs agerade i övrigt. Noll ansvar och noll eftertanke..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, bush, oljekris, opinionsläget, iran, irak[/tags]


Ett svar till “Bush panikslagen inför valet och oljesituationen”