Inför G8-mötet låter George W Bush meddela Vladimir Putin att han kan sova lugnt på nätterna. Han ska bara omringa Ryssland med raketer, det är inte så farligt säger Bush. DN: ”Var inte rädd, Vladimir, Ryssland behöver inte rädas USA:s robotsköldsplaner i Europa, säger USA:s president George W Bush inför G8-mötet. – Kalla kriget är över. Det tog slut, sade Bush i Prag på tisdagen, där han inleder sin Europaresa.” Det känns ju skönt att den amerikanske presidenten känner till att det ”Kalla Kriget” är över. Men med anledning av alla andra krig som är i full gång så finns det all anledning för hela världens folk att vara rädda. Det finns faktiskt ett land som har använt atombomber två gånger, samma land som just nu för krig i Irak, Afghanistan och i delar av Afrika. Dessutom kan man ju påstå att de för ett krig mot Palestina också, fast genom ombud. Och Libanon i somras, likaså det genom ombud. Bush påstår dessutom att raketramperna som ska byggas i Polen är till för Iran. Att kom- |
mentera det vidare gör jag inte, men fakta i målet är att Iran inte har några raketer som kan skjuta så långt. Så rädda behöver vi alla vara. Fråga bara Irans befolkning, Iraks vet redan. Världens i särklass mest krigiska land säger att vi lugnt kan sova vidare… Källor: SvD DN Andra bloggar om: Bush, Putin, G8, Raketer, Stjärnornas Krig, Kalla Kriget, USA, Raketramper, Polen, Politik [tags]Bush, Putin, G8, Raketer, Stjärnornas Krig, Kalla Kriget, USA, Raketramper, Polen, Politik[/tags] |
29 svar till “Bush lugnar Putin, men är vi lugna?”
Den Ryska björnen har börjat vakna igen stärkt av sina oljepengar samtidigt som den amerikanska örnen flyger värden över på jakt efter fiender. Kan inte påstå att jag kommer sova så bra.
Mycket bra rutet, Maccia! Nästan som en björn(:
Sovjet var en av de värsta slaktar regmerna i historien och de ”offrade” ingen ting och drog sig ur östeuropa. Sovjet kollapsade ekonomiskt och ideologiskt.
USA är trots sina många brister en demokrati och situationen där kan förändra sig efter nästa val. Den möjlighteten fanns aldrig i Sovjet eller dess satelitstater. Men visst håller jag med det att de nya Nato länderna viker sig för USA.
två otroligt okompetenta män styr över så många människoliv, det är otäckt ooch obehagligt och jag är orolig.
Just det, den ryska björnen har vaknat ur sitt idé. Blir det en clash mellan de två f.d. stormaktsblocken hamnar Sverige mittemellan, kanske nåt att tänka på för våra politker som just nu gör sitt bästa för att upphäva vår alliansfrihet och tvinga med oss i NATO utan svenska folkets medgivande. Är ni beredda att ta ansvar för det, svenska politiker?
Kommentarsreglerna!
Maccia/
Så du tycker att upplösandet av Warsawapakten och tillbakadragandet av Röda armén från Östeuropa var en ”uppoffring”? Ryssland hade inte i övriga Östeuropa att göra! Den sovjetryska ockupationen var inte önskad av den absoluta majoriteten av människorna i övriga Östeuropa. Och undra på det. Sovjetunionen är efter Tredje riket den brutalaste diktatur Europa upplevt i modern tid!
Gjorde Tredje riket en ”uppoffring” när det 1944-1945 tvingades dra sig ur de länder det ockuperat? Skulle inte tro det!
Är det inte lite tröttsamt att komma dragandes med att USA är det enda land som använt kärnvapen. Det är förvisso sant, men är väl just idag högt irrelevant? Ingen stat kommer i framtiden att använda kärnvapen, kärnvapen skall endast ses som ett försvars- och skrämselmedel. Att kärnvapen sprids är visserligen av ondo, ju fler som har tillgång ju större blir risken att det skulle användas.
Skulle samtliga länder leva upp till sina åtaganden under NPT skulle ju problemen vara mindre. Så nedrustning vore ju det bästa.
Annars tycker jag att Rysslands försök att likt en obstinat tonåring försöka verka viktig är något pinsamt. Visst är utplacerandet av missilförsvaret misstänkt likt det som ledde fram till kapprustningen och kalla kriget, men ändå inte.Då fanns det från USA:s sida en uttalad anti-sovjetisk idé (och vice versa). Idag ses Ryssland knappast som ett hot av andra än de egna invånarna och närliggande länder. Något som verkar svida hos Putin.
Det ryska motståndet, agerandet i Kosovo-frågan, Putins retorik. Tycker det är lite löjligt.
Maccia/
Menar du att USA installerat regeringarna i Östeuropa? Att de östeuropeiska folken inte valt sina regeringar själva? Vadan denna slutsats? Sårad över att regeringarna i Östeuropa inte vill ha tillbaka den ryska ockupationen?
–
maccia
Kan det finnas goda anledningar till att folket i östeuropa hellre väljer USA och EU som samarbetspatners än Ryssland? Och vad har ryssland att vara rädd för? De har väl inga planer på att överfalla östeuropa igen? Och kanske var det inte så dumt under den tid som du kallar ”knähund styrd av rysk-israeliska rövaroligarker med en fyllbult som president”. Det är ju de facto den enda gången som ryssarna fått uppleva någonting som var i närheten av att kallas demokrati. Men du föredrar tydligen ett ryssland styrt av KGB-shakalerna.
Men vad är det då bråket gäller? Det är ju inte en kärnvapensköld som ska skydda mot fullskaliga kärnvapenattacker, utan ett försvar mot sporadiska robotar på väg mot europa eler USA. Det kommer inte förändra kärnvapenbalansen, så jag kan inte se vad ni och Ryssland ska oroa sig för?
USA:s politik är i särklass det största hotet mot världsfreden. Att Ryssland reagerar starkt på Natos utvidgning i de forna öststaterna är på inget sätt särskilt märkligt – eller något man behöver reagera så hysteriskt för som bombhögern gör. Den gamla terrorbalansen är helt borta ur bilden och kommer aldrig igen.
Jag tror att USA:s syfte med att i Polen placera tio antirobotraketer är att man har Iran som mål, inte Ryssland eller övriga Europa.
Och Calle, det kan verkligen diskuteras vilket land som är den värsta krigsförbrytarstaten!
Jag håller med Sara om att USA är ett hot mot världsfreden. Men för de östeuropeiska staterna framstår Ryssland som det största och mest akuta hotet mot DEM. Det är Ryssland som i århundraden ockuperat eller på annat sätt dominerat sina östeuropeiska grannar, inte USA. Inte konstigt därför att de östeuropeiska länderna lierar sig med USA. De vänder sig till den enda makt som de tror kan försvara dem mot Ryssland. USA är inte precis ett under av demokrati och fredsvilja, men av två onda ting väljer man det minst onda. Begripligt om än kanske inte så smart i längden. Jag vill att t.ex. Estland ska fortsätta vara självständigt. Men inte till priset av ett tredje världskrig. Finns ingen nytta med självständighet i en värld som inte längre existerar, vilket är det ofrånkomliga och oåterkalleliga resultatet av ett världsomfattande kärnvapenkrig.
Maccia: Om EU och Ryssland ska ha ett starkt och givande samarbete grundat på ömsesidig respekt måste Ryssland respektera ett minimum av demokratiska fri- och rättigheter samt andra staters suveränitet. Att t ex börja krångla med energitillförsel så fort grannländerna inte uppför sig som man vill skapar varken förtroende eller inbjuder till mer samarbete.
Dessutom tror jag du missat något, Maccia när det gäller relationen mellan USA och EU. Storbritannien är en gammal allierad till USA. Men länder som Frankrike och Tyskland har länge haft en ganska ansträngd relation till USA.
Maccia, sedan när räknas Kirgizistan till Östeuropa? Jag trodde det låg i Centralasien. Jag diskuterar Östeuropa, inte Centralasien.
För övrigt Maccia: har du så få argument att du måste gå till personangrepp? Sedan när är stöd för staters självständighet ett utslag av ”unkna värderingar”. Vem är det du anklagar för att tillhöra bombhögern? Och vad har du emot min pseudonym, eftersom du skriver den inom citationstecken?
Har förövrigt funderat på en del debattörers benägenhet att direkt eller indirekt anklaga mig för att tillhöra högern.
Jag har genom många års troget röstande hunnit avverka samtliga riksdagspartier inom vänsterblocket. Jag lade följaktligen min röst i senaste riksdags-, landstings-, och kommunalvalet på vänsterblocket.
Jag anser att USA borde dra tillbaka sitt omfattande stöd till Israel. Jag tycker det är oacceptabelt att USA lierar sig med stater som bryter mot allt vad mänskliga rättigheter heter.
Jag finner USA:s fula vana att med militär dundra in i diverse länder som lika oacceptabel. Jag stödde definitivt inte USA:s invasion av Irak. Jag sörjer inte avsättandet av Saddam Hussein men anser att det var irakiernas uppgift att avsätta honom, inte USA:s. Och han skulle absolut inte ha avrättats; jag är emot dödsstraff.
Jag finner också USA:s stöd till diverse diktaturer oacceptabelt.
Vad i herrans namn är det som gör mig till ”höger”?
Sorry att jag bryter mot kommentatorsreglerna, Jinge, men jag skulle gärna vilja ha ett svar.
Jag reste flitigt på egen hand omkring i öststaterna på 70-talet och såg hur eländigt det var. I Rumänien var jag – av personliga skäl – sju gånger och där var nog allra värst. Ett sådant fruktansvärt kränkt, fattigt och nästan psykiskt sjukt land!
Jag förstår fullkomligt de forna öststaternas rädsla och skräck för sovjetregimen,(fastän Ceausescu sa sig stå självständigt och fritt från den…) och att de till varje pris vill värna om sin nyvunna frihet.
Men att behöva välja mellan pest och kolera är ingen riktig frihet.
Jag tycker som Marccia, att det ska få möjlighet att utvecklas på egen hand – och inte med dollarns hjälp formas till ”blåkopior” av USA.
Om nu EU var tänkt som ett fredsbevarande projekt för Europa borde väl i så fall Ryssland (vars befolkade delar ligger i Europa) väljas in så snart som möjligt.
Vad som nu händer är ju att USA bygger ut sina baser i Centraleuropa (vad i he..e har DE här att göra?) och försöker på så vis splittra Europa geografiskt och politiskt.
Kommentarsreglerna!
Kask/
Jag upprepar vad jag skrev till Maccia tidigare: om EU och Ryssland ska ha ett starkt och givande samarbete måste Ryssland börja respektera ett minimum av demokratiska fri- och rättigheter och andra staters suveränitet.
EU-medlemsskap för Ryssland däremot vet jag inte…Jag tycker det finns tillräckligt med stormakter som kör över EU:S småstater redan, en till behövs då rakt inte.
EU startade onekligen som ett fredsprojekt, för att hindra att Tyskland, Frankrike och England ännu en gång flög i strupen på varandra. Hittills verkar det ju ha funkat.
För övrigt bor det människor i Sibirien också. Visserligen är befolkningstätheten per kvadratkilometer väldigt låg, men å andra sidan är Sibirien förbaskat stort. Ett litet fåtal av dessa människor tillhör ursprungsbefolkningarna, det absoluta flertalet är kolonisatörer västerifrån. Jag lär ha släktingar i sydöstra Sibirien. Utvandrare från Estland alldeles i början på förra seklet, när Tsarrysland önskade kolonisera Sibirien.
Sara/
Problemet är att de flesta stater i Östeuropa inte tror på att de kommer få utvecklas på egen hand om de inte har en stark barriär mot Ryssland. Alltså vänder de sig till USA, som själv inte är känt för att respektera staters suveränitet. Vilket får Ryssland att känna sig hotat. Varpå Östeuropa ännu mer stöder sig på USA. Det är en ond cirkel.
Enda lösningen är att Ryssland visar att de tänker lämna sina grannar i fred samt att EU börjar visa att de faktiskt tänker skydda sina nya medlemsstater.
För övrigt anser jag att USA:s utbyggnad av antimissilförsvar i Europa är en idiotidé. Enda resultatet av det är att kapprustningen startar på nytt. Men det är faktiskt inte frågan om ett fullskaligt antimissilförsvar. DET skulle innebära att USA när som helst skulle kunna släppa lös en nukleär holocaust på Ryssland utan att själv riskera utplåning. Men det är inte det handlar om här. Det handlar om att skydda sig mot enstaka missiler och de lär inte komma från Ryssland. Så egentligen borde inte Ryssland behöva oroa sig, inte än så länge.
”THE WASHINGTON TIMES
June 5, 2007
PRAGUE — Opposition to President Bush’s missile-defense plan is growing in the Czech Republic, with critics in the nation’s evenly divided parliament campaigning against the effort ahead of Mr. Bush’s arrival yesterday.
The plan, which would station a radar base in the Czech Republic and 10 interceptor missiles in neighboring Poland, is expected to dominate a brief summit this morning with Mr. Bush, President Vaclav Klaus and Prime Minister Mirek Topolanek.
”The situation … is a fiasco of public diplomacy of the United States government [and] the Czech government, which has not been able [until] now to answer the concerns and questions of people,” said Ondrej Liska, a lawmaker of the Green Party. ”
Malkinia
Du har naturligtvis rätt i att: ”Ryssland måste börja respektera ett minimum av demokratiska fri- och rättigheter och andra staters suveränitet.”
Jag vill gärna tro att de har större möjlighet att leva upp till detta som EU-medlem med allt vad detta innebär… och EU skulle absolut må väl av att betrakta Ryssland som vilket land som helst bland övriga medlemmar. Sibirien får vi alla ”på köpet” och de kunde väl vara intressant att höra vad dina avlägsna släktingar där borta tycker?
Ryssland oroar sig knappast för några enstaka missiler och det borde inte vi heller göra och definitivt inte att de kommer från Iran så länge inte EU deltar i något angrepp mot dem.
USA ut ur EU!
PS, missa inte Lennart Frantzells USAblogg:
http://www.usablogg.org/2007/06/06/alla-ombord-for-kriget-mot-ryssland-karl-xii-napoleon-hitler-misslyckades-kommer-george-bush-att-lyckas/
Alla vet att hungern efter oljan svider i bukhinnan. Utplaceringen av vapen kan ha någonting att göra med att man vet att man inte kommer ensam till ett dukat bord.
Det verkar som USA i det här fallet har Iran som mål.
I varje fall om man läser oberoende amerikanska tidningar.
Raketer med kärnvapenspetsar är väl vad Bush har tänkt sig.
Valet för det forna öststaterna mellan USA och Ryssland är en orimlighet. Det enda som seriöst kan diskuteras är frihet från bägge stormakterna. De gamla öststatsländerna ska ha rätt att utvecklas fritt med sin egen historia och tradition som grund.
USA:s grepp över Öststaterna är mer än hårdhänt.
CIA har hemliga fängelser i både Polen och Rumänien, där USA:S viktigaste fångar efter 9/11 finnas.
Ingen fånge har tillgång till Röda Korset och många utsätts för vad Bush kallar en ”enhanced” utredningmetod. som bl.a innebär vattentortyr. En tortyrform som av kritiker kallas mer än fruktansvärd. Offret tror under timmar att han håller på att drunkna.
Det exemplet påvisar med stor tydlighet att USA inte är ute efter att sprida demokrati, som så många dåraktigt tror…
Sara G
Cia:s hemliga fängelser är en skam och borde stängas. Det har jag tyckt ända sedan jag hörde talas om dem första gången. Många av de forna öststaterna känner tacksamhet för att USA stod upp för dem under kalla kriget. Men denna tacksamhet borde inte få leda till att USA får sätta upp hemliga fängelser där brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna är legio.
Har samma åsikter vad gäller de hemliga CIA-transporterna av terrormisstänkta. Inte acceptabla.
–