Brittiska bombmän gripna i Basra


Nu presenterar tidningen Flamman den nyhet som övriga svenska medier lyckats missa helt, eller medvetet valt att förtiga.

För några dagar sedan blev det bekant att brittiska styrkor brutit sig in i ett fängelse med stridsvagnar för att frita två engelsmän. Nu vet vi plötsligt varför det var så viktigt att befria dem. Risken fanns att de började prata om vad de hade för uppdrag i Basra.

De var nämligen där i akt och mening för att spränga civila irakier till slamsor. De var utklädda till araber och när polisen grep dem så sköt de en av poliserna. De färdades i en oregistrerad bil – som var lastad med sprängämnen.

Det har förut gått rykten om att både amerikaner och engelsmän själva står för en del av de sprängdåd som förekommer, men nu har britterna bokstavligt talat tagits med byxorna nere.

Någon förklaring från engelska myndigheter har i alla fall inte jag sett, lika lite som skälet till att mediedrakarna i Sverige inte rapporterat detta.


11 svar till “Brittiska bombmän gripna i Basra”

 1. Tanken är väl att det ska bli inbördeskrig. Då kan USA ta över landet helt och göra det till en amerikansk stat.

 2. Spekulationer, rykten och konspirationsteorier.

  Tänk efter själva: om ni skulle fixa en bilbomb – skulle du och en kollega helt själva och utan uppbackning rulla iväg i en bil med lite blandade pang-pang-grejor utan flyktmedel? Skulle du sedan få panik och skjuta ihjäl en polis när det skulle räckt att visa legitimation för att släppas?

  Eller skulle du haft en dold sprängladdning i bilen, inga pansarskott i baksätet som kunde upptäckas av polisen, en förpatrull som upptäcker ev. polispatruller och en efterpatrull som kan ingripa mot poliser (eller andra hinder) och en särskild getaway car?

  Att de flesta skulle föredra att bli sprängda och mördade av främlingar (då gärna med annan kultur, religion, språk och nationalitet) än av grannen är grundläggande gruppsykologi, och har lett till massor av önsketänkande genom åren. Så att irakier hävdar att det är britter och amerikaner, inte irakiker, som spränger rekryteringsställen mm. är lika förvånande som att vatten är vått.

 3. Jag läste det här förra veckan, och har reagerat på exekt samma sak. Varför har det här inte fått någon uppmärksamhet i media?

  Jag är benägen att hålla med Nils E. Ett inbördeskrig är precis vad USA skulle behöva, det skulle bland annat rättfärdigt (i somligas ögon) att de har soldater kvar i landet för att hjälpa till att ”stabilisera” (vilket vi sett tidigare i historien).

  Jag tror att detär en del av den gamla söndra-och-härska tekniken. Det skulle vara katastrofalt för USA om de olika folkgrupperna enas, en enad befolkning är svårare att kontrollera. Det är en urgammal taktik som använts av kolonialmakter för att hålla befolkningar i schack.

 4. ”Så att irakier hävdar att det är britter och amerikaner, inte irakiker, som spränger rekryteringsställen mm. är lika förvånande som att vatten är vått.”

  Det har jag faktiskt inte läst någonstans. Har du någon källa till detta påstående?

  Dessa engelsmän GREPS av irakisk polis, och fritagningen har visats i TV sägs det. Det är klart belagt, men det är inte ditt påstående..

 5. Jinge: ”Det har jag faktiskt inte läst någonstans. Har du någon källa till detta påstående?”

  När Hamas-paraden för några dagar sedan exploderade anklagade många Israel för explositionen – som senare visade sig bero på självantändning.

  Saudiarabien har i åratal hävdat att det är utlänningar som begår terrordåd på saudiskt territorium, inte saudier. Likaså har man försökt ignorera implikationerna av att så stor del av 11/9-terroristerna var saudier. Detta strutsbeteende verkar dock ändrats på sistone.

  Ett direkt citat kommer från Sammi Alaa, någon form av ”motståndsman” som intervjuas i ”Komiteen for et Frit Irak”:

  ” I juli 2005 skedde två fruktansvärda illdåd. En bomb sprängdes och dödade över trettio barn i Bagdad och en bomb på en bensinstation dödade 200. En mängd olika grupper ur motståndsrörelsen tog avstånd från attentaten och istället har vi fått information om att det var USA som låg bakom attentaten för att kunna skylla dem på motståndsrörelsen.”
  http://www.fritirak.dk/artikler/presseklip/2005/0914-sa-reb.htm

  Att britterna greps av irakisk polis och sedan fritogs är det väl ingen som ifrågasätter. De oklara punkterna är omständigheterna och detaljerna. Har Jinge några belägg för att det låg massor av sprängdeg och andra vapen i bilen när britterna körde runt? Fanns det någon ihopmonterad bomb eller bara sprängdeg?

  Om nu de irakiska poliserna var sådana föredömmen – varför lydde de inte den irakiske inrikesministerns order om att frige britterna? Varför befann sig britterna inte i polishögkvarteret när de fritogs?

 6. Jag kan inte redogöra för varför de satt i fängelse. Det kanske var ett häkte av svensk modell. F.ö. har jag aldrig påstått att det bara är engelska agenter som smäller bomber i Irak. Så koppla av lite nu och andas med magen..

  Jag väntar fortfarande på förklaringen varför palestinier ska följa internationella konventioner och regler när israelerna inte gör det.

  Den ser jag fram emot..

 7. Jinge: ”Jag väntar fortfarande på förklaringen varför palestinier ska följa internationella konventioner och regler när israelerna inte gör det.”

  Nope. Jag har redan svarat på en av dina frågor. När du svarar på en av mina frågor (finsk feghet eller israeliska rättigheter, välj själv) ska jag utvidga mitt svar.

 8. ”Jag har redan svarat på en av dina frågor. När du svarar på en av mina frågor (finsk feghet eller israeliska rättigheter, välj själv) ska jag utvidga mitt svar.”

  Det var ingen fråga. Det var ett konstaterande att jag inte läst något om det.. Det jag frågade om var källan, vilket är normalt att man anger om man kommer med den typen av uppgifter.

 9. Medierapporteringen är intressant. Idag meddelar DN helt okritiskt att ”Utländska terrorister agerar i Irak”, en artikel som helt baseras på uppgifter från amerikansk militär underrättelsetjänst. Där rapporteras, utan ifrågasättande, påståenden som att självmordsbombningar utförs till mer än 90 procent av icke-irakier, ett uttalande som även det bygger på amerikanska uppgifter.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=468528

  Samtidigt så råder tystnad kring de maskerade och beväpnade brittiska spionerna som greps då de satt i en bil fullastad med sprängämnen, självmordsbombarnas signum. Varför är inte det här på löpsedlarna på varenda tidning? Är det för att medierna inte litar på uppgifterna?

  Frågan är då: Varför litar de blint på uppgifter från den amerikanska militären?

  Jag skriver om detta på min sida, där jag länkar till din artikel:

  http://olydig.blogspot.com/2005/10/utlndska-terrorister-agerar-i-irak.html

 10. Nu berättar Ekot att 1000 amerikanska soldater ska utrota ett antal al Queidamän (?) ur en ort i Irak.

  Varför tror jag inte på propagandan ??