Bredbands och Kabel-TV-bubblan UPC & ComHem


Att EU-kommissionen godkände sammanslagningen mellan ComHem och UPC/Chello väckte kritik hos de flesta men glädje hos aktieägarna.

Vilka är det då som ligger bakom köpet? Jo det är Providence Equity Partners och Carlyle Group som redan gjort sig internationellt ökända. När det gäller Carlyle group så förekommer de i Michael Moores berömda film Fahrenheit 9/11. Bland ägarna i företaget finns familjen George W Bush och familjen – Bin Laden. Nu sägs det visserligen att Bin Laden ska ha hoppat av, men jag har inte kunnat få det bekräftat trots idogt Googlande.

Att man nu slår ihop två av de största kabelbolagen betyder att de blir överlägset störst på Kabel-TV i Sverige. Motsvarande agerande i USA skulle aldrig godkännas av den amerikanska kongressen. Men i Sverige går det bra.

Att jag i rubriken kallar det ”bubbla” beror på att ComHem och UPC köptes för 14,2 miljarder. Ser man bara till ComHem så har ”värdet” femdubblats på drygt två år vilket inte har någon som helst koppling till bolagets verkliga värde. UPC betalades med 11 000.- per kund vilket garanterat inte kommer att leda till billigare Kabel-TV eller bredband.

Ägarna räknar med att få igen sina pengar och dessutom få en liten nätt vinst på några miljarder. Att riskkapitalbolagen vänder sina blickar mot Sverige är i sammanhanget illavarslande. EU-kommissionen har sagt sig vilja motverka att en eller ett par aktörer blir ensamma om marknaden i något land, i praktiken så blev det en monopolställning.

Att de inte gått från ord till handling får vi konsumenter betala.

Dessutom så är valfriheten helt borta för de som vill ha t.ex. kabel-TV. Oavsett var du bor så har kabelbolaget träffat en överenskommelse med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Du har ingen möjlighet att välja en annan leverantör. När det gäller bredband är situationen något bättre om du bor i en tätort med väl utbyggda telefonstationer. Då kan du välja en annan leverantör som kan leverera ADSL.

När det gäller UPC:s bredbandstjänst så är det en mycket kritiserad sådan. Sök på nätet med sökorden MISSNÖJD, BREDBAND och UPC så kommer du att finna mängder av f.d. kunder som är näst intill hatiskt inställda.

Nu när riskkapitalbolagen träder in och tar hand om verksamheten så kommer det uteslutande handla om affärer som ska driva upp priset på aktierna. Detta för att de inom något år ska kunna sälja verksamheten med mångmiljardvinst.

De som kommer att få betala priset är givetvis kunderna hos ComHem och UPC/Chello.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]politik, upc, chello, comhem, bush, bin laden, kabel-tv, internet, monopol, riskkapitalbolag, eu-kommisionen[/tags]


3 svar till “Bredbands och Kabel-TV-bubblan UPC & ComHem”

  1. Men Jinge, vad pratar du om?
    Du vet väl att privat ägande aldrig leder till monopol, utan alltid till att valfriheten för konsumenterna ökar, och att de företag som är sämre alltid slås ut i sådana fall – var har du varit de senaste 20 åren. Har du inte sett det hända runtomkring dig hela tiden och i takt med svenska privatiseringar av kommunikationsföretag av olika slag. :-D Tja vad ska man göra annat än storskratta?

  2. Till Jinge: Lysande iakttagelse, välfunnen och sanningenlig!
    Till Kerstin: Stalinistiskt trams med högerextremistiska förtecken (sic!). Välkommen hem till mig i Svedmyra och gapskratta när konkurrensen i kabelnätet har slagits ut av Comhem och UPC. Jag själv har synnerligen lätt att hålla mig för skratt.
    Pertti Johannes