Bra tips till bloggare och bloggosfär!


De flesta bloggare gör antagligen ungefär som jag själv, skriver bloggposterna i en ordbehandlare som kan varna för stavfel.

I min Word finns det även en viss gram-matisk kontroll vilket jag givetvis upp-skattar. Men det finns faktiskt bättre resurser än så ute på nätet. Kungliga Tekniska Högskolan har ett webbaserat program för att kontrollera grammatik som jag själv nyttjar ibland. Skälet är det uppenbara, man blir snabbt blind för sin egen text. Och jag har inte lust att låta en text vila till morgondagen för att jag själv ska upptäcka språkliga konstigheter.

Därför använder jag Tvärgranska ibland.

En annan tjänst som jag använder, dock mer sällan, är att kolla texternas läs-barhetsindex, LIX. Även det kan man göra på nätet via sajten Pressylta.

Testa båda, jag lovar att du kommer att favoritmarkera dem!

(Lix 3.8 Tvärgranska gillar inte orden som innehåller ”blogg” :-)

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]bloggare, skrivhjälpmedel, bloggosfären, grammatik, stavning[/tags]


9 svar till “Bra tips till bloggare och bloggosfär!”

 1. Perfekt, trodde inte det fanns något bra vektyg för den lilla svenska jag skriver om dagarna, men det här verkar minsann vara sofistikerat nog. (denna kommentar klarade sig helskinande genom processen, förresten)

 2. Nja, de allra flesta bloggare skriver nog inte sina bloggtexter i Word – eller dylika ordbehandlare.

  Men tipset om Tvärgranska var ändå kul.

 3. Lennart Frantzell skrev:

  Bra tips, tack! Såna här verktyg borde ju för länge sedan vara inbyggda i produkter som WordPress.

  (Jag lyckades spammarkera kommentaren så den försvann../Jinge)

 4. Tack för bra länktips! man behöver väl inte ha en blogg för att utnyttja dem väl? :-)

 5. Fast de o-befogade av-stavningarna sticker lite i ögonen på mig. Det är nog bäst att låta folks bläddrare radbryta själva, IMO, eftersom inte alla använder samma typ-snitt eller textstorlek…

 6. Jobo! Avstavningar är ett rent helvete rent ut sagt. Jag kan inte reglerna utan avstavar där jag tycker att det verkar vettigt. Jag läser bara min egen blogg i IE och du menar att jag helt ska lägga ner avstavningen?

  Gärna för mig, men kommer det att se vettigt ut för alla?

 7. Verkar som win-win-lose: Du får mindre att göra, det ser till och med vettigare ut för folk med andra inställningar än dina, men det ser lite mindre vettigt ut med precis dina inställningar. Ditt val. :)

  Du kan också testa hur avstavade inlägg ser ut i en annan fontstorlek…