BRÅ liknar varghatarna vid Hells Angels


Äntligen börjar media rapportera om varghatarnas agerande. Nu i P1-morgon berättade man om Brottsförebyggande rådets uppfattning om denna kriminalitet.

P1-morgon: ”Den svenska tjuvjakten på varg liknar den organiserade MC-brottsligheten med hotade vittnen och skrämda representanter för myndigheter. Det hävdar Mikael Pyka, forskare på Brottsförebyggande rådet.”

I programmet framträdde en varghatare, en före detta polis som heter Nils Björklund, som hävdade att det inte förekommer tjuvjakt på varg. Det är tragiskt att f.d. poliser ger sig in i debatten och ger uttryck för en sådan uppfattning. Hade han frågat sina kollegor som faktiskt är poliser så hade han snabbt fått ett korrekt besked, å andra sidan så hade han nog inte uppfattat budskapet.

Berglin i SvD har uppfattat precis vad som gäller och bilden här är en del av fyra teckningar där han, som vanligt, pekar exakt på det rätta förhållandet. Klicka här för att se hela teckningen.

Jag har skrivit ett antal gånger om vargfrågan och ett resultat av detta är att jag fått motta hotelser i e-post. Men det vanligaste är att varghatarna skriver mycket obehagliga kommentarer där de inte spar på invektiven. Det värsta exemplet är en man som hänvisade till en finsk forskare. När jag undersökte vad han skrivit visade det sig att han mot ersättning i Koskenkorva hade skrivit ihop en ”rapport” som nu cirkulerar bland varghatarna och som de hänvisar till i olika sammanhang. Personen är numera inlagd i mitt spamfilter tillsammans med några andra av samma sort.

Varghatarnas främsta argument är att folk inte vågar gå ut i skogen. Det är så fånigt att det blir roligt. Jag har vistats ett antal somrar i Värmlands mest vargtäta område och aldrig någonsin oroat mig för att vargen ska komma och tugga på mig. Och det har inte heller de bofasta. Problemet är
– och det här är det viktiga; Vargar tycker om älgkött. Det är det enda skälet till hatet mot varg från vissa jägargrupper. Det är dock viktigt att inse att de flesta jägare inte har ett dugg emot varg, de är nämligen naturvänner och anser självklart att alla arter hör hemma i naturen.

Men så finns varghatarna, deras motiv är enbart den egna vinningen. Det viktigaste tycks vara att kunna fylla sin egen frysbox med älgkött, och eventuellt flera frysboxar, ett slags jägarkårens Sverigedemokrater. Och där har BRÅ:s forskare rätt. Lokalbefolkningen vågar inte kontakta polisen och berätta vad de vet. Det är sant att vargvänner får sina bildäck punkterade. Journalister som skrivit artiklar som är positiva till vargen utsätts för en massa obehagliga mail,

och folk ringer tidningarnas chefsredaktörer och klagar.

Så visst finns sambandet mellan Hells Angels och liknande kriminella gäng och dem som faktiskt ägnar sig åt illegal jakt. – Skjut, gräv och tig. Så resonerar bara kriminella extremister.

Jag har flera gånger funderat på vilka möjligheter vi har, vi som anser att rovdjuren ska få finnas i vår natur? När jag gjorde en liten undersökning här på bloggen visade det sig att 18 procent av besökarna ville att vargstammen högst skulle bestå av maximalt 200 djur. De andra 82 procenten ansåg att det skulle vara fler, närmare 50 procent ansåg att vargstammen skulle få reglera sig själv. Nu är inte en undersökning som ett par hundra personer svarat på något man ska dra slutsatser av, möjligen kan jag tycka att det vore bra om svenska folket fick avgöra saken i en folkomröstning.

Annars är det väl möjligt att de som förespråkar rovdjur i landet själva importerar ett antal ryska vargar för att släppa ut i Värmland och Dalarna. Det vore bra för artens fortlevnad med flera nya inslag av gener. Och det kostar inte mer än 30-40 tusen att få hit ett par vargar från t.ex. Ryssland.

Ekot idag Mer om vargstammen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Vargjakt, Jägare, Jägarkåren, Mikael Pyka, Nils Björklund, Hells Angels, BRÅ, Kriminella MC-gäng, Varghatare, Tjuvjakt, Dalarna, Värmland, Politik [/tags]


21 svar till “BRÅ liknar varghatarna vid Hells Angels”

 1. Är det någonting jag blir irriterad över är när förespråkare för vargjakt säger att vi ”stadsbor” minsann inte får tycka till om vargen ska utrotas eller inte då vi inte stöter på den. Vad mig beträffar är Sverige en enhetsstat och då har landsortsbefolkningen tyckt till en hel del om sådant som rör städerna. Och vilka är det egentligen som bidrar till att betala ut EU-bidrag till jordbruket.

 2. Kan inte du starta en insamling till en varg Jinge? Jag tror att du har rätt i att en varg skulle kosta omkring den summar plus transport. Det finns så pass gott om varg i ryssland, samtidigt så kan de säkert fånga en i en fälla. Och att få den över gränsen till sverige är knappast ett större problem idag. Starta ett postgironummer så skickar jag den första hundringen!

 3. Vanligaste skälet till att skjuta varg är inte det så kallade varghatet, utan det är en mer trivial företeelse. Det är att det är status i att ha skjutit varg och björn, något att skryta med.
  I min ungdom roade jag med att spåra björn, det var inte särskilt svårt, betydligt enklare än älg.

 4. Jag har till och med känt lukten av dem, då är man nära, och på sin vakt.

 5. Den har ganska markant lukt, som när man har varit i skogen några dagar i samma kläder. Lite av tvättkorgslukt men starkare.
  Men hur dina gamla sockor luktar vet jag inte, vad säger din fru/sambo/särbo.

 6. Hmm.. Strumpor sätter jag på mig rena varje dag, men sockor byts inte lika ofta.

  Mjaha, jag har vistats mycket i björnrika områden men jag brukar tjoa, hojta och klappa i händerna då jag går genom björkslyområden.

  Hur det skulle lukta om jag mötte en björn vet jag inte, värre än sockorna iaf.. :-)

 7. Du gör tvärt emot vad jag gör, jag rör mig försiktigt tyst och lyssnar mycket på allt. Jag tittar efter små rörelser, djur som äter rör sig väldigt lite. Det är sällan jag skrämmer djur på flykten.

 8. Men.. Jag har varit aktiv flugfiskare i en massa år och tillbringat rätt mycket tid i fjällnära skogar. Och jag har aldrig längtat efter att möta en björnhona med ungar när min enda beväpning har varit ett flugspö av splitcane och ett annat i kolfiber.. Det har inte känts helt rättvist, om man säger så.. :-)

 9. Jag har inte burit vapen sedan 69, så när som på kniv och yxa.Men det är en annan historia, som du kan utläsa i en del andra kommentarer.

 10. Enligt SVT så kan EU-domstolen komma att stoppa all form av allmän vargjakt. Men Ola Sundell (m), som sitter i regeringens jordbruks och miljöutskott, är upprörd över Eu-domstolens ställningstagande. Han menar att ”de svenska och finska förhållandena är så speciella att länderna inte kan jämföras med övriga Europa”.

  Och det har han ju faktiskt helt rätt i, jag tror säkert att t ex Danmark kan tänka sig att skydda hotade rovdjur och förbjuda jakt på varg . Sverige och Finland är ju unika endast för att det faktiskt finns varg här. Det tycks vara mycket lättare att skydda något som inte finns!

  Det påminner ju förövrigt om osynlige Mållgan (Fredrik den store), som jobbar hårt för minskade koldixidutsläpp, i Kina och Indien.

 11. Samerna varghatare? I deras kultur finns ett inslag som kanske förklarar. Många jojker (sånger) är berättelser om jakt på björn, varg och järv. Genomgående är vilken karlakarl jägaren är. Den traditionen lever kvar och nya jojker sjungs och skrivs.
  I dag är det ingen större prestation att skjuta en björn eller varg, det är bara att ta snöskotern eller fyrhjulingen istället för att ta skidorna och spjutet. Det sorgliga är att dagens jägare jämställer sig med gårdagens och tror att de utför något beundransvärt.
  Förövrigt finns varg i Spanien, Italien, och några länder till.

 12. Har du vänt kappan för vinden jinge? För ett tag sedan sa du att alla jägare ville utrota alla vargar, nu helt plötsligt så är det bara en liten del av jägarna….
  Men det är ju helt korrekt så jag kan bara tacka för att du insett hur det egentligen förhåller sig.
  Men jag kan inte förstå varför du vill ha mer varg i värmland och dalarna, kan det finnas varg i italien så kan dom väl lika gärna leva i södra sverige, eller?

 13. I finland är det inga som klagar över vargen, inte som här i sverige i alla fall.