Borgarna backar ännu mer enligt DN


Enligt Skop:s väljarbarometer är skillnaden nu bara 0,8% mellan blocken. Bara för några månader sedan var det närmare 10%

DN: ”För tredje månaden i rad tappar den borgerliga alliansen i opinionsinstitutet Skops väljarbarometer. Junilistan skulle enligt mätningen hamna utanför riksdagen. Den borgerliga alliansen skulle, om det vore val i dag, få stöd av 48,7 procent av väljarna. I månadsskiftet juni/juli var stödet 53,9 procent.”

Jag tror att försämringen kommer sig av Folkpartiets öppna flirt med den invandrarfientliga och högerextrema grupperingar som finns på den yttersta högerkanten.

Detta, i kombination med Reinfeldts öppna strävan att försämra villkoren för vanligt folk och att skrota välfärdssamhället, gör att vi i samband med nästa opinions-undersökning kommer att få se ett resultat där (v)-(mp)-(s) leder för första gången på länge.

Kommer småpartierna att sitta still i båten? Svaret är – Nej. Den borgerliga ”alliansen” är snart ett minne blott..


9 svar till “Borgarna backar ännu mer enligt DN”

 1. Undra om kd med fastighetsskatten – o högerextrema c-ledningen – kan sluta upp länge till? Speciellt om junilistan börjar ta kd o c väljare. Junilistan är ju en blandning av vänster o höger – oklart på flera punkter bla arbetsrätten (där endast EU berörs). Sen vill man ha en total lokal demokrati (troligen läst usablogg.org å sympatiserat med den am lokala demokratin)

 2. Folk tänker inte absolut utan relativt. De kollar på det som är längst till vänster (bland riksdagspartierna) och sen på det som är till höger. Sen lägger de sig i mitten. De kompromissar.

  Reinfeldt och alliansen fick fler röster initialt eftersom de förflyttade sig åt vänster. Efter ett tag så flyttar sig opinionen också åt vänster och läget mellan blocken stabiliserar åter sig. Det är vad vi ser nu.

 3. Du tror fel. Folk är helt enkelt rädda för förändring. Snart blir det val, och med tanke på hur mycket hets och hat vänstern lyckades skapa då så får man väl vara beredd på att det nu kommer att blir flera gånger värre. :(

  Valet handlar inte om vad borgarna gör för bra grejer, det handlar om vad sossarna gör som är dåligt.

 4. Vi ser flera saker:
  – opinionsmissar , bla studenter ej tlf, äldre, ”saknade sossar efter sommaren” etc – däremot välsituerade borgare som är hemma å tittar på tv svarar när opiononsundraren ringer
  – opinonskampanjer från dn/temo mfl – borde undersökas
  – hög andel osäkra, 20-25%

  Den som har bäst svar på de viktigaste frågorna kommer att vinna valet – hur det då ser du då. Msk är inga idioter utan avstår då val är meningslös, ej denna gång. Och frågar sig om trovärdighet o rätt applicering på problem o forcera möjligheter med rätt verktyg. Framtidsfrågorna som usablogg.org tar upp är integrerade många gånger i den analys man gör.

 5. Den viktigaste framtidsfrågan är kanske miljön – hur den ska tacklas internationellt som nationellt. Nu har ju kristna som Anna dahlberg/ledarskribent expressen skrev i arena börjat fråga sig vad jesus körde.
  Det verkar som professor Anders Stigebrandt har fått rätt då kväverening är verkningslöst (se där en oppositionell röst som majoriteten/marknaden inte lyssnade på). Demokratin och inte marknaden måste naturligtvis lösa dessa problem.

 6. att de i ord säger sig gå åt ett håll men i verkligheten köra på med samma gamla vanliga betyder det ju faktiskt inte att de går åt vänster.

  jag tror att folk gick på deras ”nu är vi ett arbetarparti” snack, men när de börja presentera den ena förslaget efter den andra som är rent arbetarfientligt så insåg alla vilken bluff de försöker med…

 7. Här är em till som vet hur folk tänker

  ”Folk tänker inte absolut utan relativt. De kollar på det som är längst till vänster (bland riksdagspartierna) och sen på det som är till höger”

  Man frågar sig om ”neoliberal agenda” kan se in i allas hjärna och konstatera att alla tänker lika nämligen ”absolut utan relativt”. Borde vi inte kunna lägga ner alla opinionsundersökningar med sådana förmågor i landet?

  Personligen tror jag att vi bloggare med jinge i spetsen gör ett bra jobb vad gäller att avslöja blåallianskartellen

  KAS