Bör vi ta bort korset ur vår flagga?


Frågan är inte helt ointressant med tanke på vad ett kors faktiskt symboliserar.

Världens äldsta flagga, Dannebrogen, är den flagga som numer i allt stigande omfattning bränns i de muslimska länderna. Att det är på det sättet är inte underligt med tanke på danskarnas engagemang i mördandet av muslimer i Irak, och i skändandet av islam genom publiceringen av karikatyrbilderna på Muhammed.

Att muslimer reagerar med avsky på detta är naturligt, lika naturligt som att de avstår för att bråka på alla de avbildningar på Jesus som finns. Jesus är också en av islams profeter men han står inte för mord på oskyldiga muslimer på samma sätt som Danmarks nationssymbol.

Sedan bör det väl också framhållas att Dannebrogen sannolikt ser ut som den gör bara för att danskarna var mycket aktiva i slaktandet av oskyldiga muslimer i samband med korstågen. Även om Sverige inte alls var lika aktiva så har vi ett kors sedan Gustav Vasas dagar, eller när det nu var.

Att diverse andra nordiska länder inte i lika hög grad deltog i slakten på muslimer under korstågen har ändå inte inneburit att de avstått från korsen. Det kan möjligen bero på att danskar och svenskar var alldeles särskilt krigiska förr i tiden, något som idag bara gäller danskarna. De har bekämpat Sverige i över 30 krig vilket säger en hel del.

Att den danska flaggan troligen är inspirerad av korsfararna råder det knappast någon större tveksamhet om. Korsfararna hade ett rött kors på vit botten, och det finns fortfarande kvar i Johanniterorderns, tempelriddarnas dräkter, och även i t.ex. Maltas och Schweiz flaggor.

De som idag inte har kors i sina flaggor är endast grönlänningar och samer som kanske vill markera att de har en annan och mindre besudlad historia. Annars är väl frågan om – vad som är vad – alltid något som det går att spekulera omkring. Vid slaget om Brunkeberg 1471 (danskarna igen) lär Sten Sture och hans soldater sett Erik Den Heliges svärd som ett gult kors mot den blå himlen.

Idag kan vi väl med viss rätt ifrågasätta korset i vår flagga. Det ena är förstås att det är en efterapning av Dannebrogen, och att bli förknippad med korsfararna eller danskar känns knappast speciellt trevligt.

En annan, och kanske bättre orsak, är att vi lever i ett av världens mest sekula-riserade länder. Varför ska vi då skylta med en forntida religiös symbol som helt saknar betydelse i det moderna Sverige?

Det faktum att Danmark fortfarande är en liten krigisk nation som inte drar sig för att dräpa muslimer lika lite som att förnedra dem borde kanske innebära att vi markerar ordentligt?

River vi bron och har en gul sol mot blå botten så kanske danskarna förstår budskapet..?

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, flaggan, danmark, islam, krig, flaggbränning[/tags]


18 svar till “Bör vi ta bort korset ur vår flagga?”

 1. Du frångår en viktig detalj… Korsfararna hade aldrig funnits om inte ett gäng ”månfarare” hade börjar erövra klassiskt kristna områden och döda ursprungsbefolkningarna… något man har fortsatt med ända in i dagens läge där kopterna håller på att försvinna pågrund av systematisk våldtäckt (och en koptisk kvinna som blir våldtagen av en muslimsk man måste enligt Egyptisk lagstiftning gifta sig med förövaren och hennes barn räknas som muslimer). Att döda de befintliga ursprungsbefolkningarna har alltid varit ett avgörande inslag under den arabiska imperialismen, ett undantag kan väl dock göras för styret under Saladin, men det är ju en väldigt kort period av historien.

 2. Nu surrar du väl till det.. :)

  ”Den arabiska imperialismen” ??

  Det som startade korstågen var väl snarare den feodalism som rådde i Europa där enbart den förstfödde sonen fick ärva hus, gård och titel. Man for iväg för att röva skatter och skaffa sig både rikedom och ryktbarhet.

 3. Att muslimer intar kristna länder och pilgrimsvägarna ger du ingen betydelse? Muslimerna var ju ett direkt hot mot länderna kring medelhavet (de tog ju t ex hela Nordafrika, Spanien och Palestina med våld!). Sedan så utrotade man ursprungsbefolkningarna i respektive länder, och ersatte med sitt eget stamstyre.

  Din beskrivning av feodalismen är ju snarare en anledning att många gick med i korstågen, inte själva orsaken till dem. Det första korståget hade främst teologiska motiv, men sedan de som följde hade ju mer tvivelaktig karaktär (man plundrade ju andra kristna istället för att åka till missionsländerna!).

 4. Fast Apan har ju sina poänger. Araberna bedrev imperialism i ordets rätta bemärkelse och erövrade stora delar av området kring Medelhavet och stora delar av Afrika. Det är rätt självklar imperialism! Dessutom tvingade de befolkningen att konvertera till Islam eller dö i många fall.

  Men om det var jsut det som gav upphov till korstågen är jag inte så säker på.

 5. Som historiestudent måste jag nog hålla med Apanson, du snurrar till det Jinge.

  Anledningen till att man utlyste korståget var att Alexios Komnenos i Bysans bad påven om hjälp, hårt pressad som han var efter att araber från muslimska halvön i ett flertal fälttåg erövrat mer en halva det gamla bysantinska riket (palestina, syrien, egypten m.m). Detta betyder inte att jag rättfärdigar de illdåd som begicks under korstågen men det betyder samtidigt inte att jag som du ger intryck av tycker att muslimerna var bättre kålsupare än korsfararna. Börjar ledsna lite på historiemasochismen, kristna vita europeer är inte de enda som har byggt imperier och begått illdåd. Läs mer riktig historielitteratur och mindre Guillos böcker om Arn för att få lite perspektiv (ursäkta råsopan, kunde inte låta bli :). Krig har funnits genom alla tider och oftast finns det inga tydliga goda och onda, så också i det här fallet. Den kristna agressionen var ett svar på en tidigare muslimsk agression etc.

  När det gäller korset i flaggan är det ju alltid en fråga om vad man läser in i den. Kors kan symbolisera mycket och jag är övertygad om att det finns mycket i kristendommen som du sympatiserar med. Varför skulle vi ändra våran flagga bara för att slippa bli sammankopplade med danskarna? det finns andra sätt. Ingen tror väl att USA är socialistiskt även fast stjärnorna i flaggan är femkantiga och den dessutom innehåller lite rödfärg. Behåll korset, den är en del av våran historia (som vi varken behöver vara speciellt stolta över men rakt inte skämmas för heller).

 6. Jag håller på att måla en dansk flagga på ett A4 nu med vattenfärger. Ska strax gå ut och bränna den.. :-)

  Funderar f.ö. på att föreslå en allmän flaggbrännardag inom kort där alla som ogillar danskarna krig kan samlas och bränna flaggor.. Ett par stycken borde man kunna dra ihop.. :-)

 7. Bra att du målar en dansk flagga. Jag ritar också, fast inte en flagga utan en viss profet… Jag säger inte vilken, men han börjar på M. Tack vare att vi bor i en demokrati kan både du och jag måla och t.om. publicera våra små alster. :)

  Ville också gärna vara lite besserwisserkatig angående en viss detalj, om du ursäktar.

  Korset på Maltas flagga är inte Johaniterorderns kors, utan Georgekorset, den högsta militära utmärkelsen som civila inom Britiska imperiet kan få. Det tilldelades det maltesiska folket efter andra världskriget. Ej heller den rödvita bakgrunden kan med säkerhet sägas härstamma från Johanniterorderns tid på ön. Det får heller inte misstas för det åttauddiga ”Malterserkorset”, vilket än idag är Johaniterordens symbol.

 8. Ja tycker vi skall sluta använda bokstaven T. Det ser ut som ett kors, en kristen symbol. Kan uppfattas som exkluderande gentemot religiösa minoriteter.

 9. Varför skall vi ha ett kors på vår flagga? Det är den relevanta frågan, som alltid: varför ska det vara som det är?

  Allt fast förflyktigas, och flaggor borde brännas.

 10. Jag tycker vi kan ha kvar korset… är sossar missnöjda med det så kan de ju få ha sin ros i något av de blå fälten (även om jag inte gillar färgkombinationen).

 11. Husk at fjerne de kristne helligdagerna okså. Svenskerna har icke längere ret at bära korset.
  Fjern det straks fran er flagga!

 12. Tja, även dagens Sverige är väl ganska otänkbart utan kristendomen. Det är ju den som mer än mycket annat har format nationen och vår kultur, vårt sätt att se på saker och ting. En relativt sett mycket sentida sekularisering tycker jag inte ska behöva innebära att vi rensar bort kristendomen ur våra nationella symboler.

  Men flaggor kan naturligtvis förändras, och efter en revolutionär omvälvning är det mer regel än undantag att så görs. Så blir det förmodligen även i Sverige om den tiden kommer…

 13. Stefan: Absolut! Och vi bör sluta med räknesättet addition av samma anledning!

 14. Inte för att det har någon som helst betydelse för situationen idag, men korstågen hade först och främst ekonomiska drivkrafter. Det visas väl inte minst av att de mot slutet inriktade sig mot KRISTNA städer och områden i öster. Allt för att säkra handelsvägar och resurser.

  Men, visst. Det arabiska riket var säkert inte en särskilt mycket roligare regering att leva under på den tiden. För vanligt folk kvittade det säkert lika.

 15. Även om flaggan representerar ett land så borde den väl också följa tidens förändring. Det borde inte vara helt fel att göra flaggan mer tidsenlig men jag skulle dock inte vilja ha några EU-stjärnor i den om ni inte misstycker. Jinge får utlysa en liten ritningstävling så får vi se om vi kan enas om något nytt vi kan vara stolta över =)