Bomberna fortsätter att falla, men Jan Eliasson är nöjd


Det hade varit ett gyllene tillfälle att kräva en omedelbar eld upphör och upphäva handels-
avtalet i avvaktan på att Israel infriar de krav som ställs på dem.

Ett av de huvudsakliga motiven för att bilda, och senare utvidga EU, har alltid framhållits vara för att värna freden: ett uttalande som ter sig alltmer främmande för Europas befolkning, nu när ett flertal stater är inblandade i en olaglig ockupation av Irak. En ockupation som bygger på Bushs och Blairs lögner och uppdiktade tal om massförstörelsevapen, om kemiska och biologiska vapen och antydningar om att Saddam Hussein försökt skaffa klyvbart material för att bygga kärnvapen.

I dag vet vi alla hur det var med både det ena och det tredje av dessa påståenden. Vi vet också att England är högeligen inblandat i en ockupation som åsidosätter FN:s mänskliga rättigheter, krigets lagar och Genèvekonventionen. Dessutom har England, och till en viss del andra EU-medlemmar, faktiskt bidragit till en situation där över 100 000 civila irakier dött till följd av ett orättfärdigt krig. Ett dödande som dagligen eskaleras ju närmare ett inbördeskrig irakierna kommer.

När så Israel angriper Libanon med fosfor- och splitterbomber och mängder av civila dör så samlas EU:s utrikesministrar i Rom för att verka för freden, precis som man sagt ska vara EU:s målsättning. Resultatet man kom fram till blev ett vagt uttalande som lyder:

”EU kräver ett omedelbart stopp för fientligheterna – vilket ska leda till ett hållbart eldupphör och varaktig vapenvila”.

Det framkom efter mötet är att Tyskland och England motsatt sig en skrivning som löd: ”EU kräver en omedelbar eld upphör och slut på striderna”. Den meningen kunde man inte enas om även om ett flertal stater krävde det. Vår utrikesminister sa i intervjuer efter mötet att han var ”- nöjd med uttalandet, för man krävde också att FN:s säkerhetsråd skulle ta en resolution i den riktningen”. Detta när man faktiskt vet att USA kommer att använda sitt veto mot en sådan resolution. Och detta trots att Israels hänsynslösa övervåld mot Libanon är ett flagrant brott mot Genèvekonventionen, krigets lagar och de mänskliga rättigheterna.

Med i diskussionen och beslutandet bland EU:s utrikesministrar var samtliga av de nu krigförande länderna inom unionen, länder som redan i dag är involverade i Bushs ”krig mot terrorismen”. Att just England skulle utmärka sig kommer inte som en överraskning. Men Blair får allt mindre stöd av folk på gatan, till och med medlemmarna i regeringen är öppet kritiska mot honom i dessa dagar.

Kristdemokraten Angela Merkel har slussat in Tyskland i en alltmer borgerlig riktning nu när hon avlöst den gamla socialdemokraten Gerhard Schröder som förbundskansler.

Tyskland fick mycket kritik av USA då kriget mot Irak inleddes. Att tyska kristdemokrater år 2006 inte skulle delta i ett beslut som gick George W Bush emot var väntat. Till saken hör ju också att minnet av Förintelsen fortfarande spelar en avgörande roll i den tyska politiken.

Israel har ett handelsavtal med EU, vars innehåll stadgar att Israel måste följa de mänskliga rättigheterna för att avtalet ska fortsätta att gälla. Israel har inte uppfyllt det kravet någon gång sedan det tecknades. Därför hade det varit ett gyllene tillfälle att nu kräva ett omedelbart eld upphör och upphäva handelsavtalet i avvaktan på att Israel lever upp till de krav som ställs på dem.

Men så blev det inte. Jan Eliasson var dock nöjd ändå. Det visar, enligt mitt sätt att se saken, att vi lika gärna kunde vara utan utrikesminister – för någon självständig utrikespolitik har vi inte.


Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Politik, Israel, EU, Jan Eliasson, Utrikespolitik, Rom-mötet[/tags]


8 svar till “Bomberna fortsätter att falla, men Jan Eliasson är nöjd”

 1. Du är uppenbarligen grovt fel ute om du tror konflikten avstannar – om EU slutar handla med Israel.

  Det viktigaste är att världen inte accepterar terrororganisationer som Hezbollah och Hamas. Deras skamliga attacker på Israel genom kidnappning av unga enskilda soldater för att utöva utpressning visar att det inte spelar någon roll hur mycket Israel kompromissar eller anstränger sig för fred. Dessa organisationer kräver Israels undergång – och att kompromissa med sådana åsikter är att acceptera dem. Då förlorar man det yttersta målet med mellanöstern – att hindra terrorism. Att få bort den extrema delen av Islam – som tyvärr kommit att prägla väst-invånares syn på muslimer.

  Ett avväpnande av Hezbollah och Hamas ligger i allas intresse – och måste prioriteras. De tragiska höga dödsiffrorna kriget nu visar handlar INTE om hur Israel strider utan om hur terroristerna strider. De omringar sig kring civila kvinnor och barn, samt gömmer missiler i oskyldigas hem.

  Krig i detta fall är nödvändigt. Att inte acceptera jihad och terrorism är det bästa man kan göra för mellanösterns invånare – såväl som för västvärldens invånare.

  Vad det gäller Jan Eliasson är hans FN politik precis som allt annat som hör till FN. – Som en limosine full av män i kostymer som bara åker runt, runt i en rondell utan att någonsin komma någonstans.

  Dennis Wedin

 2. Intressant liknelse du gör med FN. Men du kanske borde lagt in USA direkt i lustigheten för att bli anständigt trovärdig. För skälet till att FN är totalt handlingsförlamat är att USA för allt i världen inte vill riskera sin hegemoni. USA anser att det är USA som är FN och alla andra är bara statister.

  F.ö. är det lustigt att du anser dig veta bättre än alla andra. Att vara israelkramare är väl en sak, men att vara blåögd är en annan.

  De tragiska höga dödsiffrorna kriget nu visar handlar INTE om hur Israel strider utan om hur terroristerna strider.

  Exakt Memris åsikt. Det är vad de försöker trumma i alla journalister som skriver om situationen i MÖ. Att Hizbollah inte ens har tusendelen av israels slagkraft gör ju inget eftersom Israel redan nu har dödat över 1000 civila libaneser. Av dessa är en mycket stor andel barn.

  Dessa organisationer kräver Israels undergång

  Nej, de kräver i första hand rättvisa. Vissa tongivande galenpannor har givetvis skruvat upp retoriken på exakt samma sätt som du. Men det betyder inte att man ska ta allt de (ni) kläcker ur sig på allvar.

 3. Jinge, klicka på mitt namn och lyssna till Major-General Mackenzie som var i kontakt med de dödade FN soldaterna. Lyssna också vad han har att säga om Israel’s ”bombardemang”. Gör dig själv denna tjänst! Mackenzie har kanske den största erfarenhet av någon angående FN och mellanöstern då han har tjänat FN större delen av sitt liv och bott i Lebanon och känner väl till Hezbollah.

 4. Du Sandbuzz!

  Det finns säkerligen en mängd skäl till att kritisera Hizbollah och deras agerande. Men det är inte frågan här. Min bloggpost handlar om EU:s uteblivna agerande gentemot det extrema övervåld som Israel använder, och det dessutom mot civila varav många är småbarn.

  Att ni inom högern tycks blunda för detta faktum är intressant och dessutom beklagligt.

  Men Hizbollah är inte ens nämnt i bloggposten du kommenterar och som du kanske sett i kommentarsreglerna ska kommentarerna handla om den bloggpost man kommenterar.

  Nu inser jag att högern och sionistlobbyn försöker ta alla chanser att blunda så kraftigt att deras anleten förvrids, men sådana är reglerna på den här bloggen. Skriver jag om Hizbollah så kan man kommentera om Hizbollah.

  Jag har inte heller nämnt Israels mord på FN-soldaterna så varför du nämner det begriper jag inte. Försök att följa de diskussionsreglerna är du snäll! Jag har bloggat både om mordet på FN-soldaterna och Hizbollah i mängder av andra bloggposter.

  Metakommentarer raderas!

 5. ”Att Hizbollah inte ens har tusendelen av israels slagkraft gör ju inget eftersom Israel redan nu har dödat över 1000 civila libaneser. Av dessa är en mycket stor andel barn.”

  Anledningen till att siffrorna är höga är för att Hezbollah agerar precis som man kan vänta sig av en terrororganisation. De delar inte våra demokratiska värderingar, de vill bara – som du själv skriver – ha upprättelse. För detta tvingar de kvinnor och barn fungera som sköld framför deras ”soldater”, de respekterar heller inte alls internationell överenskommelse genom att gömma missiler i bostäder, i tunga bostadsområden.

  Det får konsekvensen att Israel – PÅ GRUND AV Hizbollahs föraktfulla agerande – tvingas ta beslut om anfall trots civila dödsoffer, eftersom de inte ges något val.

  Dödsoffren är således på Hizbollas samvete – vilket är mycket problematiskt eftersom en så omännisklig terrororganisation inte har något samvete. Skamligt är dock att du vågar rättfärdiga deras blodiga åsikter och aktioner, med att de gör det för ”Rättvisa”.

 6. Du Wedin!

  Jag förstår att det svider i tok- och bombhögerns hjärta när era kompisar i Israel får en massiv kritik från hela världen. Ni har ju vant er vid att det bara är Bush, Cheney, Rumsfeld och stollarna från Vita Huset som kritiseras.

  Men nu är det faktiskt så att Israel ägnar sig åt MASSMORD och oproportionerligt våld mot Libanon. Det är ett faktum som inga ungmoderater i världen kan göra nåt åt. Det är dessutom så att det kritiseras av ett samfällt världssamfund och det med rätta. Att Bush beordrar veto inför varje resolution förändrar inte saken det minsta.

  Nejdå, Hizbollah är inte de snällaste och mysigaste killarna. Det är det ingen som påstår.

  ”Skamligt är dock att du vågar rättfärdiga deras blodiga åsikter och aktioner, med att de gör det för ”Rättvisa”.”

  Skammen i det här fallet kommer över dig. Din text där du försvarar Israel kommer att kunna hittas på Google i många år.

 7. Enligt FNs resolutioner 1559 och 1680 har ditt älskade världssamfund tidigare beslutat om hur vägen mot fred ska se ut i mellanöstern. Där bestämdes det att den Libanesiska regeringen hade ansvaret på sig att utöka sin suveränitet och ha kontroll över HELA Libanon. Man bestämde också(kom överens-) om att den Libanesiska staten skulle avväpna all annan militär verksamhet – Hizbullah includerat.

  Detta har inte hänt. Situationen har förvärrats. Israels beteende bör därför respekteras. De har fiender runt omkring sig som är ute efter deras förintelse – det är inte acceptabelt för ett land med demokratiska värderingar!

  Kriget som nu förs är ett svar på detta. Att Libanon inte gjort vad som väntats av dem, och att terrorism och dess värderingar – samt det hot terrorn innebär – måste stoppas.

  – Den [enligt dig] ”rättvisa” killen, Hizbollahledaren Hassan Nasrallah, i libanesiska TV-kanalen Al-Manar: ”Den mest hedervärda döden är den genom mord. Och det mest ärofyllda martyrskapet är när en man dör för Allahs sak.”

  Således skäms jag inte över mina skrivna ord utan dina bokstäver – som endast gnäller över USA framför att prioritera de miljoner människor som leve i terror, tortyr och förtryck.

 8. Kul att du tar upp FN:s resolutioner. Kan du berätta hur många resolutioner från FN som ISRAEL uppfyllt?

  Alla?

  Någon?

  Bara en?

  Svar ingen!

  Den dagen Israel uppfyller de resulutioner som FN tagit så ska jag respektera dem. Ändå är resolutioner från säkerhetsrådet BINDANDE för FN:s medlemsstater, men Israel skiter i alla. Och DET landets krigsförbrytelser försvarar du !?