Bomb- och nyhetsjakten går vidare


Idag är det 2 juli och dramat i England går vidare i oförminskad styrka. Diverse terrorist-
orakel uttalar sig lika tvärsäkert som den synska och klärvoajanta Saida, och någon ska de förhoppningsvis liksom henne träffa rätt någon gång.


DN:
”Under söndagen har polisen i Paisley sprängt en misstänkt bil på Royal Alexandra-sjukhuset. Två av de fem gripna, ska enligt medieuppgifter, ha arbetat som läkare i Storbritannien.”

Att två av de gripna arbetat som läkare är intressant. Jag funderar på om det kan bero på att de faktiskt ÄR läkare. Den ena läkarens bil var så misstänkt att man i stället för att öppna den
– sprängde den.

Men inom terroristorakelbranchen så är det förstås marknadskrafterna som gäller. Man får vad man betalar för, och idag berättar DN att polisen i London har tusentals timmars film från övervakningskamerorna som man nu går igenom. Man hoppas finna spår efter dem som lämnade bombbilarna i centrala London. Om det finns någon som kan komma ihåg alla sensationella nyheter så märker ni att tonen har ändrats, igår hade man ”kristallklara” bilder på den ena förövaren, något som nu heter ”hoppas kunna finna spår”.

DN: ”- I varje utredning hittills har det funnits någon typ av koppling till Pakistan, säger Magnus Ranstorp, forskningschef på Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier, vid Försvarshögskolan.

Om Pakistan är inblandat innebär det, enligt Magnus Ranstorp, att det kan finnas ledtrådar till det klassiska al-Qaida, med Usama bin Ladin som ledare.”

Som jag skrev, man får vad man betalar för vilket DN nog är pinsamt medvetna om…

Annars ter sig talet om Usama Bin Laden tämligen överdrivet. Att terroristorakelbranchen framhärdar beror väl på att det lönar sig pekuniärt, problemet de står inför är att knappast någon längre tror på vare sig al Qaida eller experternas husgud Osama bin Laden. I Europa har Financial Times låtit göra en undersökning av fem länders innevånare om vilket land de ansåg vara farligast mot global säkerhet. Svaret blev föga överraskande att de ansåg att USA var ett större hot än både Nordkorea och Iran tillsammans. SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Usama bin Laden, Magnus Ranstorp, London, Bomber, Terrorism, Mediekritik, Terroristorakel, Politik[/tags]


13 svar till “Bomb- och nyhetsjakten går vidare”

 1. Tur att man inte har FEL efternamn :-) Jag är ingen terroristexpert som vissa andra Magnusar, men jag tycker också att dessa verkar vara lite för mycket ”experter” för att jag ska tro på dem.

 2. Snart måste de variera temat och kanske damma av mulla Omar som inte hörts av på länge.
  Vart tog han vägen?

 3. Så länge en terrorist har sett en video på Usama på nyheterna har väl denne terrorist samröre med Al Qaida.

  Vem som tror på att det finns Al Qaidaceller överallt? Browns rådgivare Lords Stevens verkar då göra det och Brown själv då. Lite hjärntvättning så tror väl alla britter det snart också. Vi får väl se hur illa det går.

 4. Ändå lite illa att de verkar tro att DPRK är så stort hot, vad ska de göra? Situationen är ju så illa att tom militären delvis är beroende av biståndsmat. Dvs dom gör allt för att bistånd och handel ska återuppta, kriga brukar man inte göra då. Sen kan FOX News sitta och säga vad dom vill om Kim Jong-Ils frisyr, det gör inte landet farligare även om de verkar tro det.

 5. ”Vem som tror på att det finns Al Qaidaceller överallt?”

  det lustiga är hur alla hjälps åt att skapa mytbildning omkring en organisation för i och med att västmedia ständigt trumpetar i al-quaida hornet så vet unga up-and-coming-jihadister att varumärket ger rubriker. om Usama nu lever (vilket jag tvivlar på) så är han antingen redigt sur på de klåpare som använder varumärket, eller så myser han bara. att han personligen skulle ha något att göra med eventuella medlemmar i ett möjligt ”al-quaida i nedre härjedalen” att göra är ju helt uteslutet.

 6. Det skulle vara roligt om du kunde visa minsta lilla hållbara bevis för din teori. Istället för amatör mässigt gjorda bomber = ”government did it”.
  Förresten såg på aktuellt när de intervjuade en person som såg gripandet av en av de personer som greps under attentat försöket vid flygplatsen, personen anföll brinnande en polis skrikande allah. Han vårdas nu på skjukhus med livshotande brännskador? Om han nu var en brittisk agant undrar hur mycket betalt han fick för det? Hehe inga jungfrur i paradiset iallafall…

 7. Jinge, mulla Omar accepterade för några månader senare den amnisti som den afghanska regeringen utfärdat och kunde gripas efter flera år i flykt.

 8. Hehe du kan ta bort min kommentar om Mullah Omar, blev lite osäker och kollade upp det, han fick ett erbjudande om amnesti, men han vägrade att överlämna sig. Ber om ursäkt för den felaktiga informationen, hehe fast det kanske var mer sannolikt än att han bor i New York.
  Själv tror jag att han gömmer sig i Pakistan och skyddas av den pakistanska säkerhetstjänsten.

 9. Man får inte glömma att sätta ett relä mellan mobiltelefon och el sprängkapsel. Strömmen från endast mobiltelefonen är allt för svag för att få laddningen att exp. Jag gissar att det förbiseendet räddade många liv. Tack Gud för det.

 10. Hög terroristvarning både i Storbritanniens och USA.
  Och man påstår att al-Quida är starkare än någonsin
  och attIran inom två år kan tillverka kärnvapen.
  Det låter minst sagt hotfullt – från de allierades sida…

  En sak till, hur gick de med mjältbrands-bakterierna som spreds runt i USA
  både innan och efter 9/11?
  Det blev så märkvärdigt tyst om det…