Boktipset – Michael Moore – Brev från en krigszon


Michael Moore blev känd för den breda allmänheten för sin doku-mentär Bowling for Columbine. Under alla omständigheter medförde hans tal på Oscarsgalan rubriker runt jorden.

Att MM är mycket kritisk till George W Bush är inte någon hemlighet, och hans engagemang för soldaterna och mot kriget gör att han får mängder av epost och pappersbrev från soldater som deltar eller deltagit i kriget.

Boken publicerar ett urval av sådana brev.

De flesta uttrycker besvikelse över att vara i Irak, en besvikelse som yttrar sig på många olika sätt. Man frågar sig varför Bush ljuger om orsakerna till kriget, varför inte medierna hemma i USA ger en korrekt beskrivning av vad som händer. Man berättar om de många olika företag som är mer eller mindre inblandade i stridigheterna, och skillnaden i förmåner mellan soldater och civila med ungefärligen samma uppgifter.

Legosoldaterna har 120 000.- i månadslön vilket irriterar de vanliga soldaterna. Nästan alla som kommer till tals berättar, inte bara om krigets fasor, utan om sin egen uppfattning av att ha blivit lurade – dragna vid näsan. Det finns också brev från anhöriga, brev som handlar om den oro man känner inför att t.ex. ens barn ska återvända i en liksäck.

Ett citat ur ett brev: ”Jag hatar min överbefälhavare. Jag hatar marken han går på och jag ber att han ska brinna i helvetet för det han gör mot vårt land och mot soldaterna och de oskyldiga irakiernas liv”. (Kvinnlig flygsoldat)

George W Bush utsätter hundratusentals amerikanska medborgare för dödlig fara bara för att några få utvalda amerikaner

ska kunna tjäna miljarder. Han, och hans administration, är så totalt korrumperad att de genomför detta bedrägeri inte bara inför sina landsmän utan inför hela världens ögon. (Fritt citerat ur annat brev)

Det är knappast att förvänta sig att en bok av den här sorten ska vara en balanserad och nyanserad betraktelse. De som skriver dessa brev använder 30-40 rader för att uttrycka sin åsikt, bara i undantagsfall hundra rader.

Men dessa mail eller brev skrivs av folk som är direkt berörda, av folk som faktiskt vet vad de talar om till skillnad från vissa nyliberaler hemmavid.

Det är inte ofta som jag får ont i magen av att läsa en bok, men så är det när jag tagit del av dessa brev.

Jag skulle gärna avslutat denna lilla bloggning genom att säga något klokt och balanserat men jag klarar inte det. I stället uppmanar jag dig som läser detta att läsa boken.

Då kommer du kommer att förstå bakgrunden till den kvinnliga flygsoldatens slutkläm:

”…Jag ber att han ska brinna i helvetet för det han gör mot vårt land och mot soldaterna och de oskyldiga irakiernas liv.”


6 svar till “Boktipset – Michael Moore – Brev från en krigszon”

  1. Jag har också läst boken. Visst var den otäck på sitt sätt men efter 25 brev så kunde man den tycker jag.

  2. En annan sak. Det talas om strax under 2000 döda soldater. Men man ska veta att de civilanställda soldater som är där inte räknas i statistiken. Inte de som dör på sjukhus efter sina skador oavsett om det är i flygplan på väg till sjukhus i europa eller usa.

  3. Ja det där är sjukt. Hinner soldater lastas i flygplan för transport till ett riktigt sjukhus och avlider så räknas det inte som död under strider. Och hur många är det inte som dör under transport eller på sjukhus i Tyskland eller USA?

  4. Finns det något bevis för att breven är äkta? Med tanke på hur Michael Moore handskats med sanning och fakta i sina filmer och böcker är jag uppriktigt sagt inte beredd på att acceptera hans påståenden utan vidare.

    Det finns idag åtskilliga amerikanska soldater i Irak som bloggar. Lämnar Moore några länkar till brevförfattare som också bloggar?

  5. DE lär vara inskrivna på hans hemsida, och i boken står det att hans förläggare kollat upp samtycket i varje enskilt fall.

  6. M Moore skriver ju oxå i en av sina böcker att GWB säkert blir parkeringsvakt åt lyxbilar – i helvetet. Jag personligen tror helvetet blir att se den ondska, skada, lidande etc i olika dimensioner (medvetande, känna/förstå smärtan, lidandet, tankarna innan etc). Möjligen ngn form av transformation.