Bloggosfären och dess innevånare


Igår skrev jag om bloggar som bloggar om bloggar. Ämnet är intressant och berör till del vissa bloggares brist på fantasi.

För varför bloggar vi egentligen? För att få ett tydligt svar på en sådan fråga tarvas det säkert en doktorsavhandling. Motiven för att blogga skiljer sig säkert åt från person till person. Nu är det valår och många människor med politiska ambitioner väljer bloggen som taltratt i stället för att ställa sig på en låda vid Sergels Torg och predika sin tro.

Andra, som t.ex. undertecknad, drivs av en skrivklåda som skulle vara rent be-svärande om den inte kunde kanaliseras på detta sätt. Det, i kombination med ett politiskt intresse leder givetvis till att tangentbord slits ut..

Men det finns verksamheter som jag absolut inte förstår. Vissa bloggare bloggar om ”Dagens Bloggros” eller ”Veckans Blogg” eller ”Fredagsfyran” och andra liknande ämnen som helt enkelt bara är ett uttryck för brist på fantasi. Har man inget att skriva om så kan man i alla fall utdela en ”Dagens Bloggros”. Ett exempel på ett ämne som är konstruerat bara på grund av skribentens fantasilöshet.

Argumenten för olika sådana företeelser är skiftande men alltid lika märkliga. Får bloggare kritik, ja då flödar minsann fantasin i bemötandet av kritiken. ”- Det är intressant att se vad andra som bloggar tycker”, är ett vanligt argument.

Men vadå? Det är väl bara att läsa deras bloggar, där brukar det faktiskt framgå!?

Olika slags ”Stafetter” och ”Utmaningar” dyker upp med jämna mellanrum och själv ser jag det bara som ytterligare ett bevis på torftighet. För visst finns det mängder av saker att blogga om ifall man höjer ögonen en stund från tangentbordet.

Så att blogga om bloggare är på ett generellt plan tveksamt, att blogga om bloggosfären är också tveksamt om än i något mindre omfattning.. :-)

[tags]bloggosfären, bloggare, bloggämnen[/tags]


8 svar till “Bloggosfären och dess innevånare”

 1. För att få ett tydligt svar på en sådan fråga tarvas det säkert en doktorsavhandling.

  Det är på väg. Jag har blivit tillfrågad och kommer bli intervjuad för en doktorsavhandling på Lunds Universitet om politiska bloggar.

 2. Kul Erik!

  Möjligen lätt förvånande med tanke på dina tio besök idag jämfört med Federleys 200??

 3. Ja, vem vet varför de har valt mig. Jag har faktiskt haft 25 unika besök idag enligt min egen besöksräknare, så jag vet inte riktigt hur du räknar. Annars ligger jag rätt stabilt på över 400 besök i veckan. Så det finns ju någon som läser i alla fall.

 4. Hmm.. Du tolkade det som kritik? När jag kollade på din räknare på bloggtoppen hade du haft tio och det var samma gång som jag kollade Federley. Men det var inte kritik Erik. Lätt höjda ögonbryn eftersom det finns över 100 bloggar som har fler läsare. Det är INTE ditt fel att folk ännu inte upptäckt ”Centerextremisten” som jag och en del andra gjort.. :-) Det tar ett tag innan bloggar blir såpass spridda så att de får en större läsarskara.

  Jag tror t.o.m. att jag gjort avsteg förut när det gäller din blogg. Jag brukar normalt inte länka till högeralliansens bloggar när jag citerar dem, men det har jag gjort med din.

  Men min fundering kvarstår. Hur har urvalsprocessen sett ut?

  ( Detta sagt utan elaka baktankar.. :)

 5. Jag tittade igenom ett mejl som jag fått av henne. Avhandlingen behandlar svenska politiskt bloggande ungdomar. Jag kan fråga exakt vilken åldersgräns hon satt på ungdomar, men jag antar att det är därför som du inte är med…. även om du nu inte hade någon sådan baktanke ;).

  Sen tycker jag i och för sig att det tillhör sunt förnuft att länka till bloggar som man citerar, oavsett vem det är.

 6. Ja även om jag käner mig som en sprallig tonåring så.. :)

  Nja, jag länkar inte till bloggar vars ägare låter kommentarer som förespråkar folkmord stå kvar. Eller som själva länkar till rasistiska hemsidor t.ex. Jag har t.ex. citerat Jihadbloggen ett flertal gånger utan att länka dit, likaså Mossadbloggen. Andra bloggar, tex de nazianstuckna SD-bloggarna länkar jag inte heller till om jag skulle citera dem.

 7. Bloggare som bloggar om vad andra bloggar om som bloggar om HUR man ska blogga….

  Jinge och Erik Laskoo är inne på ytterligare ett stickspår i bloggosfärens labyrinter där jag själv tidigare har varit och irrat. Nämligen frågar de sig vad andra bloggar om och varför de gör det. De ifrågasätter värdet i det andra skriver……