Lennart på DPU skriver i en postning att bloggare som saknar egna politiska källor kan räknas bort. Lennart: ”Politiska bloggar som inte har sina egna källor kommer aldrig att lyckas, så vi kan räkna bort dom. Om en svensk politisk bloggare inte kan få sin egen intervju med Laila Freivalds eller Maud Olofsson, utan endast saxar urklipp ur tidningarna, varför skulle någon läsa dom?” Nu har faktiskt åtskilliga bloggar i Sverige just sådana kontakter. Jag kan på rak arm räkna upp 30-40 stycken vars skribenter är partipolitiskt aktiva vilket garanterar dem dessa möjligheter. Dessutom är Sverige ett så litet land att var och en kan ringa till den statssekreterare som handlägger ett ärende för att skaffa upplysningar. Man blir dessutom vänligt bemött när man gör det. Svårare torde det vara att ta kontakt med motsvarande tjänsteman eller politiker i USA. Att dessa bloggare ännu inte, vad jag vet, intervjuat sina egna politiker beror troligen mer på andra saker än brist på möjlighet. Sedan kan man fundera på vad politiska bloggar är för någonting. För min egen del skriver jag en del om politik eftersom jag är politiskt intresserad. Och varför jag aldrig kommer att ”lyckas” begriper jag inte. Jag har 1450 sidvisningar per dygn i snitt och det är jag nöjd med. Lennart: ”Trots att de flesta svenskar idag har tillgång till Internet och trots allt skriveri om bloggning så har den svenska bloggosfären inte tagit fart som den borde ha gjort under det gångna året.” Tittar man på Topplistan.se så är det 106 bloggar som hade fler än 1000 unika besökare förra veckan. Eftersom vi är nio miljoner och USA 280 så bör motsvarande siffra för USA bli 3286 bloggar, minst. |
Sedan är frågan om inte antalet unika besökare ska multipliceras med 31 också eftersom USA:s folkmängd är 31 gånger större. De enda rankingprogram jag hittade vid en snabbsök var www.blogtopsites.com och de verkade visa på väsentligt lägre siffror. 9097 registrerade bloggar att jämföra med topplistans 1153. Enligt Johans Nyligen.se så har han 2329 aktiva bloggar som pingat de senaste två månaderna. Överför man den siffran till USA:s bör landet ha 72199 aktiva bloggar. Tänk jag tvivlar på det. Jag tar gärna emot faktiska siffror som visar på motsatsen. Påståendet att bloggosfären ”inte tagit fart” är lite märkligt. Ser man till Nyligens siffror så är 1 av 3864 personer i landet en aktiv bloggare. För vi se dina siffror nu Lennart!? |
4 svar till “Bloggosfären har visst tagit fart Lennart!”
Det är bara Lennart som känner sig lite trött, gammal och ensam där över. Dessutom tror han att ska får fler besökare på detta viset. Men det är klart att visst känns det lite kymigt att inte kunna intervja en enda politiker.
Men så lånt som att gå ut och prata med elstolpar kommer jag nog aldrig att sjunka ;)
KAS
Att det skulle krävas ”politiska kontakter” förutsätter ett par saker:
1. Att bloggens syfte är att följa partipolitik. Det finns en hel del bloggar som är politiska, men mer eller mindre ointresserade av partipolitik, och mer intresserade av att föra idé- och filosofi debatt (däribland jag själv). Idédebatten är minst lika viktig och intressant som partipolitiken anser jag, eftersom partipolitiken alltsom oftast är ett dödfött ställningskrig utan några idéer andra än makt.
2. Att innehåll och åsikter inte kan vara intressanta om man inte har kontakter. Personligen är jag mer intresserad av att läsa intressanta åsikter och texter än att få något undflyende citat av Laila Freivalds.
Wille!
[1] Sant.
[2] Korrekt det oxo. Jag läser absolut inte bloggar för att få ta del av partiernas officiella ståndpunkter. Dessa känner jag till ändå. Däremot är det intressant att ta del av andras synpunkter på dessa frågor.
Vad är en politisk blogg? Det är den viktiga frågan, som Jinge pekar på. Min blogg [1] är politisk – i allra högsta grad – men jag har ingen som helst lust att försöka reda ut vad socialdemokraterna egentligen menar, eller vad moderaterna menar att de vill göra. Intervjuer är inte alltid särdeles givande för en blogg som vill vara granskande och intellektuell.
Det som ska dissikeras är politiken i sig, beslut och förslag, dess följder et cetera. Vad politikerna vill är ganska ointressant.
[yanserimg] Nåja, det kan vara intressant att höra vad olika människor tycker om det ena eller andra, men det som räknas är praktiken [/nyansering]
[1] Min blogg är bara tre inlägg gammal, men intentionen är att bli politisk.