Bloggars framtid och utveckling del II


Hur tänker jag mig då nästa generation bloggar? Jo som en insida i en papperstidning.

Nu reses nästa fråga. Är det så väldigt komplicerat att göra en blogg som grafiskt påminner om en papperstidning?

Givetvis inte. Jag skulle redan idag kunna göra en sådan utifrån mitt bloggverktyg WordPress. Jag skulle behöva göra en ”förstasida” i HTML som jag i så fall uppdaterar på exakt samma sätt som man gör med en vanlig hemsida.

”Posterna” kan man länka till och man kan länka till kommentarerna. Det betyder att varje ”Post” kan förses med en länk och information om hur många kommentarer den har. Dessutom kan man ändra nyansen av svart med stöd av en cookie så att besökarna ser vad som är nytt sedan de senast besökte bloggen.

Med hjälp av tabeller så tror jag nästan att jag skulle gå iland med uppgiften att skapa den sidan själv. Kanske inte lika snyggt som proffsen men ändå..

Nackdelen är förstås att den skulle bli relativt tung att administrera eftersom posterna skulle behövas skrivas in i WP/MT och länkarna behöver uppdateras manuellt. Men sådant finns det lösningar på även om jag själv inte kan peka ut dessa direkt just nu.

Videobloggningar, som den KAS består oss med, liksom podradio hanteras givetvis på samma sätt som nu, en beskrivning och en länk. KAS Videobloggning finns i en kommentar till förra posten på detta tema.

Inom kort kommer jag att skriva mer om BlogRankers och handelsbolaget Hedrup &


Min förra postning

Nordberg Consulting HB som är ansvariga för spammande av svenska bloggar..


Hedrup & Nordberg Consulting HB

[ Bloggens framtid, förra posten ]


12 svar till “Bloggars framtid och utveckling del II”

  1. Näe jinge, tabeller är till för typisk tabelldata, inte design. Tänk semantik.

  2. rätt sätt är att använda positionering med css och divar. Ser minst lika bra ut som tabeller, blir snabbare och lättare för browsern och hantera och blir betydligt läsbarare än tabeller på allt från telefoner till punktterminaler.
    Inte ett riktigt relevant exempel eftersom implementationen är mer ”en kolumn med saker på sidorna” men principen är densamma:
    http://glish.com/css/7.asp

  3. Kan Ni nämna ett cms system som använder tekniken.
    Tidningspubliceringssystem?
    Vem har bestämt att vanlig text inte är data som kan visas i tabulär form?
    KAS

  4. ”Inom kort kommer jag att skriva mer om BlogRankers och handelsbolaget Hedrup &

    Min förra postning

    Nordberg Consulting HB som är ansvariga för spammande av svenska bloggar..”

    De är väl inte ansvariga för allt spammande? Det låter nästan så. Dessutom har väl inte blogrankers spammat på väääldigt länge…

  5. Kika på Drupal t ex., det temat som de använder är semantiskt riktigt ( http://drupal.org/ ), det kan dock köras med mindre lyckade teman också… Plone är också ett annat exempel ( http://plone.org/ ). Men det finns många fler som levererar modern kod. Helst bör sidor inte bara följa standarden, standarder finns ju inte utan anledning, de bör även vara i linje med Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), då får man en rejäl dos framtidskompabilitet med allsköns internetkapabla grunkor, för att inte tala om hur mycket man underlättar för sökmotorer (det ligger i semantiken = rätt tagg för rätt sorts innehåll).

    Varför inte tabeller till design kanske någon undrar. Jo, anledningen är då att man ”hårdkodar” innehållet till utseendet (något som kanske inte håller designmässigt i div. olika gizmos). Det man lägger till höger i en tabell, det visas då till höger och kan inte förändras via separata stilmallar. Skulle man nån gång vilja göra om hela sajtens design så drabbar det en själv också, eftersom man då tvingas till att skriva om koden till varenda sida, i stället för att förändra en enda stilmall.

  6. KAS till steelneck.

    Det du säger stämmer bara om Du har hårdkodade tabeller.
    men om man bygger sidorna dynamiskt med template,css och data så stämmer det inte alls eftersom sidorna bara existerar ad hoc.

    KAS

  7. Men Kas, en tabell är hur som haver en tabell. Yrkesprofessionella webbutvecklare (som exempelvis Roger på 456 Berea Street) kan väl inte ha fel? I så fall vore det ju intressant att läsa lite artiklar om tabellers förträfflighet över helt stylesheets-baserad layout.

    Exempelvis är ett tips att testa ens sidor mot W3:s validerare på kontinuerlig basis för att se om sidorna någorlunda uppfyller de definitioner som är praxis: http://validator.w3.org.

  8. Till KAS. Du glömmer bort att du inte kan veta vem och vad som besöker din sida, den besökande klienten kan ha egna regler som appliceras på den kod den får sig tillsänt. Detta på samma sätt som att jag kan ställa in att min standardstorlek på text skall vara 18 pixlar, har då någon satt en rubrik till 150% så kommer den att visas hela 27 pixlar stor. Eller fundera en stund på vilka regler som appliceras lokalt, helt utanför din kontroll i en PDA med 240 pixlar bred skärm som besöker din sida.

    Du kan själv se lite av detta om du laddar hem webbläsaren Opera, besök sedan en webbplats och tryck ned tangenterna shift och F11 samtidigt. Då växlar opera till PDA läge, skalar bort vissa av sidans CSS-regler (inte alla), skippar vissa bilder, och visar sidan i en 240 pixlar bred spalt.

    Tänk också på all den information som alla besökare med läsare som läser innehållet i kodordning (t ex. sökmotorer eller gravt synskadade) oftast måste vada i innan den kommer fram till själva innehållet. En meny till vänster i en ”tabelldesign” kommer ju före innehållet.

  9. Till steelneck

    Du skriver att jag glömmer ?
    Mina sidor är inte gjorda för telefoner eller PDA och jag glömmer ingenting jag struntar för närvarde i dessa tekniska saker, jag har heller ingen handikappanpsssning på mina sidor men det kanske kommer.

    Tids nog ska jag om jag får teknisk lust titta på dessa ting och då kommer sådana saker att funka.
    KAS