Bloggarnas mediekritik ger resultat


Det är lite lustigt vad man finner om man läser noga vad journalister skriver. Särskilt de med en politisk agenda

I måndags hävdade Expressen på sin hemsida att polisen gripit ”vänsterpolitikern” Lilly Näslund. Jag var snabb med att påpeka att Lilly Näslund vare sig är eller har varit vänsterpolitiker. Jag pratade också med partiet för att förvissa mig om att min uppgift till Expressen stämde. Det tog ungefär en timme sedan tog Expressen helt enkelt bort artikeln från hemsidan. Säkert hade flera hört av sig också.

I tisdags skrev Dilsa Demirbag-Sten en mycket hatisk artikel i Dagens Nyheter där hon berättade att hon satt i bilen och lyssnade på ett tal av Hamasledaren Nasrallah. Pinsamt faktafel för Nasrallah är Hizbollahledare och inget annat. Numer har DN ändrat texten.

Idag var Dilsa Demirbag-Sten åter i farten. Gå ett par inlägg tillbaka bland inläggen får ni se. Hon hävdade att år 2005 så dödades 98 palestinier av sina landsmän, och att det var fler än vad Israel hade dödat. Pinsamt eftersom det var en uppenbar lögn. Israeliska soldater och bosättare dödade 222 palestinier enligt Dilsas egen källa. En mycket obehaglig lögn ur flera aspekter kan jag tycka. Men visst lönar det sig för bloggare att hålla koll på medierna. DN inför ett genmäle i morgon eller i övermorgon och funderar fortfarande på frågan om hur de ska göra med hemsidan.

Man kan på goda grunder misstänka att Dagens Nyheter kommer att lusläsa hennes texter framöver innan de publiceras. Man har inte råd att ha journalister som hittar på helt egna nyheter och/eller förfalskar fakta. Själv har jag bestämt mig för att stega bakåt och granska mer av vad Dilsa Demirbag-Sten skrivit. Jag får en känsla av att fler avslöjanden väntar runt hörnet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, bloggosfären, mediekritik, dilsa demirbag-sten, lilly näslund, expressen, dn[/tags]


6 svar till “Bloggarnas mediekritik ger resultat”

 1. Nu är det inte bara jag som har reagerat över påståendena i DN, utan andra, och DN har redan infört en replik på hennes krönika.

  Nu verkar det som Dilsa vidhåller sitt påståendei DN, och hänvisar till en PHRMG rapport, från 30 December 2005, ”Brother against Brother”, där det då hävdas att den totala siffran skulle vara 192 döda palestinier, varav 98 som skulle dödats av kulor från andra palestinier.

  Nu är problemet att PHRMG släppte en pressrealese i januari 2006, där man räknar 385 döda totalt, fördelade på 113 palestinier dödade av sina egna, och 222 st av israeler.

  Listan är även specificerad och 58 st skulle ha skjutits av palestinier…
  På något sätt tycks denna siffra ha fördubblats på några dagar…
  Även om man lägger ihop hedersmord, mord på angivare samt PA avrättningar så landar siffran fortfarande bara på 84 personer…

  Andra uppgivna siffror är följande:
  Palestinska Röda halvmånen räknar totalt 255 dödade palestinier under 2005
  Btselem landar på 197 av Israel dödade palestinier…
  Middle East Policy Forum räknar 253 totalt osv osv

  Utan tvivel är det så att Dilsa använder sig av de uppgifter som stödjer hennes påstående, istället för att objektivt gjöra en bredare analys…

  Typexempel på vinklad och usel journalistik!

 2. Summary of Palestinian Fatalities

  01 Jan 2005 – 01 Jan 2006

  Total Fatalities = 385

  Palestinians Killed by Israelis (Martyrs) 222

  Palestinians Killed by Palestinians 113

  http://www.phrmg.org/pressrelease/2005/January%201,%202006.htm

  Och det är ingen pressrelease utan det är deras ”summary” i tabellform längre ner på sidan. Det är visserligen lite otydligt på sidans inledning men tabellen som data ovanför kommer ifrån är klockren. Det är helt omöjligt att chefen för verksamheten skulle ha gett Dilsa det svar som hon redovisar. Hon har väl suttit och surfat och blandat ihop begreppen på ett otydligt textavsnitt. Men det ansvaret ligger hos henne och ingen annan.

  Att Bassem Eid skulle uppgett något annat för Disa är helt uteslutet.

  En randanmärkning. ”Palestinier dödade av sina egna” betyder inte bara interna stridigheter med politiska förtecken. Det finns en utbredd kriminalitet i Gaza med gängstrider, beskyddarverksamhet och annat. Dessutom säkerligen ”vanliga” mord, svartsjukedramer etc..

 3. Jinge: mycket bra gjort! Det är viktigt att människor som sprider lögner uppmärksammas.

  Samtidigt visar den här episoden hur lätt det är för illasinnade människor att utnyttja mediera i propagandasyften. Det är speciellt tragiskt när de ger sig på de allra mest utsatta människorna idag, nämligen Palestinierna. Men det har väl alltid varit så med mobbare.

 4. Dilsa är en person som går i Ahlmarks fotspår. Hon har valt att skriva om anti-semitism, om palestinskt våld, om palestinskt kvinnoförakt: allt utan att nämna deras lidanden och umbäranden, allt utan någon skuld från Israels sida.

  Jag skickade ett mail till henne om att anti-semitismen måste problematiseras utifrån konkreta villkor. Man kan inte jämföra den med den europeiska anti-semitismen som i sig är en viktig grund för att Israel finns idag. (Inget svar.)

  Hon är djupt ohederlig. Men saken är den att man kan inte skriva som hon gör utan, till syvende og sidst, vara rasist.