Bloggare hittade död sparvhök nära Stockholm


Bloggaren Kadrik i Tungelsta hittade en död sparvhök igår. Eller snarare hans granne..

Han skriver: ”Min granne Danuta hittade en död sparvhök på sin morgonpromenad genom skogen på Bergdalen i Tungelsta. Vi tog ett par bilder och ringde Haninge kommun och Länsstyrelsen. Myndigheterna var snabba och ville gärna se en bild vilket dom fick.”

Han berättar i en kommentar att en jägare nu hämtat fågeln för vidarebefordran, antagligen till veterinärmedicinska anstalten i Uppsala. I torsdags var jag på OBS och handlade, och på vägen dit såg jag två kråkor som kalasade på vad jag tyckte såg ut som en and.

Trots att jag hade kamera med mig tog jag ingen bild eftersom det hade krävt att jag gav mig ut på en längre utflykt i snön. Jag gjorde inte något annat heller eftersom jag inte var till 100% säker på att det var en fågel de åt på. Det kunde vara en ekorre eller något liknande.

Men det påminner mig givetvis om, även om det inte ser ut så idag, att våren faktiskt är i antågande. Om några veckor så kommer smältvattnet att porla, fåglarna kvittra, och en mängd fåglar kommer från sydligare nejder.

Det blir lätt komiskt med tanke på att man nu inrättar speciella ”riskzoner” och ledningscentraler nere i kärnkraftsverks skyddsrum. Nå, det är väl mest ett verk av tidningarnas löpsedelsmakare men ändå. Om vi inte inser det redan idag så bör vi förstå att hela landet kommer att vara en ”riskzon” inom några veckor.

Risken för oss tvåbenta är förstås fortfarande mycket låg. Möjligen kommer vår inställning till fåglar att förändras. För även om fågelinfluensan ebbar ut, kommer det inte att påverka oss på sikt? Kommer vi att glömma att en vanlig gräsand, eller bofink, kan vara bärare av ett dödligt virus..?

Jag tror inte det..


2 svar till “Bloggare hittade död sparvhök nära Stockholm”

  1. Hej hittade en död sparvhök idag i min trädgård och började leta på nätet efter vad att göra.Men Sverige och våra kära myndigheter har ju helg :)
    Hittade din blogg och såg att det fanns fler människor i vårt land som hittat dylik fågel.Men det är väl bara att ta den i en plastpåse eller gräva ner den ??
    Bor i Lomma kommun utanför Malmö

  2. I.o.m. att det är ”kronans vilt” bör du kontakta polisen och fråga. Tipset är dock att du ska undvika kontakt med den. Pilla upp den på en kratta och lägg ner den i en plastpåse. Vill du kan du ringa statens veterinärmedicinska, numret finns på deras hemsida http://www.sva.se/ och fråga hur du ska bete dig.

    Uppdatering: Jag återtar det där. Här hittar du information: